A Gömböc ihlette a magyar szakácscsapatot

A gyöngytyúk és a pisztráng lesz a Bocuse d’Or Lyon idei témája január 27–28-án.

2015. 01. 16. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden páratlan évben, a SIRHA (Salon International de la Restauration, de l’Hotellerie et de l’Alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, a franciaországi Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyét, melyen a selejtezők után öt kontinens 24 séfje méri össze a tudását az idén” – közölte Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, zsűritag.

Mint emlékeztetett, Magyarország először két éve vehetett részt a világversenyen, akkor Széll Tamás a nagy sikernek számító tizedik helyen végzett. Az idei versenyző, Molnár Gábor a 2014. májusi stockholmi európai döntőn vívta ki a részvétel jogát.

 

Molnár Gábor elmondta: Hamvas Zoltánnal, Vomberg Frigyes coachcsal és Pohner Ádám comis-val (segítő) három hónapos, „kőkemény” felkészülésen vannak túl, így a következő másfél hétben már csak finomhangolásokra van szükség az ízesítésben és a designelemekben, melyeket egy világhírű magyar találmány, a Gömböc ihletett.

„A Gömböc olyan geometriai forma, amely állandó mozgásban van, és csak egyetlen egyensúlyi ponttal rendelkezik. Ezt pontot a csapat a nemzeti gasztronómiai hagyományokban találta meg, ami az eddigi visszajelzések szerint »szerethető« ízeket eredményezett” – számolt be a magyar séf, hozzátéve: a találmány jelképe a kreativitásnak és innovációnak is, a gyöngytyúknál ezért a Gömböc formáját kívánják megidézni, de a halnál is innovatív formát választottak.

Molnár Gábor elmondása szerint néhány napja hirdették ki azt a négy zöldséget – szárzeller, édeskömény, sütőtök és póréhagyma –, melyek közül a verseny előtti napon húzzák ki azt az egyet, amelyet kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek, minél változatosabb textúrában és elkészítési módokon.

Hamvas Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy Molnár Gábor szereplését a www.bocusedor.com honlapon élőben is nyomon lehet majd követni.

A szakember kiemelte a SIRHA-n való részvétel jelentőségét; a szakkiállításra ugyanis ebben az évben is 200 ezer látogatót várnak. A SIRHA keretében öt napon keresztül azok a gasztronómiai cégek mutatják meg magukat, amelyek képesek Magyarország hírnevét öregbíteni, a Bocuse d’Or VIP zónájában pedig bemutatkoznak Magyarország legjobb éttermei és borai.

Hamvas Zoltán elmondta, a Bocuse d’Or 2016-os európai döntőjének Magyarország adhat otthont, így hazánkban dől majd el, hogy melyik európai versenyzők indulhatnak a 2017-es Bocuse d’Or Lyonon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.