A vidéki csúcsgasztronómia debreceni rendezvényén az ételek 30 kilométeren belüli alapanyagokból készülnek, vagyis az éttermek olyan fogásokkal készültek, amelyekhez az alapanyagokat az éttermek 30 kilométeres körzetéből szerezték be, így a vendégek „keresztül-kasul” megkóstolhatják a magyar vidék ízeit – mondta el Balogh Károly, a debreceni IKON egyik tulajdonosa.
Külön érdekessége a mai debreceni gasztronómiai találkozónak a debreceni pároskolbász-töltő séfpárbaj. Ezzel összefüggésben Papp László, Debrecen alpolgármestere elmondta: a város kezdeményezi a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánítását.
Történészek és gasztronómiai szakemberek kutatják a debreceni páros eredeti receptjét, illetve elkészítésének ősi fogásait, hogy visszahozzák azokat az ízeket, amelyek annak idején híresé tették a debreceni csemegét. Balogh Károly a debreceni SVÉT-ről elmondta: hagyomány, hogy SVÉT-tagok mellett vendég éttermek is részt vesznek az eseményen, sőt helyi termelők, beszállítók, gasztronómiai képviselők is bemutatkoznak a rendezvényen.
A debreceni Békás-tó partján rendezett gasztronómiai parádén így ott van a kemencés ételeiről híres Tuba Tanya, a PM Choco kézműves csokoládé, a Cut’N’Coffee kávépörkölő szalon, a Nárcisz Birtok sajtmanufaktúra, a Tuzséri pálinkafőző manufaktúra, a Séfakadémia főzőiskola és a Butiq Bisztró egyedi koktéljaival – sorolta az IKON tulajdonosa.
Balogh Károly szerint a SVÉT Egyesületbe tömörülő éttermi csoport tagjai mindannyian a szívből jövő, vidéki vendéglátást tartják legfontosabb célkitűzésüknek. A debreceni gasztronómiai parádén jellegzetes ételeivel ott van az encsi Anyukám Mondta étterem, a balatonfüredi Baricska Csárda, a veszprémi Chianti Étterem, a debreceni Ikon Étterem, a balatonszemesi Kistücsök Étterem, az egri Macok Étterem és Borbár, a villányi Mandula Étterem és Borbár, a noszvaji Nomád Hotel&Campsite, a szigetmonostori Rosinante Fogadó, a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár, és a perbáli Walter Vendéglő. Vendég étteremként vesznek részt a találkozón a palkonyai Palkonyha és a soproni Erhardt Étterem és Panzió.
Az idei SVÉT-et rendező IKON határozott célja, hogy az éttermen keresztül a cívisváros is felkerüljön a magyar és az európai gasztronómiai térképre.