A Magyar Bocuse d’Or Akadémia 2013 decemberében nyújtotta be pályázatát a világ legismertebb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjének 2016. évi rendezésére. Május 8-án csütörtök este hirdették ki Stockholmban a pályázat eredményét: Budapest nyert – olvasható a szervezet Facebook-oldalán.
A kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai rendezvénye több mint húsz évvel ezelőtt, 1987-ben indult, és azóta kétévente kontinentális, majd az azt követő évben világszinten rendezik meg.
„Az európai forduló rendezési jogának elnyerése hatalmas jelentőségű és komoly marketingértéket jelent Magyarországnak, segíti a gasztronómia területén is egyre fontosabbá váló minőség elterjedését, a szakma elismerését” – mondta Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára az MTI-nek.
Budapest pályázatát a magyar állam is támogatta, a 2016-os esemény fővédnöke a köztársasági elnök lesz. A miniszterelnök, a nemzetgazdasági miniszter, a turizmusért felelős helyettes államtitkár és többek között a főpolgármester is támogatásáról biztosította a szervezőket.
Az idei, Stockholmban megrendezett versenyen Molnár Gábor séf képviselte Magyarországot. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook-oldalán pontosan leírta a döntős menüsort, amelynek a kiírás szerint egy hús- és egy halételt, valamint három köretet tartalmaznia kellett. Ezek elkészítésére minden szakácsnak 5 óra 35 perc állt a rendelkezésére. 2013 óta a versenyzőnek kötelező valamilyen, a saját országát képviselő nemzeti vonalat is belevinni az ételek jellegébe.
Íme a magyar versenymunka:
Tavasz a farmon: balzsamos naranccsal glaszírozott frikandórolád marinált sertésláb „szirmokkal” és véres hurkával, citromos morzsába forgatva, füstölt paprikával ízesített jus-vel.
Köretek: hagymalekvárral töltött hagymakupola mustáros almazselével, petrezselyemmel töltött csíkozott burgonyatorony fekete olívabogyó tatárral, csicseriborsó tésztából készült „virágláda” tönkölybúzával töltve béarni mártással és cukorborsóraguval.
Tavaszi fuvallat a parton (Gentle spring breeze on the shore): fekete tőkehal és norvég garnéla ördögszekérgombába tekerve.
Köretek: osztrigazselé ravioli fekete kagyló tatárral, spárga cannelloni sabayonnal, mezei virágokkal, mandulatallérral és friss fűszerekkel; grillezett osztrigatortácska Jakab-kagylóval, spenótos karalábéval.
Az évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújtó skandináv csapatok „taroltak”, a megméretést Svédország nyerte Dánia és Norvégia előtt, a legjobb húsétel különdíját a finnek kapták, míg a legjobb halételért a franciákat díjazták.
Molnár Gábor és csapata 9. helyezett lett, ezzel az eredménnyel bejutottak a nemzetközi döntőbe, amelyet 2015 januárjában, Lyonban rendeznek meg. A résztvevő 20 ország közül a legjobb 12 jutott tovább.
A 2012/13-as Bocuse d’Or nemzetközi versenyen Széll Tamás és csapata képviselte Magyarországot, akik az európai fordulón a 9., a világversenyen pedig a 10. helyet szerezték meg.