A válogatásban már érkezéskor sokat segített barátunk, aki kicsivel korábban részt vett a mesterkurzuson is, amelyet Isabelle Legeron az Institue of Master of Wine borásza, a Travel Chanell műsorvezetője celebrált.
„A francia sauvignon blanc, a sancerre-i Sébastien Riffault 2010-es, hordóban érlelt bora a nap legfőbb attrakciója” – súgta, és már vezetett is bennünket a megfelelő asztalhoz.
Két sauvingont is kóstoltunk itt: az egyik 2010-es házasítás, dűlők házasítása. Leírom még egyszer: dűlők házasítása. Egy hétköznapi borászat esetében ez sima bor, nem dűlőnként szelektált, hanem a fajta több területe egyben. A fiatal francia borász esetében már a dűlők házasítása is lehetséges. Nemcsak a fotók mutatják, hogy Riffault lóval szánt nagyon alacsony művelésű szőlőjében, hanem a „dűlők házasítása” is utal arra, hogy a borász a termőföld fényképét akarja elkészíteni. Ehhez közvetítőként a szőlőt használja fel, a hordozó pedig a bor. A házasítás erőteljesen hozta a jól ismert sauvignon blanc-illatot, gazdag volt ízében, ásványos, kissé sós a lecsengése, mondhatni kiváló, még a terroir borászok között is kiemelkedő.
A Borszalon ezúttal is igazolta, hogy még a terroir borászok nedűi között is elképesztően nagy a különbség. Természetesen a talaj is fontos szerepet játszik ebbe, de maguk az alkotók is árnyalatnyi különbséggel gondolnak az autentikus borra. De mi is az az autentikus bor? A Terra Hungarica megfogalmazása szerint – és ezt vállalta fel a betagosodott 30 bortermelő is – a lehető legtermészetesebb bor vegyszermentes szőlőből, segédanyagok és adalékok nélkül készül, leszámítva azt a minimális ként a palackozásnál.
Hogy miért fontos ez? Nos amint a különböző élelmiszerekhez, így a borhoz is lehet adni különböző dolgokat, ami által ízük hangsúlyosabb, illatuk erőteljesebb, bársonyosabbak, akár testesebbek lesznek. Vagy különböző segédanyagokat használnak fel a bor készítése során, elősegítvén az erjedést, a tisztulást, a tartósítást. És végül meg kell említeni olyan technológiákat is, amelyekkel jelentősen befolyásolható a bor stabilitása, de még az összetétele is. Ezek egy része a törvények által engedélyezett, de persze vannak illegálisak is.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!