A Nébih előírta a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását, és a gyártóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki. A laborvizsgálatokat követően a gyártónál a hatóság kiemelt ügyekért felelős igazgatósága helyszíni ellenőrzést végzett, és nyomonkövetési problémákat is feltárt. Az ellenőrök az üzemben 8,2 tonna terméket koboztak el megsemmisítésre, további 12 tonna esetében forgalmi korlátozást rendeltek el, az üzem működését pedig felfüggesztették.
A tájékoztatás szerint a D. Kaiser Krone kóstolása közben a tesztelők idegen ízt éreztek, és a laborvizsgálat kimutatta, hogy a termék glutént és idegen növényi eredetű keményítőszemcséket tartalmaz. Az Európai Unióban szigorú előírás vonatkozik az ochratoxin–A-határértékekre, amelyből a visszahívott termékben a maximális érték több mint kétszeresét mutatták ki.
A Nébih honlapján található hivatalos tájékoztató szerint a mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Egyes mikotoxinok ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese-, májbetegséget, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak.
A márka több netes áruházban és élelmiszerláncnál fellelhető. A gyártót többszöri telefonos megkeresés után sem sikerült elérnie az MTI-nek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 39 negyedkilós kiszerelésű őrölt pörkölt kávénál mért minőségi és biztonsági paramétereket, a szakemberek ezenkívül a jelölési előírások betartását ellenőrizték, és kedveltségi vizsgálatot végeztek. A közlemény szerint valamennyi termék megfelelt a minőségi előírásoknak: vízben oldódó szárazanyag tartalma, víztartalom, koffeintartalom. Ezenfelül 399 különböző hatóanyag és azok bomlástermékeinek vizsgálatára került sor, és egyetlen kávéféleség sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.
Két esetben kisebb jelölési hibával találkoztak, amely miatt a felelős élelmiszer-vállalkozásokat figyelmeztetették.
A kedveltségi vizsgálaton a hatóság szakemberei, kávészakértők, valamint „átlagfogyasztók” vettek részt; a rangsor felállításánál szempont volt az illat, az ízérzet, a testesség, végül a kávét összbenyomás alapján értékelték, amelyek alapján a Tchibo Exclusive végzett az élen a közlemény szerint.