Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár megnyitóbeszédében felidézte, hogy 2008-ban Szegeden elsőként szervezték meg a minőségi magyar termékek kiállítását és vásárát.
Az immár hetedik ízben megrendezett fesztiválra érkező vendégek megkóstolhatják a magyar konyha ízeit, a hagyományos magyar szőlőfajtákból gondos munkával készült kitűnő borokat, a páratlan ízvilágú pálinkákat, valamint megismerkedhetnek népi hagyományaink remekeivel és a páratlan kézműves termékekkel is. Kifejtette azt is, hogy a hungarikumok ügye felértékelődött az új kormányzati struktúrában, és ez elősegíti ennek az ágazatokon és szakterületeken átívelő folyamatnak a hatékonyabb szervezését. A hungarikummozgalom célja a csak a magyarságra jellemző nemzeti értékek felkutatása, megőrzése, hasznosítása és átadása a következő generációk számára – emelte ki a politikus.
Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közlekedési és idegenforgalmi bizottságának alelnöke hangsúlyozta, hogy a magyar fesztiváloknak kiemelt szerepe van a turizmusban. Azonban a magyar GDP-ben 9,9 százalék a turizmus és vendéglátás részesedése, a 400 ezer embert foglalkoztató ágazat rendkívüli módon ki van téve az időjárás mellett a gazdasági válságok és a politikai döntések hatásának – közölte a politikus.
A képviselő szerint a hazai turizmus fejlesztéséhez politikai összefogásra van szükség, hiszen elképesztő versenyben kell helytállni. A világon a turizmusban vendégként évente egymilliárd ember vesz részt, ennek több mint fele az európai idegenforgalomhoz kötődik.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!