Kovács Ferenc polgármester elmondta: a kettős gasztronómiai rendezvényen igazi ételkülönlegességeket, hungarikumokat kóstolhatnak meg a zsűri tagjai és az érdeklődők is.
A város főterén, a Kossuth Lajos téren és a környező utcákban a program 9 óra 30 perckor a szakácsok felvonulásával kezdődik, miközben a kukták már készítik a nem mindennapi ételeket a felállított sátras főzőhelyeken. Kovács Mihályné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómiai Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: a tíz régiós szakácscsapat, valamint a Tirpák Fesztiválon főző-sütő helyi séfgárdák régi népi és tájjellegű ételeket főznek-sütnek, például zalai pirított dödöllét, bükki bányászcsemegét, debreceni töltött káposztát, hajdúnánási slambucot, cívis pulykacombot, hortobágyi gulyást, kőrösi hallét vagy beregi málés káposztát.
A valamikori tirpák ételek közül elkészítik a káposztás gulyáslevest, a malackörmös levest, a kukoricakásából készített görhét, a kelt tésztás pipiskét, a sztrapacska különböző változatait, a tirpák tekercset, valamint a ropogós lapcsánkát is. Szerepel a rendezvény étlapjának 48 különleges étele között a kocsisleves, a trombitagombás csülkös-káposztás paszuly, a tiroli sertésmáj burgonyagánicával, a cicege, a töltött malacköröm puliszkaágyon, a törtpaszuly hagymás zsírral és kakastaréj-szalonnával és a libamájas lecsó is.
Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a Tirpák Fesztivál keretében megrendezett 6. Gasztrocsata – hasonlóan az előző öt rendezvényhez – nemcsak az ország régióinak szakácsversenye lesz, hanem lehetőséget teremt arra, hogy bárki megkóstolhatja a valamikori kedvelt ételeket, majd otthon akár el is készítse őket. A zsűri díjazza a legszebb, legeredetibb és leghangulatosabb szakácssátrat, a legtöbb kóstolót kiszolgáló séfgárda pedig a közönség díját veheti át.
Kovács Mihályné megemlítette még, hogy a rendezvényen mestercukrászok és tanulóik 2013 adag úgynevezett sétáló gubát készítenek az érdeklődőknek, de más finomság is készül majd az ideiglenes kemencékben, így például káposztás tekercs, mákos és diós kalács, túrós és almás porlós, valamint tökös béles és szilvás táska is.
A különös gasztronómiai napot kulturális program egészíti ki szombaton Nyíregyházán.