Klasszikus pezsgők fesztiválja

A Pezsgő Világ fesztivál célja, hogy a nagyközönség kóstolás közben, szakértőkkel beszélgetve fedezze fel a különböző stílusokban elkészített pezsgőket

tt
2013. 09. 03. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pezsgő Világ fesztivál célja, hogy a nagyközönség kóstolás közben, szakértőkkel beszélgetve fedezhesse fel a különböző stílusokban elkészített pezsgőket, miközben előadóink az ismeretek átadásával és Magyarországon eddig nem kóstolt tételek bemutatásával építik tovább a pezsgőkultúrát – közölték az MTI-vel hétfőn a rendezvény szervezői.

Kiemelték, a választékra ezért idén is komoly hangsúlyt fektetnek, a 15 kiállító márka tételei között megtalálhatóak lesznek a magyar méthode traditionelle pezsgők, olasz metodo classico tételek és spanyol cavák, míg Franciaországból több régió is képviselteti magát: Languedoc-Roussillon, Elzász és Champagne.

A három francia borvidékről crémant-okat – champagne-i módszerrel, de nem Champagne régióban készített pezsgőket – és öt neves champagne-ház (Alfred Gratien, Laurent-Perrier, Moet & Chandon, Louis Roederer, Taittinger) tételeit mérhetik össze az érdeklődők. Közöttük a legnagyobb „pezsgőikonok”, a Dom Pérignon vagy Cristal is kóstolhatóak lesznek poharazva, hogy minél többen megismerhessék a pezsgővilág csúcsát képviselő luxus cuvée-ket, David Bourdaire, a Bourdaire-Gallois vezetője és egyben borásza pedig személyesen képviseli majd a régiót, hogy válaszoljon a szakma és az érdeklődők kérdéseire.

A Pezsgő Világ előadásain további érdekes témákban merülhet el a közönség. Márkus György szakértő nyitóelőadásán a rosé champagne-ok világába kalauzolja el az érdeklődőket, a második nap champagne-kurzusán pedig a Taittinger új tételei, a Nocturne Sec és Rosé debütálnak majd.

A fesztivál során bemutatkozik hazánkban a beszédes Premiére Bulle (Legelső Buborék) névre keresztelt pezsgő, amelyről készítői büszkén vallják, hogy a világ első, palackban erjesztett pezsgőjének leszármazottja.

A limoux-iak elvitatják ugyanis az angol Merret doktortól és a francia Dom Pérignontól a pezsgő feltalálását: írásos emlékeik szerint Saint-Hilaire apátság szerzetesei már 1531-ben készítettek olyan palackban erjesztett bort, amiben buborékok fejlődtek. A később Blanquette de Limoux néven ismertté vált pezsgőkkel a Dél-Franciaországból érkező Gabi van Dael (Sieur d’Arques pincészet) és Arnaud Frederic (Antech pincészet) pezsgőkurzusain ismerkedhet meg a közönség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.