Lángos és mocskos tészta az asztalon

Buday Péter mesterszakács értékeli az Őszi kalandok gasztronómiai programsorozat versenyzőit, ételkóstolás is lesz az egész napos rendezvényen.

tt
2013. 09. 05. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szarka Judit szervező szerdán elmondta az MTI-nek: az Őszi kalandok nevet viselő rendezvénysorozat szeptember 8-án, vasárnap szatmár-beregi ízkavalkáddal kezdődik. A tájegység régi ételei közül meg lehet majd kóstolni a ciberét, a krumplilángost, a szilvalekváros fánkot, a szilvás gombócot, sőt a híres mocskos tésztát is.

A krumplilángos a szegények eledele volt egykor, hiszen krumplin, liszten és són kívül nem kellett hozzá más alapanyag. A meghámozott burgonyát sós vízben főzték meg, krumplinyomóval összetörték, picit megsózták, majd hagyták langyosra kihűlni. Liszttel összegyúrták, annyit adagoltak hozzá, amíg összeállt, rugalmas, de nem tapadó lett a massza. Aztán rúd alakúra sodorták, felkarikázták, lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtották és a forró tűzhely tetejére téve mindkét oldalán megsütötték. A korongszerű ételt olajjal, zsírral megkenték, mások fokhagymával is bedörzsölték. Ma olajjal kikent, felhevített palacsintasütőben sütik meg többnyire.

A szatmár-beregi mocskos tészta úgy készült egykor, hogy a metélt tésztát sós vízben megfőzték, leszűrték és még forrón szilvalekvárral összekeverték. Egy kivajazott tepsibe nem túl vastag rétegben berakták, a tetejét bőségesen megszórták cukrozott darált dióval és a sütőben 20-30 percig pirították. Tálaláskor ízlés szerint végül porcukorral megszórták.

Az Őszi kalandok nyitórendezvényén a Nyilas Fogadóban, amelyet a valamikori híres Buttler gróf nagybirtokos 150 éves borospincéjének épületében, az eredeti stílust meghagyva alakítottak ki, az ételkóstolás mellett egész napos program várja az érdeklődőket, amelynek keretében Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész előadásában Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét is láthatják a résztvevők.

Az őszi gasztronómiai rendezvénysorozat kéthetenként folytatódik, és szeptember 22-én főzőversenyre is várják az ínyenceket. A nyíregyházi gyárak, üzemek és intézmények alkalmi szakácscsapatai kapros vadmalaclevest főznek majd, amelyhez a megye ízvilágát őrző fogadó biztosítja az alapanyagot. Az elkészült ételt bárki megkóstolhatja, Buday Péter mesterszakács minősít majd és hirdet győztest, szintén egész napos szórakoztató program keretében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.