A hagyománytisztelet és a modern szemlélet a titka a francia pápák borának

A borrajongók köreiben évszázadok óta rajongva emlegetik a Rhone folyó völgyében termelt borokat.

2013. 11. 11. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományok által szigorúan meghatározott szabályok szerint előállított, magas alkoholtartalmú, gyümölcsösen zamatos és testes bor töretlen világsikerének titka nagyrészt a családi szőlészetek progresszív és modern szemléletében rejlik.

A tavaszi zord időjárás miatt az idén a szokásosnál később, október közepén ért véget a szüret a világ egyik legismertebb bortermelő vidékén, az Avignon városától húsz kilométerre található, alig 3200 hektáros Chateauneuf-du-Pape szőleiben. A biciklivel is könnyen bejárható, öt faluból álló területen több mint háromszáz családi vállalkozás működik.

A látogatónak három dolog tűnik fel azonnal: a szőlőt mindenhol kézzel szüretelik, a bokor formájú hajtások szabadon lógnak a tőkékről (a szőlőhöz nem alkalmaznak semmilyen támrendszert vagy huzalt), s a minőség megóvása érdekében ritkán ültetett tőkék közt (egy hektáron maximum 35 hektoliter bor termelhető meg) pillanatok alatt jól lehet lakni a földről szemezgetett különleges ízű szőlővel. A locsolás egyébként itt szigorúan tilos, azt a termelők csalásnak tekintik, a szőlőnek ugyanis a Provence-i régió kiváló adottságai között természetesen kell megérnie: a 25 Celsius-fokos nyári hónapokban naponta hét órát süt a nap, miközben a tenger felől érkező misztrál szél folyamatosan tisztítja a levegőt.

 

A Domaine de la Solitude (A magány birtoka) nevű szőlészet 1264 óta ugyanannak az olasz származású családnak a tulajdonában van. A montpellier-i egyetemen biológusként végzett, s környezetvédőként dolgozó 35 éves Florent Lancon abból a megfontolásból lett borász ősei földjén, hogy a gyakorlatban is megvalósítsa elveit, s tovább javítsa a világhírű bor minőségét, amelyből egyébként a legolcsóbb palack is 20 euróba (6000 forintba) kerül. A száz éve ültetett grenache szőlőfajtából készített legjobb évjáratokért már több száz eurót is elkérnek. A fiatal bortermelő hozzáállása jó példa arra, hogyan lehet világszínvonalon tartani és a kornak megfelelően modernizálni egy hagyományos terméket.

A helyiek évi 100 ezer hektoliterrel és 120 millió eurós (36 milliárd forintos) forgalommal alig 0,2 százalékát adják a francia bortermelésnek. A mostanában egyre divatosabb rozébort itt nem készítenek, a 13 engedélyezett szőlőfajtából (65 százalékban grenache-ból) készülő borok 94 százaléka ízvilágában jellegzetesen provence-i, gyümölcsös, testes vörös, s csak alig 6 százaléka friss fehér bor. A Chateauneuf-du-pape-nak azonban olyan híre van a világban, hogy az évi 13 millió palack hetven százaléka exportra készül, Magyarországon is kapható belőle.

A vidék különleges állagú talaján (az agyagos mész, a vörös homokkő és a homok keverékes alapjára üledékes vörös föld terül, és az egészet nagy kavicsok borítják) már a rómaiak is termeltek bort. A minőségi bortermelés megindulása azonban a katolikus egyház 14. századi szakadásának köszönhető. Amikor 1309-ben a francia V. Kelemen pápa elhagyta Rómát és Avignont választotta tartózkodási helyéül, azonnal elrendelte a borvidék fejlesztését. Utóda, XXII. János 1317-ben egy nyári rezidenciát is építtetett a borvidék feletti dombra, innen kapta a bor a Chateauneuf-du-pape (A pápa új kastélya) elnevezést. (A II. világháborúban felrobbantott várnak ma már csak a romjai tekinthetők meg.) Bár a pápai székhely 1403-ban visszakerült Rómába, az itt termelt bor azóta is őrzi hírnevét.

A Chateauneuf-du-pape márka sikerét már azelőtt megtervezték, hogy az igazi minőség piaci értéket jelentett volna –  mondta az MTI-nek Michel Blanc, a helyi termelők többségét tömörítő szakszervezeti szövetség igazgatója. Az 1894-ben itt megalakult első francia borászati szakszervezet kezdeményezésére vezették be 1936-ban először a termékvédjegyet Franciaországban, egy évvel később pedig egyedi díszítésű üveget is terveztek a szigorúan legalább 12,5 százalékos alkoholtartalmú, zamatos helyi borokhoz. A szövetségbe tartozó valamennyi termelő ugyanabban a jellegzetes üvegben forgalmazza, és saját címkével látja el borát.

 

A szakszervezet egyébként jogi, kereskedelmi, vámügyi és promóciós kérdésekben is segíti a termelőket, és többnyelvű honlapot működtet számukra. Michel Blanc szerint a külön-külön működő családi vállalkozások sokkal több embernek tudnak munkát adni, mintha kollektívába tömörülnének a termelők. Ezzel magyarázza azt is, hogy itt jóval nagyobb a női termelők és a biogazdaságok aránya, mint máshol az országban. Az alig néhány hektáros szőlészetekben ugyanis sokkal könnyebb kísérletezni és újítani, mintha egyetlen kézben lenne a teljes bortermelő vidék.

 

A Chateauneuf-du-pape termelői a külföldi földvásárlóktól sem félnek. Különösen örülnek annak, hogy egy kínai bortermelő is letelepedett közöttük, hiszen az ázsiai ország a francia borok egyik legnagyobb importőre.
„A földet és az éghajlatot a külföldiek nem tudják innen elvinni, az itteni bor csak itt termelhető meg, a külföldiekre pedig szükség van az új gondolatok, az új piacok, a körforgás és a befektetések miatt is” – hangsúlyozta Michel Blanc.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.