A tó közepén egy vitorlás hajón bejelentették, hogy kezdeményeznek egy nemzetközi olaszrizling fajtaversenyt, amelyet a szőlő másik meghatározó balatoni borvidékével, Csopakkal karöltve rendeznének meg jövőre.
Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője hangsúlyozta, hogy a közös olaszrizlingszürettel a balatoni borrégió összefogását kívánják demonstrálni, és szeretnék felhívni a szakma és a borkedvelők figyelmét arra, hogy az országban legnagyobb terülten termesztett szőlőfajta borából, az olaszrizlingből nemzetközi szinten is a legkiválóbb sajtbor válhat.
„Ebben a borban évtizedek óta kihasználatlan, rendkívüli lehetőség rejlik” – fogalmazott Kardos Gábor, a Szeremley-birtok szakembere. Mint elmondta, a továbblépésben egyelőre komoly akadály, hogy igen kiegyenlítetlen a különböző termőterületeken készülő bor minősége. A magasabb minőség megteremtéséért elsőként egy több borrégió képviselőjéből felálló grémiumot és az általuk meghatározott fajtavédjegy kialakítását kezdeményezik, majd a szőlőfajta névváltoztatását is. A történelmi Magyarország fajtájának számító olaszrizling neve ugyanis félrevezető a piacon. A kör tagjai helyette a szőlő másik magyar nevét, a nemesrizlinget honosítanák meg, de erről a többi borrégióval egyeztetve lehet majd dönteni – tette hozzá.
Tavaly a frissen alakult Badacsonyi Kör készítette el az ismert pincészetek által közösen szüretelt első borvidéki bort, akkor a badacsonyi kéknyelűből, amely hagyományt idén az olaszrizlinggel folytatják.
Az öt alapító tagból – Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László, Váli Péter – álló Badacsonyi Kör idén új taggal, Borbély Tamással, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével bővült, akit felavattak a musthajón, majd a tó közepén frissen kipréselt közös olaszrizlingből egy-egy pohár mustot öntöttek a Balatonba szüreti „hálaadásként”.