Itt a Nagy Bordói Kóstoló

A vörösbor barátait öbb mint hatvan pincészet termékeivel várják.

tt
2014. 11. 26. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Winelovers rendezvényszervező csoport által szervezett tematikus hónapok és kóstolók Magyarország meghatározó fajtáival foglalkoznak, és ha ebben a sorban a fehérek közt az olaszrizling és a furmint, akkor a vöröseknél a kékfrankos és a cabernet franc tölt be fontos szerepet. Ha pedig a cabernet franc-ról van szó, akkor érdemes a bordeaux-i cuvée-kben vele leggyakrabban házasított fajtákat, a cabernet sauvignont és a merlot-t is bemutatni – szólt az MTI-nek a Nagy Bordói Kóstoló koncepciójáról a rendezvény egyik főszervezője.

Harsányi Dávid emlékeztetett: az őszhöz, a hűvösebb hónapokhoz és az ilyenkor fogyasztott ételekhez a nagy vörösborokat szokás társítani, ezek leggyakoribb alapanyagai pedig a éppen a bordeaux-i fajták. Ez a három kékszőlőfajta az egyik legismertebb francia bortermő területről származik, így az átlagosnál több napfényre és melegre van szükségük, de a megfelelő kitettségű lejtőkön a Kárpát-medencében is be tudnak érni; leginkább a franc, amely a cabernet-k közül hamarabb érik – jegyezte meg.

Harsányi Dávid szerint a bordeaux-i fajták borai a hazai borkedvelők között egyértelműen megtalálták a helyüket, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a szocializmus idején – mivel még nem voltak jelen nagyobb területen – ezeknek nem csorbult az imázsa, nem úgy, mint az olaszrizlingé vagy a kékfrankosé. Az utóbbi bő két évtized útkereséseit követően lassan minden borvidéken meg kell határozni a fő irányokat, és úgy tűnik, hogy Villányban a cabernet franc igazán sikeres, nemzetközileg is elfogadott brand lehet, hiszen egyrészt a világban önállóan kevésbé „elhasznált” fajta, ráadásul Villányban nagyon szép, saját karaktert mutató borok készülnek belőle – hangsúlyozta a szakember.

Mint hozzátette, a Winelovers rendezvényeinek fókuszában a magyar és kárpát-medencei termelők állnak, de igyekeznek mindig kitekintést is adni: a kékfrankosnál Ausztria, az olaszrizlingnél Horvátország, míg a bordeaux-i fajtáknál természetesen Franciaország jelent egyfajta viszonyítási pontot. A novemberi Bordó Blend programsorozat csúcspontjának Harsányi Dávid elmondása szerint a Nagy Bordói Kóstoló ígérkezik: az egész napos program legtöbb érdeklődésre számot tartó része az a több mint hatvan pincészet százhúsz borát felvonultató sétáló kóstoló, ahol szinte az összes olyan hazai pincészet megtalálható lesz, amely komolyan veszi ezeket a szőlőfajtákat.

A rendezvény kísérőeseménye lesz az a három mesterkurzus, amelyen a vendégek bordeaux-i chateau-k borait, siklósi és villányi Sauska Cuvée hét vertikális sort, illetve öt meghatározó villányi pincészet: a Bock, a Gere Attila, a Gere Tamás és Zsolt, a Malatinszky, valamint a Vylyan cabernet franc-jait ízlelhetik meg.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.