„Amikor négy éve elindítottuk a Furmintfebruárt, még gyermekcipőben járt a fajta népszerűsítése, noha már nagyon komoly furmintok készültek. A furmint az a fajta, amellyel a magyar termelők a nemzetközi piacon a legerősebbek tudnak lenni, mégis először azt kell elérni, hogy a magyar fogyasztó ismerje és büszke legyen erre a borra”– mondta el az MTI-nek a rendezvény főszervezője.
Kézdy Dániel kiemelte: februárban akár már az előző év furmintjai is kóstolhatók, a két évvel korábbi évjárat pedig már szép állapotban bemutatható, a csütörtöki Nagy Furmint Február kóstoló így átfogó képet ad arról, mit tud ma ez a fajta Magyarországon.
Ennek érdekében a kóstolón immár 75 pincészet vesz részt, amivel az ötödik alkalomra a kiállítók száma a kezdetekhez képest csaknem megháromszorozódott, az érdeklődés pedig mintegy az ötszörösére nőtt. „Mivel azonban egy újabb nagytermet is bevonunk, még tudunk fogadni vendégeket, összesen 700-800 főt, ennél többet azonban nem szeretnénk, hogy a kóstoló ne váljon tömegrendezvénnyé” – hangsúlyozta.
Kézdy Dániel beszámolója szerint a kiállítók kétharmada Tokaj-Hegyaljáról érkezik, kóstolhatók lesznek azonban furmintok Somlóról, Egerből, a Káli-medencéből, Dél-Balatonról, az Alföldről, sőt a Szerémségből is. „Hosszú távon komoly realitása van annak, hogy a furmint Tokajon és Somlón kívül is komoly fajta legyen. Leginkább prémium területekre érdemes telepíteni, mivel nem könnyű vele dolgozni, mégis magas minőségű eredményt tud hozni. Egyre többen próbálkoznak vele Egerben és a Balaton-felvidéken is, ez a tendencia szerintem meg fog maradni” – szólt a furmint jövőjéről a főszervező.
A Furmintfebruár során egész hónapban országszerte számos étteremben, szaküzletben, borbárban várják az érdeklődőket az e fajtáról szóló kóstolókkal, különleges menüsorokkal, esetenként kedvezményekkel.