„Kevés márkanév érdemli meg jobban az elismerést, mint a Gerbeaud, hiszen ez már régóta valódi minőséget képvisel, és régóta viszi jó hírét Budapestnek és Magyarországnak a világban” – méltatta a cukrászdát Rogán Antal ötödik kerületi polgármester kedden, az elismerés átadásakor.
Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felidézte: a Budapest Márka címet Budapest Fővárosi Közgyűlése 2013-ban alapította azért, hogy olyan kiemelkedő tevékenységeket és szolgáltatásokat díjazhasson, amely a főváros és az ország hírnevét egyaránt öregbíti.
Ahogyan korábban megírtuk, az Onyxnak ítélték Az Év Étterme címet 2013-ban, az elismerést a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díj átadógálájának keretében vette át a konyhát vezető Szulló Szabina és Széll Tamás.
Rogán Antal mindkét vendéglátóhelyről hangsúlyozta: nem egyszerűen olyan kávéházi és éttermi kultúrát építenek, amely speciálisan magyar, hanem egyaránt jellemzi őket a minőség, a kiszolgálás magas színvonala és a felkészültség is, amely nagyon sokat hozzátesz ahhoz, hogy az étterem és a cukrászda egyaránt erősítse az ország és Budapest hírnevét.
Niszkács Anna, a Gerbeaud értékesítési és marketingigazgatója felidézte, hogy a cukrászdát Kugler Henrik soproni cukrász alapította 1858-ban a mai József nádor téren, mai székhelyére, a Vörösmarty térre 1870-ben költözött át.
A tulajdonos 1884-től adta át a cukrászda vezetését Gerbeaud Emilnek, aki számos újítást vezetett be, egyebek mellett párizsi édességekkel, több mint százféle teasüteménnyel és csemegecukorkákkal bővítette a kínálatot, de ő honosította meg Magyarországon a macskanyelvet és a konyakos meggyet is, amelyet azóta is árusítanak.
A cukrászda az elmúlt évtizedekben komoly nemzetközi hírnevet is szerzett, kínálatában a hagyományt képviselve megtalálható a klasszikus Dobos torta, az Esterházy torta és a Gerbeaud szelet is, az innovációt pedig többek közt a narancsos-karamellás és a bazsalikomos-citromos, illetve a royal csokoládészelet képviselik.
Hamvas Zoltán a cég éttermi igazgatója, elmondta, hogy az Onyx étterem 2007 áprilisában nyitotta meg kapuit a cukrászda mellett azzal a céllal, hogy egy nemzetközi mércével is elismert éttermet hozzanak létre.