A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan föld alatti tóval rendelkezik, amelyből egy csónakázható is. A felszín alatti vizek közvetlen összeköttetésben vannak a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén elkészült parti sétánnyal, amely a helyszíne a pisztráng- és borfesztiválnak – írják a szervezők a rendezvény honlapján.
A fesztiválhelyszíntől 400 méterre található, hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep frissen biztosítja a halételek alapanyagait. Közép-Európa egyik legnagyobb pisztrángtelepét a tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 18 fokos karsztvíz táplálja.
A fesztiválon kínálnak majd ropogós, bükkfafűrészporon füstölt, kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott, erdélyi módon kukoricadarával sült, illetve tökmagos bundában sült tapolcai pisztrángot is. Ezek voltak a tavalyi év legkedveltebb ételei, amelyeket idén a szervezők mediterrán ízekkel bővítenek: lesz kapribogyós pisztrángkrém és házi pesztóval készült hal is.
A pisztráng mellé a Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő kiváló borokat mutatják be a környék pincészetei: a badacsonyi borvidéken készült kéknyelűt, a rózsakőt, a szürkebarátot és az olaszrizlinget, amelyek harmonikusan kiegészítik a halételeket.
A fesztivál péntek délután kezdődik, és egészen vasárnapig zenés, szórakoztató és gyermekprogramok várják a gasztronómiai csemegék mellett a látogatókat.