A kiválasztott sajtokra az interneten lehetett szavazni az elmúlt tíz napban. A szervező Szega Foods – saját adatai szerint az egyik legrégebbi és legnagyobb magyar sajtimportőr és -gyártó – tizenöt ország nagykövetségével együttműködve választotta ki a termékeket, amelyek képviselték a nemzeteket. A versenyben Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Magyarország egy-egy tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott fajtája vett részt.
A szavazatok alapján az első helyen a tanyasi pasztőrözött tejből készült félkemény magyar Lajta végzett, s elsőnek járó díjat kapott a Dziugas 24 hónapig érlelt litván kemény sajt is, amely a magyarok külföldi kedvenceként végzett a versenyben. A második helyezett Olaszország burrata kézműves friss sajtja, a harmadik pedig Hollandia Old Amsterdam nevű, legalább 24 hónapig érlelt kemény sajtja lett.
A verseny legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az évszázados múlttal bíró európai sajtgyártásra, valamint hogy bemutassa a legmagasabb színvonalon készített nemzeti sajtféleségeket, és így magyar közönséget új, eddig számára ismeretlen sajtokkal ismertesse meg – mondta el Gábossy Ádám, a Szega Foods ügyvezető igazgatója az eredmények kihirdetésekor a Várban.
Szakmai különdíjakat is kiosztottak az eseményen: a legjobb grillsajt a tehén- és juhtejből készült friss félkemény ciprusi sajt, a hallumi lett, a sörhöz legjobban illő sajt a Chimay nevű, hat hónapig érlelt, teljes tejből készült belga kemény sajt, a legjobb extra long matured cheddar sajt a Cathedral City Matured Cheddar nevű, húsz hónapig érlelt brit kemény sajt lett. A legjobb kézműves kecskesajtnak, egyben a legkrémesebb ízű kecskesajtnak a Kerrygold Mature Cheddar 12 hónapig érlelt ír kemény sajtot, a legjobb többféle tejből készült sajtnak a Graviera három hónapig érlelt pasztörizálatlan görög kemény sajtot, a legjobb kékpenészes sajtnak a lengyel Lazur kékpenészes érlelt sajtot választották. A legjobb kóser sajt a portugál Seia nyers juhtejes kemény sajt paprikás réteggel, a legjobb füstölt sajt a szlovák Parenyica juhtejből készült füstölt sajt, a leggazdagabb ízvilágú juhsajt a spanyol Manchego 12 hónapig érlelt, juhtejből készülő kemény sajt, a legtermészetközelibb sajt a juhtejjel készülő horvát Pagi kemény sajt lett.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!