Megválasztották a legjobb sajtokat

A litván Dziugas lett a magyarok kedvenc külföldi sajtja, a magyar Lajta pedig az abszolút kedvenc.

BL
2013. 09. 15. 19:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiválasztott sajtokra az interneten lehetett szavazni az elmúlt tíz napban. A szervező Szega Foods – saját adatai szerint az egyik legrégebbi és legnagyobb magyar sajtimportőr és -gyártó – tizenöt ország nagykövetségével együttműködve választotta ki a termékeket, amelyek képviselték a nemzeteket. A versenyben Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Magyarország egy-egy tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott fajtája vett részt.

A szavazatok alapján az első helyen a tanyasi pasztőrözött tejből készült félkemény magyar Lajta végzett, s elsőnek járó díjat kapott a Dziugas 24 hónapig érlelt litván kemény sajt is, amely a magyarok külföldi kedvenceként végzett a versenyben. A második helyezett Olaszország burrata kézműves friss sajtja, a harmadik pedig Hollandia Old Amsterdam nevű, legalább 24 hónapig érlelt kemény sajtja lett.

A verseny legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az évszázados múlttal bíró európai sajtgyártásra, valamint hogy bemutassa a legmagasabb színvonalon készített nemzeti sajtféleségeket, és így magyar közönséget új, eddig számára ismeretlen sajtokkal ismertesse meg – mondta el Gábossy Ádám, a Szega Foods ügyvezető igazgatója az eredmények kihirdetésekor a Várban.

Szakmai különdíjakat is kiosztottak az eseményen: a legjobb grillsajt a tehén- és juhtejből készült friss félkemény ciprusi sajt, a hallumi lett, a sörhöz legjobban illő sajt a Chimay nevű, hat hónapig érlelt, teljes tejből készült belga kemény sajt, a legjobb extra long matured cheddar sajt a Cathedral City Matured Cheddar nevű, húsz hónapig érlelt brit kemény sajt lett. A legjobb kézműves kecskesajtnak, egyben a legkrémesebb ízű kecskesajtnak a Kerrygold Mature Cheddar 12 hónapig érlelt ír kemény sajtot, a legjobb többféle tejből készült sajtnak a Graviera három hónapig érlelt pasztörizálatlan görög kemény sajtot, a legjobb kékpenészes sajtnak a lengyel Lazur kékpenészes érlelt sajtot választották. A legjobb kóser sajt a portugál Seia nyers juhtejes kemény sajt paprikás réteggel, a legjobb füstölt sajt a szlovák Parenyica juhtejből készült füstölt sajt, a leggazdagabb ízvilágú juhsajt a spanyol Manchego 12 hónapig érlelt, juhtejből készülő kemény sajt, a legtermészetközelibb sajt a juhtejjel készülő horvát Pagi kemény sajt lett.

A szavazók a Nemzeteksajtversenye.hu oldalon adhatták le szavazataikat, ahol az érdeklődők információkat olvashatnak a versenyben részt vett termékekről is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.