Az első magyar szakács, akinek a nevét ismerjük, a 13. században Kölkeden élt Gunya – idézte fel a könyv csütörtöki budapesti bemutatóján Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője, a kötet egyik szerzője. Mint hozzátette, ma már általában azoknak a séfeknek a neve marad fenn, akik szakácskönyvet írnak, a kiválasztott húsz szakácsból pedig csak ötnek jelent meg eddig saját kötete.
Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke hozzátette: a könyvben Kalla Kálmántól a pannonhalmi Viator séfjéig, Gyurik Gáborig húsz magyar szakács vall életéről és a főzésről alkotott nézeteiről, és mindegyikük megadja öt receptjét is.
A Magyar Konyha magazin öt évvel ezelőtti újraindulása óta a magyar konyha forradalmi változásokat élt meg: három budapesti étterem Michelin-csillagot kapott, egy magyar séf bejutott a legrangosabb szakácsversenyként számon tartott Bocuse d’Or döntőjébe, amelyet 2016-ban Magyarország rendezhet meg. Felnőtt egy új nemzedék: a mai mesterek nem titkolják egymás és a vendégek előtt receptjeiket, hanem bátorítják egymást, így egy teljesen új világnézet jelenik meg a könyvben, illetve a magazin lapjain – hangsúlyozta.
Lévai Anikó az MTI-nek elmondta: az elmúlt öt évben igyekeztek színvonalas, akár irodalmi igényű írásokkal, kiváló fotókkal megtölteni az újságot, amely egyszerre kíván informálni, tanítani és szórakoztatni.
A magazin természetesen sokkal több – nem csak magyar – séfről írt, de a kötetbe kiválasztott húsz szakács volt az, akikkel a legbensőségesebb kapcsolat alakult ki, ők segítették leginkább a szerkesztőség munkáját. Emellett mindannyian a magyar gasztronómia zászlóshajói közé tartoznak, többen közülük Michelin-csillagos éttermet visznek Budapesten – jegyezte meg, hozzátéve: az általuk adott receptek között vannak egyszerű ételek, szezonális fogások, előételek, levesek, főételek és desszertek egyaránt. „Náluk mindig az az érzésem, hogy nemcsak ételt kapunk, hanem egy életérzést; remélem, ez a könyvön keresztül minél több magyar család életébe is beköltözhet” – szólt a kötetről Lévai Anikó.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!