Több mint százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztiválra, amely idén felülmúlta a várakozásokat: a tavalyinál is több csapat vett részt a kolbászkészítésben, közülük sokan érkeztek a szomszédos országokból, de jöttek távolabbról is – mondta el Hégely Sándor fesztiváligazgató hétfőn az MTI-nek.
Közlése szerint a vasárnap este zárult négynapos rendezvényre az ország minden pontjáról érkeztek vendégek és kolbászkészítők. Kiemelte, hogy a korábbinál jóval több kiállító és vendég jött Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból, valamint Lengyelországból.
Kiemelte, hogy a kolbászkészítő versenyen Thaiföldről, Afrikából és Ausztráliából érkezett csapatok is megmérettettek. Számos közéleti személyiség is részt vett a kolbászgyúró versenyen, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter például Vantara Gyulával, Békéscsaba polgármesterével közösen készítette el a hungarikummá nyilvánított csabai kolbászt.
A szárazkolbászok versenyében a 110 beadott kolbászból a Budai Péter vezette szakmai zsűri a békéscsabai Baczovszky Roland által készített finomságot találta a legjobbnak. A második helyezést Bobály Lajos mezőberényi kolbászmester nyerte el, a harmadikat pedig a békéscsabai Péli István.
A szombati kolbászgyúró versenyen három első helyezést osztott ki a zsűri: a Mokry Sámuel-sátorban versenyzők közül a mezőberényi Balázs Zoltán bizonyult a legjobbnak, a Csabagyöngye-sátorban a szarvasi Varga József készítette el a legjobb friss kolbászt, a sportcsarnokban gyúrók közül a budapesti Szőke László nyerte a versenyt. Vasárnap a híres kolbászkészítők emlékére rendeztek versenyt, a Krajcsó Pál-emlékversenyen az első helyezést egy orosházi csapat nyerte Kovács Imre vezetésével. A fesztiváligazgató kiemelte, hogy a négy napon át számos kísérőprogram várta az érdeklődőket, az esti koncertek idején a nagysátor minden alkalommal megtelt, 8-10 ezer ember hallgatta az előadókat, énekelt és táncolt a fellépőkkel együtt.
Hégely Sándor fesztiváligazgató a vártnál is hangulatosabbnak nevezte a szombati kolbászkészítő versenyt. A fesztivál nem szűkölködött a kulináris különlegességekben. A résztvevők kóstolhattak áfonyás, szilvalekváros és thai ízesítésű kolbászt, de a legérdekesebb „versenyző” kétségkívül az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete által készített kengurukolbász volt. A csapat tagjai elárulták, hogy a sertésnél édesebb és „izmosabb” kenguru húsát egy kis sertésszalonnával lazították fel, és a szokásosnál kissé erőteljesebb fűszerezést alkalmaztak, különös tekintettel a hozzáadott borsra és fokhagymára – olvasható a fesztivál hivatalos honlapján.
A Dankó Rádió élő kívánságműsorral jelentkezett szombaton a fesztiválról. Tarnai Kiss László főszerkesztő, a műsor vezetője az MTI-nek nyilatkozva fontosnak nevezte a közönségtalálkozókat, közöttük a Csabai Kolbászfesztivál élő kívánságműsorát.
A kolbászkészítő versenyen a közmédiát a Dankó Rádió csapata képviselte. Erdélyi Claudia, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerkesztő-műsorvezetője az MTI-nek elmondta: csabai ízesítésű kolbászt készítettek. A kolbásztöltés nehezebben ment, de kaptak segítséget a szomszéd csapattól, akik percek alatt bélbe töltötték a húst – tette hozzá.
A fesztivál résztvevőit a nagysátorban este a Silver zenekar és a Saragossa Band szórakoztatta, a sportcsarnokban Gájer Bálint és a Group ’n’ Swing zenekar lépett fel, a borsátorban pedig a Continental Show Band.
A 17. Csabai Kolbászfesztivált csütörtökön nyitotta meg Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A négynapos rendezvénysorozathoz kapcsolódó élelmiszer-ipari kiállításon és vásáron mintegy 150 hazai és határon túli kiállító mutatta be termékeit.