Újabb éttermet nyit a legnagyobb sztárséf

„A gasztronómia nagy hagyománnyal rendelkező művészet, a vendégszeretet művészete francia módra.”

kn
2014. 12. 09. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutolsó háromcsillagos étterem, az Au Chapon fin még a második világháború előtt működött a borairól híres délnyugat-franciaországi városban.

Joel Robuchon a nála kilenc évvel idősebb Bernard Magrez mecénással és neves borásszal fogott össze, hogy háromcsillagos bordeaux-i éttermük legyen a Michelin éttermi kalauzban.

A Poitou-ban kőműves apa és háztartásbeli anya gyermekeként született Robuchon papi tanulmányait a szeminárium után félbehagyva 1960-ban a poitiers-i Relais étteremben állt munkába.

Poitevin-la-Fidelité álnéven vált ismertté, 1976-ban megkapta a Franciaország Legjobb Munkása kitüntetést, s innen szédületesen ívelt felfelé a pályája: 1982-ben megkapta az első Michelin-csillagot, két évvel később a harmadikat, ma már 28 Michelin-csillaggal rendelkezik Tokiótól Las Vegasig, éttermei között három háromcsillagos van.

Bernard Magrez szerény italkereskedőként kezdte karrierjét, de ma már nagyágyúnak számít a szakmában. Negyven borgazdaság tulajdonosa világszerte, az ő tulajdonában van a 600 millió euró értékű bordeaux-i Chateau Pape Clément is.

A művészetbarát borász ismert mecénás. „A gasztronómia nagy hagyománnyal rendelkező művészet, a vendégszeretet művészete francia módra” – jelentette ki.

Joel Robuchon arról beszélt, hogy Bordeaux ötlete nagy lehetőségeket rejt magában a kacsamájnak, a vargányának, a bárányoknak, az osztrigáknak és természetesen a bornak köszönhetően.

A séf újító, modern konyhát ígér, de a francia konyha emblematikus fogásaival.

A La Grande Maison kedd esti megnyitásán négyfogásos vacsorát szolgálnak fel: a főfogás bélszín lesz Rossini módra, illetve Chateaubriand bélszín kacsamájjal sütve, az induló ár 100 euró (több mint 30 ezer forint).

A mester ismert fogásai is kaphatóak lesznek, így a szarvasgombás lepény, a töltött hagyma és a falusi szalonna, zellerrel illatosított, cseréptálban sütött kacsamáj szarvasgombával, valamint az elmaradhatatlan vajas burgonyapüré.

A keddi vacsorát Danzaki Tomonori japán séf, a Las Vegas-i háromcsillagos étterem mesterszakácsa vezetésével készítik el, a felszolgálást a monacói Michelin-csillagos étteremből érkezett, baszk Jean-Paul Unzueta vezényli. A borlapon 259 bordeaux-i bor szerepel.

A 19. századi palotában berendezett La Grande Maison negyven személy befogadására alkalmas, az épületben bárt és hat vendégszobát is kialakítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.