A Göcseji Falumúzeum negyvenhat esztendővel ezelőtt, augusztus 20-án nyitotta meg kapuit Zalaegerszegen. A zalai skanzenben (a kenyérfesztivállal összekötve) több mint egy évtizede ünneplik meg az intézmény alapítását – ismertette Kostyál László igazgatóhelyettes szerdán sajtótájékoztatón. A művészettörténész emlékeztetett rá: az új kenyér a paraszti világban az új élet kezdetét jelentette. A búza aratása Péter-Pálkor kezdődött el, az új búzából sült (új) kenyeret Szent István napján szentelték meg és szegték fel, és ezen a napon kötötték meg az első aratókoszorút is.
Kostyál László kiemelte: a falumúzeumi programokkal a népi hagyomány folytatása mellett arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy augusztus 20-a egyben az államalapítás ünnepe is. A programok közül kiemelte a Gyimesbükkről érkező Magyar Iskola ének- és néptánccsoportjának fellépését. A magyar államalapító királyról való megemlékezés az egész Kárpát-medence magyarságának ünnepe, ezért a székelyföldi diákok érkezése jelképértékűnek számít – hangsúlyozta.
A hagyományőrzés kapcsán szólt a skanzenben augusztus 20-án nyíló Pajtakiállításról is. A tárlaton Brassnyó Ágnes mintegy harminc alkotása lesz látható: az amatőr festőművész vásznain a zalai dombság öreg szőlőpincéit örökítette meg. Molnárné Raposa Irén, a múzeum munkatársa elmondta: a szervezők arra törekednek, hogy a fesztivál hasznos, tartalmas időtöltést jelentsen a családoknak. Kézműves kirakodóvásárral, játszóházakkal, várják a látogatókat, a kovácsműhelyben munkabemutatókat tartanak, láthatók lesznek a régi mesterségek – csipkekeverés, ólomöntés, fémfaragás – fortélyai, a kemencében pedig ízletes kenyérlángosok sülnek majd. A tészták formázását egyébként a gyermekek is kipróbálhatják.
A Göcseji Falumúzeumban valamennyi kenyér, péksütemény, házi rétes hagyományos technológiával, kovásszal készül. Az asztalokra garantáltan tartósítószer nélküli (mangalicazsírral ízesített, paprikával díszített) termékek kerülnek. A rendezvény fő célja nem csak a kóstoltatás – abban is segíteni szeretnének a vásárlóknak, hogy mind többen megismerjék és megszeressék a hagyományos, egészséges élelmiszereket.