A hagyományok által szigorúan meghatározott szabályok szerint előállított, magas alkoholtartalmú, gyümölcsösen zamatos és testes bor töretlen világsikerének titka nagyrészt a családi szőlészetek progresszív és modern szemléletében rejlik.
A tavaszi zord időjárás miatt az idén a szokásosnál később, október közepén ért véget a szüret a világ egyik legismertebb bortermelő vidékén, az Avignon városától húsz kilométerre található, alig 3200 hektáros Chateauneuf-du-Pape szőleiben. A biciklivel is könnyen bejárható, öt faluból álló területen több mint háromszáz családi vállalkozás működik.
A látogatónak három dolog tűnik fel azonnal: a szőlőt mindenhol kézzel szüretelik, a bokor formájú hajtások szabadon lógnak a tőkékről (a szőlőhöz nem alkalmaznak semmilyen támrendszert vagy huzalt), s a minőség megóvása érdekében ritkán ültetett tőkék közt (egy hektáron maximum 35 hektoliter bor termelhető meg) pillanatok alatt jól lehet lakni a földről szemezgetett különleges ízű szőlővel. A locsolás egyébként itt szigorúan tilos, azt a termelők csalásnak tekintik, a szőlőnek ugyanis a Provence-i régió kiváló adottságai között természetesen kell megérnie: a 25 Celsius-fokos nyári hónapokban naponta hét órát süt a nap, miközben a tenger felől érkező misztrál szél folyamatosan tisztítja a levegőt.
A Domaine de la Solitude (A magány birtoka) nevű szőlészet 1264 óta ugyanannak az olasz származású családnak a tulajdonában van. A montpellier-i egyetemen biológusként végzett, s környezetvédőként dolgozó 35 éves Florent Lancon abból a megfontolásból lett borász ősei földjén, hogy a gyakorlatban is megvalósítsa elveit, s tovább javítsa a világhírű bor minőségét, amelyből egyébként a legolcsóbb palack is 20 euróba (6000 forintba) kerül. A száz éve ültetett grenache szőlőfajtából készített legjobb évjáratokért már több száz eurót is elkérnek. A fiatal bortermelő hozzáállása jó példa arra, hogyan lehet világszínvonalon tartani és a kornak megfelelően modernizálni egy hagyományos terméket.
A helyiek évi 100 ezer hektoliterrel és 120 millió eurós (36 milliárd forintos) forgalommal alig 0,2 százalékát adják a francia bortermelésnek. A mostanában egyre divatosabb rozébort itt nem készítenek, a 13 engedélyezett szőlőfajtából (65 százalékban grenache-ból) készülő borok 94 százaléka ízvilágában jellegzetesen provence-i, gyümölcsös, testes vörös, s csak alig 6 százaléka friss fehér bor. A Chateauneuf-du-pape-nak azonban olyan híre van a világban, hogy az évi 13 millió palack hetven százaléka exportra készül, Magyarországon is kapható belőle.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!