Kenyérfesztivál és falumúzeumi nap Zalaegerszegen

Változatos programokkal, gasztronómiai különlegességekkel, kemencében sült kenyérlángossal várják a vendégeket.

KSZ
2014. 08. 18. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Göcseji Falumúzeum negyvenhat esztendővel ezelőtt, augusztus 20-án nyitotta meg kapuit Zalaegerszegen. A zalai skanzenben (a kenyérfesztivállal összekötve) több mint egy évtizede ünneplik meg az intézmény alapítását – ismertette Kostyál László igazgatóhelyettes szerdán sajtótájékoztatón. A művészettörténész emlékeztetett rá: az új kenyér a paraszti világban az új élet kezdetét jelentette. A búza aratása Péter-Pálkor kezdődött el, az új búzából sült (új) kenyeret Szent István napján szentelték meg és szegték fel, és ezen a napon kötötték meg az első aratókoszorút is.

Kostyál László kiemelte: a falumúzeumi programokkal a népi hagyomány folytatása mellett arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy augusztus 20-a egyben az államalapítás ünnepe is. A programok közül kiemelte a Gyimesbükkről érkező Magyar Iskola ének- és néptánccsoportjának fellépését. A magyar államalapító királyról való megemlékezés az egész Kárpát-medence magyarságának ünnepe, ezért a székelyföldi diákok érkezése jelképértékűnek számít – hangsúlyozta.

A hagyományőrzés kapcsán szólt a skanzenben augusztus 20-án nyíló Pajtakiállításról is. A tárlaton Brassnyó Ágnes mintegy harminc alkotása lesz látható: az amatőr festőművész vásznain a zalai dombság öreg szőlőpincéit örökítette meg. Molnárné Raposa Irén, a múzeum munkatársa elmondta: a szervezők arra törekednek, hogy a fesztivál hasznos, tartalmas időtöltést jelentsen a családoknak. Kézműves kirakodóvásárral, játszóházakkal, várják a látogatókat, a kovácsműhelyben munkabemutatókat tartanak, láthatók lesznek a régi mesterségek – csipkekeverés, ólomöntés, fémfaragás – fortélyai, a kemencében pedig ízletes kenyérlángosok sülnek majd. A tészták formázását egyébként a gyermekek is kipróbálhatják.

A Göcseji Falumúzeumban valamennyi kenyér, péksütemény, házi rétes hagyományos technológiával, kovásszal készül. Az asztalokra garantáltan tartósítószer nélküli (mangalicazsírral ízesített, paprikával díszített) termékek kerülnek. A rendezvény fő célja nem csak a kóstoltatás – abban is segíteni szeretnének a vásárlóknak, hogy mind többen megismerjék és megszeressék a hagyományos, egészséges élelmiszereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.