A huszadik században kissé megkopott torkos csütörtök hagyományát a rendszerváltás után élesztették újjá. Ezen a napon a mondák szerint a szokásosnál többet, zsírosabb ételeket ettek az emberek. Korábban húshagyókedd előtti csütörtökön tartották, ám mára áttolódott a hamvazószerda utáni csütörtökre. Ez hagyományosan már a nagyböjt kezdete, ettől függetlenül a Magyar Turizmus Zrt. erre a napra időzítette a nagy éttermi marketingfogást. A torkos csütörtök napja 2015-ben február 19-ére esik, aznap az ország több száz éttermében lehet kedvezményesen, 50 százalékkal olcsóbban fogyasztani, ráadásul több helyen akár Szép-kártyával is lehet fizetni. Az éttermekben természetesen bőséges kínálat van böjti ételekből is, így a húsfogyasztást kerülők is megtalálhatják a kedvükre való fogásokat.
Az éhes vendégek az Étterem kereső segítségével válogathatnak a vendéglátóhelyek között. A résztvevők palettája idén is bőséges választási lehetőséget nyújt mind az ínyencek, mind a nemzetek konyháinak szerelmesei számára, de a meghitt kisvendéglők kedvelői is megtalálhatják a kedvükre valót a kínálatban: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig válogathatnak országszerte.
A Magyar Turizmus Zrt. idén nemcsak Magyarország kulturális és gasztronómiai értékeire szeretné irányítani a figyelmet, hanem a minőségi magyar sertéshús fogyasztásának pozitív egészségügyi és gasztronómiai vetületeire is – írják a Torkos Csütörtök hivatalos honlapján.