Ma mutatkozik be a magyar séf a legrangosabb versenyen

Öt kontinens 24 nemzetének legjobbjai mérik össze tudásukat.

kn
2015. 01. 28. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1987 óta minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l’hotellerie et de l’alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyét. Magyarország először két éve vehetett részt a világversenyen, akkor Széll Tamás a nagy sikernek számító tizedik helyen végzett.

A kedden és szerdán zajló 15. megmérettetésen Magyarországot Molnár Gábor képviseli, aki a 2014. májusi stockholmi európai döntőn vívta ki a részvétel jogát. A sorshúzás alapján meghatározott sorrend szerint Molnár Gábor a második versenynapon mutatja be a nemzetközi zsűrinek egy világhírű magyar találmány, a gömböc által ihletett, részleteiben az utolsó pillanatig titkos gyöngytyúk-, illetve pisztrángmenüjét, amelyek elkészítéséhez 5 óra 35 perc áll majd rendelkezésére.

A halétel köretének legalább ötven százalékban zöldségből kell állnia, ehhez a SIRHA-kiállításon berendezett piac kínálatából kedden este válogatta ki Molnár Gábor az összetevőket: burgonyát, zöldalmát, fehér hagymát, gyömbért, kaprot, sütőtököt, japán articsókát, vörös- és cirmos céklát, póréhagymát és tarlórépát. Egy további – a szárzeller, az édeskömény, a póréhagyma vagy a sütőtök közül –, az utolsó pillanatban megjelölt zöldséget is kötelező lesz majd használnia.

A húsételhez szükséges alapanyagokat magával hozhatta a csapat, a versenymunka receptjében többek között olyan hozzávalók kaptak helyet, mint a póréhagyma, a siitake és a vargányagomba, a paraj, a sárgarépa, a sütőtök, a torma és a csicsóka, fűszerként pedig a petrezselyem és a koriander.

A lyoni világdöntő valóságos sportverseny: a zsúfolásig megtelt lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve, hangosan drukkolva követi a küzdőtéren egyszerre dolgozó séfeket: 12-t kedden, 12-t szerdán.

A nemzetközi zsűriben a versenyalapító Paul Bocuse-ön, valamint a tiszteletbeli elnökön, Grant Achatzon, a három Michelin-csillagos chicagói Alinea étterem séfjén és Thibaut Ruggeri zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke képviseli.

A verseny mellett a döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai expóra 200 ezer látogatót várnak, Magyarország önálló standdal van jelen, amelyen kiváló minőségű alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják a nagyközönséget. A Bocuse d’Or VIP-zónájában pedig bemutatkoznak Magyarország legjobb éttermei és borai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.