Ne csak a nagy halak, hanem mi is együnk kis halat

Híres séfek kampányolnak a kis halak fogyasztása mellett.

UDM
2015. 03. 22. 5:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferran Adria, a nemrég bezárt világhírű elBulli étterem tulajdonosa, Grant Achatz, a chicagói Alinea és Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana szakácsa is azok között a séfek között volt, akik az amerikai Oceana természetvédő csoport kérésére kedden a spanyol városban gyűltek össze, hogy megbeszéljék, miként tudnák hírnevüket felhasználni a kisebb halfajok fogyasztásának népszerűsítésére.

A kerekasztal-beszélgetésen Gaston Acurio, a perui Astrid y Gaston étterem séfje hangsúlyozta: a szardellák és egyéb kisebb halak rendkívül egészséges ételek, a fogyasztásuk kedvező hatással lehet a társadalom egészére nézve is.

Az Oceana új kampánya arra szeretné rávenni a közönséget, hogy inkább az apróbb, olajos húsú halakat keressék. A kisebb halakból sokkal bőségesebb utánpótlás létezik, elég arra, hogy ne csak az azokat fogyasztó nagyobb ragadozó halfajok, hanem az emberek is jóllakjanak – mondta el Michael Hirshfield, a természetvédelmi szervezet vezető kutatója.

Annak ellenére, hogy ezeket a kisebb halfajokat kulináris ínyencségként kezelik a mediterrán tájakon, a világ többi részén sokszor csak takarmányként, tenyésztett lazacok vagy disznók és csirkék etetésére használják őket.

„Nagyjából másfél kilogramm halat használnak fel félkilónyi lazachús előállításához. Ez nem a legjobb módja a bolygó táplálásának” – nyilatkozta Andy Sharpless, az Oceana vezetője. Hozzátette: sokkal többen lakhatnának jól hallal, ha a kisebb halfajokat részesítenénk előnyben az azokkal táplált nagyobb halak és állatok helyett.

A séfek célja elsősorban nem az élelmiszeripar kritikája volt, inkább a példaadás. Ezért megegyeztek, hogy annyi apró olajos húsú halat fognak felhasználni éttermeikben, amennyit csak tudnak, illetve a fiatalabb kollégáikat is erre fogják tanítani. Emellett szeretnének olyan egyszerűbb recepteket is kidolgozni, amelyeket az átlagos fogyasztók is el tudnak készíteni.

„A kampánnyal szeretnénk felhívni a figyelmet az etikai kérdésekre és a környezettudatosságra. Ha törődünk az egészségünkkel, törődnünk kell a bolygó egészségével is. Ez ennyire egyszerű, és ezt mindenkinek meg kell értenie” – mondta el Joan Roca, aki testvéreivel közösen üzemelteti a nevezetes spanyol El Celler de Can Roca éttermet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.