Tokaj és Villány vállvetve: Sauska borvacsora

Harsányi Antal séf és Katona Dániel borász gyönyörű esttel lepte meg a vendégeket.

Lukács Zsuzsanna
2013. 11. 20. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A borvacsora séfje, Harsányi Antal kifinomult s minőségi őszies ételeket komponált. Katona Dániel borász, részletezte, hogy a Sauska-borokban a legtermészetesebben és legtisztábban jelenik meg a szőlőfajta jellege.

Asztalunkhoz érkezve az első fogás, amit megkóstolhattunk, a friss kézműves Toscan kenyér volt chilis olívaolajjal. Tetszett, hogy egy klasszikus, de egyszerű mediterrán előétellel kedveskedtek. Finomabbnál finomabb tapas jellegű ételek sorakoztak a pulton. Elsőnek kiszemeltem magamnak a rákot, melyet fokhagymás olívaolajban pároltak, hangsúlyozván a rák intenzív ízvilágát. Mellé a lágy és egyszerű 2011-es Sauska Birtok Furmintot fogyasztottam. A furmint világoszöld árnyalata, kajszibarackra emlékeztető illata és friss bukéja kellemesen harmonizált a tenger gyümölcseivel. Számomra az est fénypontját a grillezett fácánmell jelentette, melyet pancetta köntösben tálaltak.

A fácán megkóstolása után egyértelművé vált számomra, hogy az étterem fontosnak tartja, hogy kiváló magyar húsok kerüljenek a vendégek asztalára. A fácán állaga tökéletes volt: selymes és omlós, szinte megolvadt a szájban. A tárkonyos tejszínes szósz stílusban jól találkozott a fácánnal. A hús mellé Sauska Cuvée 7 Siklóst kortyolgattam, a bor és a fácán színben is egymásra találtak, illetve a Cuvée erdei gyümölcsös sokszínűsége – szeder és fekete ribizli vezető ízekkel – megbolondította a fácán édeskés, bársonyos húsát.

A gemenci fácánt követően a pilisi vaddisznót kóstoltam meg: sertésszűzt ettem sült almával. A vaddisznó kakukkfű és rozmaring fűszerezése jól passzolt a 2011-es Sauska Kadarkához, az őszi gyümölcsök és a kadarka keleti fűszeressége erősítették egymást.

A desszertet természetesen nem hagyhattam ki. A vaníliás sütőtök fagylaltból kétszer is kértem, nem tudtam betelni a barna cukor, narancs, sütőtök és vanília házasításával.

Összességében, a borvacsora kiemelkedő volt, az étterem személyzete zökkenőmentesen bonyolította le az estét. A tapas adagok kicsik voltak, ellenben lehetett repetázni. A tálalásnál találkozhattunk remek megoldásokkal, például a fagylaltkehely teli jéghegyecskéken hevert, ugyanakkor egy-két tányér és tálka stílusban nem illett az estéhez.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.