Ezek Magyarország legjobb pálinkái

Eredményt hirdettek a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett Országos pálinka- és törkölypálinka-versenyen.

2014. 06. 20. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pálinka Nemzeti Tanács idén új alapokra helyezve rendezte meg az Országos pálinka- és törkölypálinka-versenyt. 50 főzde 335 mintát indított a versenyen, a kereskedelmi főzdék rekordszámban vettek részt. A 335 minta 8 főkategóriában (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly, vadgyümölcsök, ágyas és vegyes) versenyzett egymással.

Az eredményhirdetéssel egybekötött rangos díjátadó gála a Mezőgazdasági Múzeumban volt június 19-én, ahol az ágazatért felelős szakpolitikusok, intézmények vezetői, a pálinkás szervezetek, lovagrendek, a nevezők és a bírálók együtt ünnepelték a helyezetteket: 99 bronz-, 114 ezüst- és 63 aranyminősítést adtak át. Magyarország legjobb pálinkája 2014-ben a Szicsek Pálinkafőzde Kft. feketeribizli-pálinkája lett.

A Pálinka Nemzeti Tanács korábban adott tájékoztatása szerint tavaly 744 ezer hektoliterfok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb a 2012. évinél.

 

A bérfőzés mennyisége a múlt évben elérte a 8,25 millió hektoliterfokot, ez mintegy 16,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A növekedés 30 százalékos volt az előző évhez képest.

Az eseményt Jakab István, Az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Pálinka Lovagrend tagja nyitotta meg, köszöntőt mondott Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. „A magyar pálinka egyre megbecsültebb lett bel- és külföldön is az elmúlt években, a kormányzat mellett sokan sokat tettek ezért” – fogalmazott Zsigó. Fontosnak nevezte, hogy a kitűnő magyar pálinka megbecsülést szerezzen készítőjének, valamint a kulturált pálinkafogyasztás széles körben elterjedjen, a nemzeti kultúra részévé váljon. Ebben nagy szerep jut a Pálinka Nemzeti Tanácsnak, amely új alapokra helyezve megszervezte az Országos pálinka- és törkölypálinka-versenyt, és elősegítette, hogy a magyar pálinka nemzeti kinccsé, valódi hungarikummá váljon – mutatott rá. Hozzátette: a magyar pálinka népszerűsítésében a Nemzeti Pálinka Tanács számíthat a tárca támogató együttműködésére.

Jakab István méltatta, hogy a verseny szervezői  együttműködésre és összefogásra késztették a szakmát a magyar pálinka jó hírének öregbítése érdekében. A gálán elismerést vehetett át több újságíró is a magyar pálinka népszerűsítéséért.

Az Országos pálinka- és törkölypálinka-verseny legjobbjai:

A verseny győztesei egy másik hungarikum, a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített díjakat vehettek át Béli Géza versenyigazgatótól és Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács elnökétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.