Hogyan válasszunk az ünnepre elegáns bort?

Nem kell feltétlenül sok pénzt költeni azért, hogy az ünnepi asztalra jó bor kerülhessen.

2014. 12. 16. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran olvasható borászatok borleírásaiban vagy borkóstolók véleményében az a furcsa kifejezés, hogy elegáns bor. Ez természetesen nem a palackra és a címkére értendő – bár a bor „ruhájára” is alkalmazható –, hanem magára a borra. Milyen is hát az elegáns bor? Olyan, mint egy elegáns nő. Illatos, de nem lengi körül letaglózó parfümfelhő. Sminkjét alig lehet felfedezni. Szépen öltözik, de nem enged a napi trendeknek. Stílusa van. És visszakanyarodván a borhoz, amire az illat ugyanúgy érvényes, aromája sem hivalkodó, mintha egy korty arcszeszt forgatnánk a szánkban. Egyszerűen szép, harmonikus – elegáns. És közben mindent nyújt, amit csak a szóban borfajta adhat.

Ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor ez a fehér világfajta az Etyek-budai borvidéken a legelterjedtebb annak eredményeként, hogy remek alapbora a nemes pezsgőknek. A nagy pezsgőgyár mellett a kisebb borászatok ma már több gondoskodással művelik a szőlőt, és kifinomultabban iskolázzák borukat a pince mélyén. Pontosan az ilyen szakértő munka eredménye ez a – fajtára jellemzően – fű- és gyümölcsillatú, krémes, világos aranyszínben játszó, reduktív technológiával készült, friss, élénk bor. A címke tanúsága szerint tőkénként 8 fürtöt neveltek, az 2013-as év folyamán pedig 336 milliméternyi eső öntözte az ültetvényt. A 13,5 százaléknyi alkoholtartalom is jelzi, hogy könnyedsége – gazdag tartalmának harmonikus egyensúlya miatt – megtévesztő

Ételajánló: friss zöld salátákkal kísért, zöld színű zöldségekkel (például brokkoli, ceruzabab) körített halak vagy csirke mellé.

A magyar borászok számára kiemelkedően nehéz feladatot jelentett a 2014-es év. A rengeteg eső és a nyomában megjelent penészedés sok helyen a termés 90 százalékát is tönkretette. A nagyon szerencsések és a nagyon ügyesek tudtak ennél többet megmenteni. A pécsi rozét kóstolgatva mi magunkat is szerencsésnek érezhetjük, mert pont olyan, amilyennek lennie kell. Színe a frissítő málnaszörpöt idézi. Nagyon illatos, málna, eper, ribizli áramlik ki a pohárból. És az íze is megnyerő, gyümölcsléként ízlelgethetjük, csak az élénk savak emlékeztetnek arra, hogy valójában bort kortyolunk. Mentes minden bonyodalomtól, de azt szeretettel adja.

Ételajánló: grillezett csirkemell rózsaborsos mártással, krumplipürével és gazdagon fűszerezett, gyömbéres, citromos, csilis, korianderes cukkini salátával.

 

Soha jobb alkalom, ha kezdő borkedvelőknek szeretnék bemutatni a francia származású szőlőből franciás eleganciával készülő merlot – egy kis szekszárdi beütéssel. Csábítóan fűszeres illat, kevés erdei gyümölccsel, a kishordós érlelés hozadéka a vaníliás, csokoládés körítés. Ha készítenének áfonyás-szedres lekvárt gazdagon fűszerezve kis fekete étcsokival, talán annak lenne hasonló az íze. Kellemesen vibrál a sav, bársonyos tannin. Hosszú lecsengés. Az élet szép. A merlot-nak új barátokat szereztünk.

Ételajánló: bárányborda, lassan sütve, óvatosan a fokhagymával és a rozmaringgal, hagymaágyon, hogy a hagyma a szaftban karamellizálódjon, majd borral óvatosan felöntve mártássá sűríteni és egy darabka vajjal selymesebbé tenni. Semleges köret, mondjuk fűszermentes polenta illene mellé, hogy ne zavarja meg a bárány és a bor találkozását.

Sike Tamás pincészetének zászlósbora az egerszóláti Szarvas-dűlőből származó syrah. A leírásokból kiderül, hogy szárazanyag-tartalma 35 gramm literenként, ami nagyon-nagyon magas érték. Már a misztikus, összetett illatból kiderül, hogy a bor azt adja, amit a tájékoztatás ígér. Vastag bor tele ízekkel, szeder, fekete ribizli, étcsokoládé – ez utóbbi elsősorban a 24 hónapon át tartó kishordós érlelésnek köszönhető. Savai, tanninja gazdagon van, de nem bántó, viszont utal arra, hogy mekkora potenciálja van a bornak. Az évek múlásával még szebb lesz.

Ételajánló: „Fehérborhoz halász, vörösborhoz vadász, mondta a medve” – idézi a viccet Sike Tamás, hozzáfűzve, hogy ez a klasszikus tétel már megdőlt. Ehhez a syrah-hoz azért mégiscsak szarvas lenne az igazi, sütve, erdei gyümölcsös mártással, amibe szentségtörő módon reszelnek egy kevés fekete csokoládét.

Várhelyi Péter pincéje Tokaj városában a főtértől nem messze egy régi, kőből épített támfal alatt, mögött és felett húzódik meg. A ritka fajták és késői szüretek búvóhelye a romantikus pince, kövér szőlő és zéta is akad a kínálatban. A zétát Király Ferenc nemesítette bouvier és furmint keresztezésével, eredetileg az Oremus nevet kapta. Érzékeny fajta, de remek bort ad, és kitűnően aszúsodik, megéri a fáradságot. Illata visszafogott, virágporos, mézes, őszibarackos, amint ízében is a mézes őszibarack dominál. Krémesen terül el a nyelven, miután lenyeltük, még marad egy kicsit. 1648 palackkal készült, cukortartalma 75 gramm literenként, azaz édes, de nem émelyítő, szabadon élvezhető leheletnyi ásványossága is.

Ételajánló: A félbevágott őszibarackot húsos felével lefelé fordítva grillezzük meg, pár csepp mézet csorgassunk rá, hagyjuk kihűlni. Hintsük pár pehely vágott mandulával. Más nem kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.