A borvacsora séfje, Harsányi Antal kifinomult s minőségi őszies ételeket komponált. Katona Dániel borász, részletezte, hogy a Sauska-borokban a legtermészetesebben és legtisztábban jelenik meg a szőlőfajta jellege.
Asztalunkhoz érkezve az első fogás, amit megkóstolhattunk, a friss kézműves Toscan kenyér volt chilis olívaolajjal. Tetszett, hogy egy klasszikus, de egyszerű mediterrán előétellel kedveskedtek. Finomabbnál finomabb tapas jellegű ételek sorakoztak a pulton. Elsőnek kiszemeltem magamnak a rákot, melyet fokhagymás olívaolajban pároltak, hangsúlyozván a rák intenzív ízvilágát. Mellé a lágy és egyszerű 2011-es Sauska Birtok Furmintot fogyasztottam. A furmint világoszöld árnyalata, kajszibarackra emlékeztető illata és friss bukéja kellemesen harmonizált a tenger gyümölcseivel. Számomra az est fénypontját a grillezett fácánmell jelentette, melyet pancetta köntösben tálaltak.
A fácán megkóstolása után egyértelművé vált számomra, hogy az étterem fontosnak tartja, hogy kiváló magyar húsok kerüljenek a vendégek asztalára. A fácán állaga tökéletes volt: selymes és omlós, szinte megolvadt a szájban. A tárkonyos tejszínes szósz stílusban jól találkozott a fácánnal. A hús mellé Sauska Cuvée 7 Siklóst kortyolgattam, a bor és a fácán színben is egymásra találtak, illetve a Cuvée erdei gyümölcsös sokszínűsége – szeder és fekete ribizli vezető ízekkel – megbolondította a fácán édeskés, bársonyos húsát.
A gemenci fácánt követően a pilisi vaddisznót kóstoltam meg: sertésszűzt ettem sült almával. A vaddisznó kakukkfű és rozmaring fűszerezése jól passzolt a 2011-es Sauska Kadarkához, az őszi gyümölcsök és a kadarka keleti fűszeressége erősítették egymást.
A desszertet természetesen nem hagyhattam ki. A vaníliás sütőtök fagylaltból kétszer is kértem, nem tudtam betelni a barna cukor, narancs, sütőtök és vanília házasításával.
Összességében, a borvacsora kiemelkedő volt, az étterem személyzete zökkenőmentesen bonyolította le az estét. A tapas adagok kicsik voltak, ellenben lehetett repetázni. A tálalásnál találkozhattunk remek megoldásokkal, például a fagylaltkehely teli jéghegyecskéken hevert, ugyanakkor egy-két tányér és tálka stílusban nem illett az estéhez.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!