Budapestre jön a Bocuse d'Or

2016-ban Budapest rendezheti meg a rangos szakácsverseny európai döntőjét.

UDM
2014. 05. 08. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia 2013 decemberében nyújtotta be pályázatát a világ legismertebb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjének 2016. évi rendezésére. Május 8-án csütörtök este hirdették ki Stockholmban a pályázat eredményét: Budapest nyert – olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

A kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai rendezvénye több mint húsz évvel ezelőtt, 1987-ben indult, és azóta kétévente kontinentális, majd az azt követő évben világszinten rendezik meg.

„Az európai forduló rendezési jogának elnyerése hatalmas jelentőségű és komoly marketingértéket jelent Magyarországnak, segíti a gasztronómia területén is egyre fontosabbá váló minőség elterjedését, a szakma elismerését” – mondta Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára az MTI-nek.

Budapest pályázatát a magyar állam is támogatta, a 2016-os esemény fővédnöke a köztársasági elnök lesz. A miniszterelnök, a nemzetgazdasági miniszter, a turizmusért felelős helyettes államtitkár és többek között a főpolgármester is támogatásáról biztosította a szervezőket.

Az idei, Stockholmban megrendezett versenyen Molnár Gábor séf képviselte Magyarországot. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook-oldalán pontosan leírta a döntős menüsort, amelynek a kiírás szerint egy hús- és egy halételt, valamint három köretet tartalmaznia kellett. Ezek elkészítésére minden szakácsnak 5 óra 35 perc állt a rendelkezésére. 2013 óta a versenyzőnek kötelező valamilyen, a saját országát képviselő nemzeti vonalat is belevinni az ételek jellegébe.

Íme a magyar versenymunka:

Tavasz a farmon: balzsamos naranccsal glaszírozott frikandórolád marinált sertésláb „szirmokkal” és véres hurkával, citromos morzsába forgatva, füstölt paprikával ízesített jus-vel.
Köretek: hagymalekvárral töltött hagymakupola mustáros almazselével, petrezselyemmel töltött csíkozott burgonyatorony fekete olívabogyó tatárral, csicseriborsó tésztából készült „virágláda” tönkölybúzával töltve béarni mártással és cukorborsóraguval.

Tavaszi fuvallat a parton (Gentle spring breeze on the shore): fekete tőkehal és norvég garnéla ördögszekérgombába tekerve.
Köretek: osztrigazselé ravioli fekete kagyló tatárral, spárga cannelloni sabayonnal, mezei virágokkal, mandulatallérral és friss fűszerekkel; grillezett osztrigatortácska Jakab-kagylóval, spenótos karalábéval.

Az évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújtó skandináv csapatok „taroltak”, a megméretést Svédország nyerte Dánia és Norvégia előtt, a legjobb húsétel különdíját a finnek kapták, míg a legjobb halételért a franciákat díjazták.

Molnár Gábor és csapata 9. helyezett lett, ezzel az eredménnyel bejutottak a nemzetközi döntőbe, amelyet 2015 januárjában, Lyonban rendeznek meg. A résztvevő 20 ország közül a legjobb 12 jutott tovább.

A 2012/13-as Bocuse d’Or nemzetközi versenyen Széll Tamás és csapata képviselte Magyarországot, akik az európai fordulón a 9., a világversenyen pedig a 10. helyet szerezték meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.