Sauska Cuvée 5 – a magyar bor már nem csak országosan világhírű

Igazi nemzetközi áttörést jelenthet a magyar borászat számára a villányi Sauska pincészet londoni nagydíja. Interjú Sauska Krisztiánnal.

Pósa Árpád
2013. 09. 15. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A győztes bor neve Sauska Cuvée 5, 2009, Villány. A név mögött mit rejt a palack?
– Mi modern borászatot építünk, ez érvényes az épületekre, a technológiára, és megmutatkozik a borok elnevezésében is. Nem akartunk latin vagy görög, esetleg fantázianevet adni borainknak. Olyan névre gondoltunk, amely a szó legnemesebb értelmében semleges, csupán jelöl, de nem próbálja befolyásolni a bor élvezőjének hangulatát. Mivel én mindig szerettem a matematika tiszta világát, úgy döntöttünk, hogy számokkal jelöljük a borokat, ezen belül is egy izgalmas kis csoportot, a prímszámokat választottuk, azaz azokat a pozitív egész számokat, amelyek csak eggyel vagy önmagunkkal oszthatók.

– Akkor ez bizonyos módon kódrendszer?
– Minél alacsonyabb a szám, annál magasabb minőségű a bor. Az alapborunk, a Cuvée 13 elsősorban tartályos érlelésű, a 11 koncentráltabb, hangsúlyosabb a hordók használata, a 7 csúcsbor, amely az 5 házasításakor fel nem használt legszebb tételekből készül. A Cuvée 5 a borászat 300-400 hordójának mintegy 2 százalékából, a legszebb tételekből, 45 százalék merlot, 35 százalék cabernet sauvignon és 20 százalék cabernet franc házasításával készült. A villányi és siklósi területeinkről származó borok szép harmóniát alkotnak, talán a legszebbet, amire eddig képesek voltunk.

– A prímszámok közül még nem használták fel a 2-est és a 3-ast, kis jóindulattal az 1-est ide sorolhatjuk. Tervez még felfelé haladni a minőségben?
– A Cuvee 5-tel olyan magasra tettük a lécet önmagunk számára, hogy még ezt sem tudjuk minden évben megugrani. 2008-ban és 2010-ben nem készítettük ezt a bort, mert a szüretelt szőlő minősége nem volt rá alkalmas. Mi tervezhetünk, de a Jóisten dönt el, mi az alap, amiből abban az évben  megpróbálhatjuk kihozni a maximumot.

– A bordeaux-i házasítások kategóriája alatt mire kell pontosan gondolni?

– A Decanter World Wine Awardra 32 kategóriában csaknem 15 ezer bort neveztek. A bordeaux-i házasítások mezőnye a legerősebb, mind a 15 font alatti, mind az ennél értékesebb borok között. A kategória neve ne tévesszen meg senkit, nem a francia borvidék borai indulhatnak itt, hanem a világ összes bora, amely a bordeaux-i szőlők borainak házasításával készült. A mezőnyben voltak persze bordeaux-i borok is, de ugyanúgy versenyzett toszkán, kaliforniai vagy éppen ausztrál. Ebben a mezőnyben lett a borunk a kategória győztese.

A londoni Decanter bormagazin a világ legismertebb és legelismertebb szakmai magazinja. Nem véletlenül, hiszen Nagy-Britannia óriási borimportőr, és a brit piac hatalmas fogyasztói tábora rendkívüli módon érdeklődik a világ összes, figyelemre érdemes bora iránt. Londonban zajlik a világ legelismertebb borszakértői képzése is. A Decantert a világ 90 országában olvassák, véleménye meghatározó a borbarátok óriási nemzetközi táborának tájékoztatásában, ízlésének formálásában. Szakértői évente mintegy 4000 bor tesztjét juttatják el az olvasókhoz.

 

A Decanter World Wine Award a világ legrangosabb borversenyei közé tartozik. A brit piaci követelményeknek megfelelő 32 kategóriában idén több mint tízezer tételt neveztek a versenyre. A Sauska Cuvéé 5, Villány a 15 font feletti bordeaux-iak kategóriájában lett abszolút győztes, ezzel maga mögé utasította a versenyre nevezett összes francia, olasz, chilei, argentin, kaliforniai, ausztrál és minden más bordeaux-i házasítású bort.

 

A Decanter World Wine Award idei versenyén több magyar borászat is szerepelt. A Sauska pincészet kategóriagyőzelme mellett összesen harminc magyar borászat 6 arany, 14 ezüst és 22 bronzérmet, valamint 23
különdíjat nyert.

 

A borkedvelőknek tudniuk kell, hogy nincs borvilágbajnokság, ellenben van nyolc-tíz olyan nagy nemzetközi verseny, amely szinte egyedül is elmenne világbajnokságnak. Nagy-Britanniában három (köztük a Decanter versenye), Franciaországban három, Belgiumban, Németországban és Olaszországban egy-egy ilyen versenyt rendeznek. Magyarországon is vannak nemzetközi borversenyek, ezek között az első számú a Vinagora.

– A világraszóló díj elnyerésének milyen jelentősége van a borászat életében?
– A nagydíj legfőbb üzenete számomra, hogy Magyarországon és Villányban is adottak a körülmények ahhoz, hogy ilyen sikeres borok készüljenek. Megvan hozzá a megfelelő terroir (talaj és klíma – a szerk.) és a tudás is, ebből pedig egyenesen következik, hogy más szőlőfajtákkal is képesek lehetünk a világ élmezőnyébe sorolható borokat készíteni. A 2011-es Sauska Kadarka és a 2011-es Sauska Tokaji Cuvée 105 ezüst-, a 2011-es Sauska Kékfrankos bronzérmet, a tokaji 2011-es Sauska Birtok Furmint pedig különdíjat nyert. Az ilyen díjak segítik a fogyasztók tájékozódását: ha egy borászat ennyire jó bort tud készíteni, akkor ennek az az üzenete, hogy a maga kategóriájában vélhetően minden bora hasonló gondossággal készül. Ebben rejlik a díj által ránk rótt kötelesség is, tartani kell a színvonalat.

– Az elismerés sikeresebbé teheti a nemzetközi piacon való megjelenést?
– Természetesen. Észre tudja vetetni a világgal, hogy Magyarország bortermelő ország. Azt hisszük, hogy ez köztudott, de sajnos nem. Kevesen ismerik a világban a magyar borokat, a külföldi borkereskedők
közül is csak a kalandvágyók vállalják az újdonság bevezetésével járó extra munkát. A nemzetközi díjak a kereskedők figyelmét is felhívhatják ránk. Valószínűleg nem kerülünk azonnal a felső polcra, de ettől még erre kell törekednünk.

– Nem hagy nyugodni a kérdés, hogy a sikeres mérnök és üzletember miért indul el borászkodás közismerten ingoványos világába.
– A bor a feleségem és a magam számára szenvedély, és nem üzlet. Nem vagyok borász, erős amatőr borkedvelőnek vallom magam. Mindazt, amit a fénycsövek világában megtanultam, valamelyest használni tudom itt is. De a kettő között óriási a különbség: míg az egyikben minden mérhető és tervezhető, a másikban szinte semmit sem lehet mérni. Például a díj is szubjektív elbíráláson alapszik. Szeretjük a bort, keressük a titkait, és tanulunk.

– Sokaktól hallottam már, és ön is mindig megemlíti, hogy új szemlélet szerint dolgoznak. Mennyiben különbözik ez általában a magyar és szűkebben a villányi borászok filozófiájától?
– Én abban hiszek, hogy ha valamihez nem értek, akkor megpróbálom megkeresni a legjobb szakembert, akitől megtanulhatom. A korábban végzett munkáim megkövetelték tőlem a kiszámíthatóságot és a következetességet. A szőlőben és a pincében is következetesnek kell lenni, nem lehet ide-oda táncolni. Ez a véremben van, és igyekszem átadni a fiataloknak is. A tanulás a fejlődés egyetlen lehetséges útja. Ha ez filozófiának számít, akkor ez az enyém.

Sauska Krisztián 1948-ban született a baranyai Sombereken. Budapesten, a Piarista Gimnáziumban érettségizett, tehetséges sportolóként az ifjúsági kosárlabda-válogatott tagja volt. Édesanyja 1969-ben meghalt, és ő még abban az esztendőben disszidált. Jugoszlávián keresztül egy Nápoly melletti menekülttáborba jutott, majd fél évet követően az

Egyesült Államokba ment. Szemetesként dolgozott először, a puszta létfenntartásért kellett küzdenie. Ezután egy ablakkereteket gyártó cég munkása lett, majd egy fénycsőgyárba került. A cég tulajdonosa felfigyelt rá, és felajánlotta neki, hogy fizeti az egyetemi tanulmányait. Immáron mérnökként rövidesen a gyár második embere lett. 1983-ban már új céget alapított, és rendkívül sikeres lett a fénycsövek gyártásának területén – a NASA az űrhajóiba is Sauska-féle fénycsöveket épített.

 

A nyolcvanas évektől kezdve már rendszeresen visszajárt Magyarországra, és egyre jobban érdeklődött a nagyapai hagyomány, a bor iránt. Alapos előkészületek után két modern, elkötelezett, fiatal munkatársakkal dolgozó borászatot hozott létre, amelyek 2000-től tokaji, majd 2006-tól villányi borokat készítenek és forgalmaznak. A Sauska név immáron nemcsak a fénycsövek, hanem a bor világában is jól cseng. A magyar borbarátok már eddig is rajongtak a fekete körrel jelzett Sauska borokért, a Decanter World Wine Awards versenyen szerzett nagydíj után pedig az egész világ megnyílhat a borászat előtt.

 

Sauska Krisztián feleségével, Andreával együtt él legnagyobb szenvedélyüknek, a borászatnak. Lányuk, Stefanie is bekapcsolódott már a munkába, és Miklós fiuk is aligha kerülheti el teljesen ezt a sorsot. A családfő a bor és a finom ételek mellett a teniszt kedveli még igazán, s támogatóként megjelenik a sport különböző területein.

 

Cím: Sauska Cuvée 5: A magyar bor már nem csak országosan világhírű
A Decanter World Wine Awards 15 fontnál drágább Bordeaux-i házasítású 
kategória nagydíjának elnyerésével kiemelkedő nemzetközi sikert ért 
el a villányi Sauska borászat 2009-es évjáratú Sauska Cuvée 5 bora. A 
verseny történetében magyar bor első alkalommal lett kategória-
győztes, ráadásul a vörösborok egyik legkoncentráltabb mezőnyében.

– A győztes bor neve Sauska Cuvée 5 2009, Villány. Kérem, 
magyarázza el, hogy ez a név mögött mit rejt a palack!
– Mi egy modern borászatot építünk, ez érvényes az épületekre, a 
technológiára és megmutatkozik a borok elnevezésében is. Nem akartunk 
latin vagy görög nevet, esetleg fantázianevet adni borainknak. Olyan névre gondoltunk, ami a szó legnemesebb értelmében semleges, csupán jelöl, de nem pr
óbálja befolyásolni a bor élvezőjének hangulatát. Mivel én mindig szerettem a matematika tiszta világát, úgy döntöttünk, hogy számokkal jelöljük a borokat, ezen belül is egy izgalmas kis csoportot, a primszámokat választottuk. Ezek olyan pozitiv egészek, amelyek csak 1-el vagy önmagunkkal oszthatóak.
Minél alacsonyabb a szám, annál magasabb minőségű a bor. Az alap borunk, a Cuvée 13 elsősorban 
tartályos érlelésű, a 11 koncentráltabb, hangsúlyosabb a hordók 
használata, a 7 csúcsbor, amely az 5 házasításakor fel nem használt 
legszebb tételekből készül. A Cuvée 5 a borászat 300-400 hordójának 
mintegy 2 százalékából, a legszebb tételekből, 45 százalék 
merlot, 35 százalék cabernet sauvignon és 20 százalék cabernet franc 
házasításával készült. Villányi és siklósi területeinkről származó borok ezek szép harmóniában, talán a legszebben, amire eddig képesek voltunk.
– A prímszámok közül még nem használták fel a 2-est és a 3-ast, 
kis jóindulattal az 1-est ide sorolhatjuk. Tervez még felfelé haladni 
a minőségben?
A Cuvee 5-tel olyan magasra tettük a lécet önmagunk számára, hogy még ezt sem tudjuk minden évben megugrani. 2008-ban
és 2010-ben nem készitettük ezt a bort, mert a szüretelt szőlő minősége nem volt rá alkalmas. Mi tervezhetünk, de a Jóisten dönt el, mi az alap, amiből abban az évben megpróbálhatjuk kihozni a maximumot.
– A bordeaux-i házasítások kategóriája alatt mire kell pontosan 
gondolni?
– A Decanter World Wine Awardra 32 kategóriában csaknem 15 
ezer bort neveztek. A bordeaux-i házasítások mezőnye a legerősebb, mind a 
15 font alatti, mind az ennél értékesebb borok között. A kategória 
neve ne tévesszen meg senkit, nem a francia borvidék borai indulhatnak 
itt, hanem a világ össze bora, amely a bordeaux-i szőlők borainak 
házasításával készült. A mezőnyben voltak persze bordeaux-i borok is, 
de ugyanúgy versenyzett toszkán, kaliforniai vagy éppen ausztrál. 
Ebben a mezőnyben lett a borunk a kategória győztese.
– A rangos díj elnyerésének milyen jelentősége van a borászat életében?
A nagydíj elnyerésének legfőbb üzenete számomra, hogy Magyarországon 
és Villányban is, adottak a körülmények ahhoz, hogy ilyen sikeres 
borok készüljenek. Meg van hozzá a megfelelő terroir (talaj és klíma 
– a szerk.) és a tudás is. Ebből pedig egyenesen következik, 
hogy más szőlőfajtákkal is képesek lehetünk a világ élmezőnyébe 
sorolható borokat készíteni. A 2011-es Sauska Kadarka és a 2011-es 
tokaji Sauska cuvée 105 ezüst, 2011-es Sauska Kékfrankos bronzérmet, a 
tokaji 2011-es Sauska Birtok Furmint pedig különdíjat nyert.
Az ilyen díjak egyrészt segítik a fogyasztók tájékozódását. Ha egy 
borászat ennyire jó bort tud készíteni, akkor ennek az az üzenet, hogy 
a maga kategóriájában vélhetően minden bora hasonló gondossággal 
készül. Ebben rejlik a díj által ránk rótt kötelesség is. Kötelezően 
tartani kell a színvonalat.
– A díj sikeresebbé teheti a nemzetközi piacon való megjelenést?
Természetesen. Észre tudja vetetni a világgal, hogy Magyarország bortermelő ország. Azt hisszük, hogy ez k
öztudott, de sajnos nem. Kevesen ismerik a világban a magyar borokat, a külföldi borkereskedők 
közül is csak a kalandvágyók válallják az újdonság bevezetéséve járó extra munkát.
A nemzetközi díjak a kereskedők figyelmét is 
felhívhatják ránk. Valószínűleg nem kerülünk azonnal a felső polcra, de ettól még erre kell törekednünk.
– Nem hagy nyugodni a kérdés, hogy a sikeres mérnök és 
üzletember miért indul el borászkodás közismerten ingoványos világába?
– A bor a feleségem és a magam számára szenvedély és nem üzlet. 
Nem vagyok borász, erős amatőr borkedvelőnek vallom magam. Mindazt, 
amit a fénycsövek világában megtanultam, valamelyest használni tudom 
itt is. De a kettő között óriási a különbség. Míg az egyikben minden 
mérhető és tervezhető, a másikban szinte semmit sem lehet mérni. 
Például a díj is szubjektív elbíráláson alapszik. Szeretjük a bort, 
keressük a titkait és tanulunk.
– Sokaktól hallottam már, és Ön is mindig megemlíti, hogy új 
szemlélet szerint dolgoznak. Mennyiben különbözik ez általában a 
magyar, és szűkebben a villányi borászok filozófiájától?
Én abban hiszek, hogy ha valamihez nem értek, akkor megpróbálom 
megkeresni a legjobb szakembert, akitől megtanulhatom. A korábban 
végzett munkáim megkövetelték tőlem a kiszámíthatóságot és a következetességet. A szőlőben és a pincében is következetesnek kell lenni. Nem lehet ide-oda táncolni. Ez a véremben van és 
igyekszem átadni a fiataloknak is. A tanulás a fejlődés egyetlen 
lehetséges útja. Ha ez filozófiának számit, akkor ez az enyém.

Keretes 1.:
Egy eltökélt ember kalandos élete
Sauska Krisztián 1948-ban született a baranyai Sombereken. Budapesten 
a Piarista gimnáziumban érettségizett, tehetséges sportolóként az 
ifjúsági kosárlabda-válogatott tagja volt. Édesanyja 1969-ben meghalt, 
és ő még abban az esztendőben disszidált. Jugoszlávián keresztül egy 
Nápoly melletti menekülttáborba jutott, majd fél évet követően az 
Egyesült Államokba ment. Szemetesként dolgozott először, a puszta 
létfenntartásért kellett küzdenie. Ezután egy ablakkereteket gyártó 
cég munkása lett, majd egy fénycső gyárba került. A cég tulajdonosa 
felfigyelt rá és felajánlotta neki, hogy fizeti az egyetemi 
tanulmányait. Immáron mérnökként rövidesen a gyár második embere lett. 
1983-ban már új céget alapított, és rendkívül sikeres lett a 
fénycsövek gyártásának területén – a NASA az űrhajóiba is 
Sauska-féle fénycsöveket épített.
A 80-as évektől kezdve már rendszeresen visszajárt Magyarországra, és 
egyre jobban érdeklődött a nagyapai hagyomány, a bor iránt. Alapos 
előkészületek után két modern, elkötelezett, fiatal munkatársakkal 
dolgozó borászatot hozott létre, amelyek 2000-től tokaji, majd 
2006-tól villányi borokat készítenek és forgalmaznak. A Sauska név 
immáron nem csak a fénycsövek, hanem a bor világában is jól cseng. A 
magyar borbarátok már eddig is rajongtak a fekete körrel jelzett 
Sauska-borokért, a Decanter World Wine Awards versenyen szerzett 
nagydíj után pedig az egész világ megnyílhat a borászat előtt.
Sauska Krisztián feleségével, Andreával együtt él legnagyobb 
szenvedélyüknek, a borászatnak. Lányuk, Stefanie is bekapcsolódott már 
a munkába, és Miklós fiuk is aligha kerülheti el 
teljesen ezt a sorsot. A
családfő a sporttól sem szakadt el teljesen, 
a bor és a finom ételek mellett a teniszt kedveli még igazán, valamint 
támogatóként megjelenik a sport különböző területein.

Keretes 2.:
Decanter World Wine Awards
A londoni Decanter bormagazin a világ legismertebb és legelismertebb 
szakmai magazinja. Nem véletlenül, hiszen Nagy-Britannia óriási bor 
importőr, és a brit piac hatalmas fogyasztói tábora rendkívüli módon 
érdeklődik a világ összes, figyelemre érdemes bora iránt. Londonban 
zajlik a világ legelismertebb borszakértői képzése is.
A Decantert a világ 90 országában olvassák, véleménye meghatározó a 
borbarátok óriási nemzetközi táborának tájékoztatásában, ízlésének 
formálásában. Szakértői évente mintegy 4000 bor tesztjét juttatják el 
az olvasókhoz.
A Decanter World Wine Award a világ legrangosabb borversenyei közé 
tartozik. A brit piaci követelményeknek megfelelő 32 kategóriában idén 
több mint 10 ezer tétel nevezett a versenyre.
A villányi Sauska Cuvée, Villány a 15 font feletti Bordeaux-i 
kategóriában lett abszolút győztes, ezzel maga mögé utasította a 
versenyre nevezett összes francia, olasz, chilei, argentin, 
kaliforniai, ausztrál és minden más bordeaux-i házasítású bort.
A Decanter World Wine Award idei versenyén több magyar borászat is 
szerepelt. A Sauska pincészet kategóriagyőzelme mellett összesen 30 
magyar borászat 6 arany, 14 ezüst és 22 bronzérmet, valamint 23 
különdíjat nyert.
A borkedvelőknek tudniuk kell, hogy nincs bor világbajnokság. Ellenben 
van 8-10 olyan nagy nemzetközi verseny, amely szinte egyedül is 
elmenne világbajnokságnak. Nagy-Britanniában 3 (köztük a Decanter 
versenye), Franciaországban 3, Belgiumban 1, Németországban 1, és 
Olaszországban 1 ilyen versenyt rendeznek. Magyarországon is van 
nemzetközi borverseny, ezek között az első számú a Vinagora.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.