A 2012-es évi teljes sörtermelés 44,3 százaléka fogyott el palackozva, míg 43,4 százaléka hordóból. A fennmaradó hányad dobozos sör vagy tartályokból csapolt volt. Cseh söripari vezetők szerint a változás már egy évtizede elkezdődött, de tavaly felgyorsult. Fő okának a gazdasági visszaesést és az árakat tartják.
A kocsmákban drágábban jutnak a sörhöz az emberek, mint a boltokban, ezért inkább ott veszik meg és otthon isszák meg sörüket. Egy kocsmában másfélszer annyiba kerülhet ugyanaz a sör csapolva, mint az üveges a boltban, ráadásul a főzdék eleve drágábban adják a hordós változatot, mint a palackozottat. Mindennek tetejébe árulnak immár lakossági tárolásra is alkalmas kishordós sört, ami befér a hűtőszekrényekbe.
A másik oknak a szabadidő szűkülését tartják a szakemberek.