Gyakran olvasható borászatok borleírásaiban vagy borkóstolók véleményében az a furcsa kifejezés, hogy elegáns bor. Ez természetesen nem a palackra és a címkére értendő – bár a bor „ruhájára” is alkalmazható –, hanem magára a borra. Milyen is hát az elegáns bor? Olyan, mint egy elegáns nő. Illatos, de nem lengi körül letaglózó parfümfelhő. Sminkjét alig lehet felfedezni. Szépen öltözik, de nem enged a napi trendeknek. Stílusa van. És visszakanyarodván a borhoz, amire az illat ugyanúgy érvényes, aromája sem hivalkodó, mintha egy korty arcszeszt forgatnánk a szánkban. Egyszerűen szép, harmonikus – elegáns. És közben mindent nyújt, amit csak a szóban borfajta adhat.
Ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor ez a fehér világfajta az Etyek-budai borvidéken a legelterjedtebb annak eredményeként, hogy remek alapbora a nemes pezsgőknek. A nagy pezsgőgyár mellett a kisebb borászatok ma már több gondoskodással művelik a szőlőt, és kifinomultabban iskolázzák borukat a pince mélyén. Pontosan az ilyen szakértő munka eredménye ez a – fajtára jellemzően – fű- és gyümölcsillatú, krémes, világos aranyszínben játszó, reduktív technológiával készült, friss, élénk bor. A címke tanúsága szerint tőkénként 8 fürtöt neveltek, az 2013-as év folyamán pedig 336 milliméternyi eső öntözte az ültetvényt. A 13,5 százaléknyi alkoholtartalom is jelzi, hogy könnyedsége – gazdag tartalmának harmonikus egyensúlya miatt – megtévesztő
Ételajánló: friss zöld salátákkal kísért, zöld színű zöldségekkel (például brokkoli, ceruzabab) körített halak vagy csirke mellé.
A magyar borászok számára kiemelkedően nehéz feladatot jelentett a 2014-es év. A rengeteg eső és a nyomában megjelent penészedés sok helyen a termés 90 százalékát is tönkretette. A nagyon szerencsések és a nagyon ügyesek tudtak ennél többet megmenteni. A pécsi rozét kóstolgatva mi magunkat is szerencsésnek érezhetjük, mert pont olyan, amilyennek lennie kell. Színe a frissítő málnaszörpöt idézi. Nagyon illatos, málna, eper, ribizli áramlik ki a pohárból. És az íze is megnyerő, gyümölcsléként ízlelgethetjük, csak az élénk savak emlékeztetnek arra, hogy valójában bort kortyolunk. Mentes minden bonyodalomtól, de azt szeretettel adja.
Ételajánló: grillezett csirkemell rózsaborsos mártással, krumplipürével és gazdagon fűszerezett, gyömbéres, citromos, csilis, korianderes cukkini salátával.
Soha jobb alkalom, ha kezdő borkedvelőknek szeretnék bemutatni a francia származású szőlőből franciás eleganciával készülő merlot – egy kis szekszárdi beütéssel. Csábítóan fűszeres illat, kevés erdei gyümölccsel, a kishordós érlelés hozadéka a vaníliás, csokoládés körítés. Ha készítenének áfonyás-szedres lekvárt gazdagon fűszerezve kis fekete étcsokival, talán annak lenne hasonló az íze. Kellemesen vibrál a sav, bársonyos tannin. Hosszú lecsengés. Az élet szép. A merlot-nak új barátokat szereztünk.
Ételajánló: bárányborda, lassan sütve, óvatosan a fokhagymával és a rozmaringgal, hagymaágyon, hogy a hagyma a szaftban karamellizálódjon, majd borral óvatosan felöntve mártássá sűríteni és egy darabka vajjal selymesebbé tenni. Semleges köret, mondjuk fűszermentes polenta illene mellé, hogy ne zavarja meg a bárány és a bor találkozását.
Sike Tamás pincészetének zászlósbora az egerszóláti Szarvas-dűlőből származó syrah. A leírásokból kiderül, hogy szárazanyag-tartalma 35 gramm literenként, ami nagyon-nagyon magas érték. Már a misztikus, összetett illatból kiderül, hogy a bor azt adja, amit a tájékoztatás ígér. Vastag bor tele ízekkel, szeder, fekete ribizli, étcsokoládé – ez utóbbi elsősorban a 24 hónapon át tartó kishordós érlelésnek köszönhető. Savai, tanninja gazdagon van, de nem bántó, viszont utal arra, hogy mekkora potenciálja van a bornak. Az évek múlásával még szebb lesz.
Ételajánló: „Fehérborhoz halász, vörösborhoz vadász, mondta a medve” – idézi a viccet Sike Tamás, hozzáfűzve, hogy ez a klasszikus tétel már megdőlt. Ehhez a syrah-hoz azért mégiscsak szarvas lenne az igazi, sütve, erdei gyümölcsös mártással, amibe szentségtörő módon reszelnek egy kevés fekete csokoládét.
Várhelyi Péter pincéje Tokaj városában a főtértől nem messze egy régi, kőből épített támfal alatt, mögött és felett húzódik meg. A ritka fajták és késői szüretek búvóhelye a romantikus pince, kövér szőlő és zéta is akad a kínálatban. A zétát Király Ferenc nemesítette bouvier és furmint keresztezésével, eredetileg az Oremus nevet kapta. Érzékeny fajta, de remek bort ad, és kitűnően aszúsodik, megéri a fáradságot. Illata visszafogott, virágporos, mézes, őszibarackos, amint ízében is a mézes őszibarack dominál. Krémesen terül el a nyelven, miután lenyeltük, még marad egy kicsit. 1648 palackkal készült, cukortartalma 75 gramm literenként, azaz édes, de nem émelyítő, szabadon élvezhető leheletnyi ásványossága is.
Ételajánló: A félbevágott őszibarackot húsos felével lefelé fordítva grillezzük meg, pár csepp mézet csorgassunk rá, hagyjuk kihűlni. Hintsük pár pehely vágott mandulával. Más nem kell.