Táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, tajcsit, relaxációs foglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, főzőtanfolyamokat, öko- és bioszemléletű termékbemutatókat kínál nem csak vegetáriánusoknak a XVIII. Vegetáriánus Fesztivál augusztus 30–31. között. Az idei szakmai előadásokon többek között szó lesz a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról és a gluténmentes étrendről. A rendezvény célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt lehetőség van természetgyógyászokkal folytatott konzultációra is. A fesztivál több zenei és táncprogramot is kínál. A rendezvényre a belépés ingyenes.
A XVIII. Vegetáriánus Fesztivál augusztus 30-án 10-kor rövid megnyitó után Labant Csaba és Ada koncertjével kezdődik. Ezt követően Sebestyén Szilvia, a Makrobiotika Intézetet vezetője Gluténmentes természetes étrend az egészségért, egyensúlyért és kortalan fiatalosságért címmel tart előadást. A gabonasikérrel szembeni allergia és a lisztérzékenység sajnos egyre több embert érint napjainkban, de könnyen megtanulhatjuk, hogyan találunk egészséges és változatos megoldásokat minden évszakban gluténmentes gabonákból. A későbbiekben Bonifert Anna összefoglalja, mi a probléma az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával egyrészt a saját egészségünkre nézve, másrészt a bolygó más lakóira és a jövő generációkra nézve. Mi köze az állattartásnak a terrorizmushoz? Vagy a devizahitelhez? És a fogyasztói társadalomhoz? – teszi fel a kérdést 16 órakor kezdődő előadásában Lehel Csaba, aki dr. Will Tuttle A világbéke étrend (The World Peace Diet) című könyvének főbb gondolatait mutatja be.
A vasárnapot Feketéné Bokor Katalin előadása nyitja, aki születése óta vegetáriánus, 1997 óta pedig már tejtermékeket és tojást sem fogyaszt. Elmondja, hogy a vegán táplálkozás nem diéta, hanem életmód, egy olyan reform az ember életében, amely az önakarat nevelését, lelki-fizikai és szellemi életünk erősítését segíti elő. 12 órakor Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök, az Oltalom Alapítvány egészségvédelmi prevenciós szakértője arról beszél, hogy tudatosságot igényel a gyermekeknél bevezetett vegán étrend, és hasznos ismerni az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, szakmai anyagokat is, valamint a magasabb tápértékű növényi nyersanyagok élettani hatásait. Ezt követően Kövi Szabolcs ad koncertet, aki fuvolákon, különleges és egyedi fúvós hangszereken, pánsípon, furulyákon játszik. A későbbiekben Váradi Tibor a természetes életmód alapjairól tart előadást, Nagy László Zoltán pedig bemutatja a valaha ismert legegészségesebb étrendet és életmódot.
A fesztiválon mód van természetgyógyászokkal folytatott ingyenes konzultációra, lesz vegetáriánus főzőverseny, művészetterápia, a szakmai előadások mellett pedig számos kikapcsolódási, feltöltődési lehetőség nyílik: lesz szakrális körtánc, baba-mama-, valamint kismamajóga, tajcsi-, csikung- és Zumba Gold-oktatás is.
A rendezvényt – melyre a belépés ingyenes – az 1992-ben alapított Egészség-vár Alapítvány szervezi a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban (X. kerület, Szent László tér 7–14.). A teljes program: www.egeszsegvar.hu