Két aranyérmet nyert Erdős Hanna

Két kollekcióval indult, és mindkét alkotásával aranyérmet nyert Erdős Hanna mestercukrász.

UDM
2014. 12. 05. 2:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros egyik csendes utcájának szerény, 70 négyzetméteres családi házában élő és alkotó, jelenleg vegyésztechnikus szakmáját hasznosítva a martfűi növényolajgyárban laboránsként dolgozó, ám szakász és cukrász végzettséggel is rendelkező Erdős Hanna saját bevallása szerint ezúttal sem bízott semmit a véletlenre. Remekműveinek előkészítésére a verseny előtt négy hónapot szánt, amelyből az utolsó másfél héten már csak napi 2-3 órányi alvást engedélyezett magának – mondta el az MTI-nek.

Ez idő alatt 70 kilónyi porcukorból alkotta meg a versenyen végül cukrász artisztika (azaz cukrászművészet) kategóriában a legjobbak közé sorolt két installációját. Ezek egyike egy glazúrból készült – cukor alapanyagú –, kalocsai mintás riselt terítőn nyugvó, tragantból (a cukrászipar egyik legrégibb eredetű díszítőanyagából) megformált, Royal Garden mintával díszített, kétszemélyes herendi étkészletből álló teríték. A másik egy ugyancsak tragantból kialakított fekete-fehér zenekari illusztráció, melyet Liszt Ferenc Szerelmi álmok című kompozíciója ihletett.

Előbbi a terítővel együtt összesen 15 darabból, utóbbi hat kicsi és egy nagyobb, 60 centiméteres, az eredetire megszólalásig hasonlító csellóból áll, amelyek egy hatlépcsős dobogón elhelyezett fehér zongorát vesznek körbe. A zenei installáció egyedisége emellett abban rejlik, hogy a méretarányos aprócska székekhez támasztott kisebb csellókon a képzeletbeli zenészek kézfeje és mandzsettája, a hangszerek előtt pedig fekete cipőik is láthatók – tette hozzá a 17 éve versenyző és az elmúlt hét esztendőben nemzetközi megmérettetéseken is komoly sikereket elért Erdős Hanna.

Szólt arról is, hogy az előkészületek egyik legnehezebb fázisa volt a saját konyhájukban és a ház egyik szobájában 99 százalékig elkészült alkotásokat úgy becsomagolni, hogy sértetlenül vészeljék át az oda-vissza közel 3000 kilométeres utat. Emellett az is okozott némi fejtörést, hogy a fadobozokban elhelyezett kollekció legnagyobb darabjait miként tudják egyáltalán kivinni házuk ajtaján.

Végül minden akadályt leküzdve a mestercukrász és remekművei szerencsésen eljutottak a Luxemburgban november 22. és 26. között megrendezett Willeroy & Bock Culinary World Cup versenyre, amely a szakácsolimpiák mellett a szakma – ugyancsak 4 évente sorra kerülő – legrangosabb seregszemléje. Itt saját kategóriájában mintegy 160 induló egyikeként kapott a maximálisan elérhető százból 90 pont feletti, azaz aranyérmet érő értékelést mindkét munkájára. Ezzel a legeredményesebb magyar versenyzőként térhetett haza, és trófeáit őrző vitrinében a korábbi három olimpiai elsőség mellett a mostaniakkal együtt immár három világkupaarany csillog.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.