Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21–24. között, de idén is a Millenárison rendezik meg a magyar gasztrokultúra legnagyobb rendezvényét, a Gourmet Fesztivált. A rendezvény idén már csütörtöktől látogatható, hogy a pünkösdkor vidéki utazást tervezők is megnézhessék maguknak, mi fán terem a paprikás csirke, ami az idei év témája lesz.
Egy ígéretes kóstolásba torkollott eseményen mutatták be hétfőn a vidék legjobb éttermei, hogy mihez tudnak kezdeni a paprikás csirkével. Tavaly már láthattuk, hogyan lesz a rakott krumpliból leves, gömb, mindenféle kenetek egy tányéron és egyéb fúziók. A négy, helyszínre kiköltöző étterem megmutatta, hogy nem csak a csirke-paprika-liszt szentháromság létezik.
Első körben megkóstoltuk a Kistücsök Étterem alkotását, ami a legközelebb állt a klasszikus értelemben vett paprikás csirkéhez. Az állat legnépszerűbb részeit (mell, comb) Jahni László és csapata rétegezve és vákuumozva szép lassan megfőzte, majd kockára vágta. A tetejét ropogósra sült csirkebőr koronázza. Erre locsoltak paprikás szószt, amivel az összhatás verhetetlen.
A soproni Erhardt Étteremből Erhardt Zoltán már sokkal inkább merészkedett új hullámosabb vizekre. A szocreál ételek rajongóinak rémálma lenne ez a fogás, míg az egészséges táplálkozás hívei rajonganának érte. Zoltánék konkrétan kihagyták a csirkét és a tojást helyezték a középpontba, mondván, abból bújt az is elő. A lágy tojás egy sokféle ízű és színű paprikából és paradicsomból készült szószon pihen, valamint a szósz elemei egyenként is képviselik magukat a tányéron. Ezekre a modern éttermi erőfitogtatásnak legjobb módjaként paprika levegőt, tejföl espumát nyomnak és zöldség tápiókát, amivel a nagyi biztos nem ütötte fel falun az csirkét. Az összhang olyan, mint ha megennénk a nyár legszebb pillanatait, de a paprikás csirke már csak egy kellemes emlékként tűnik elő.
A debreceni Ikon csapata Pataky Péter vezetésével nem a fine dining művészi és megosztó hullámain evezgetett, amikor kitalálta kreálmányát. Messziről a sarki gíroszost idéző, pitaszerű képződményben történik valami, ami olyan messze van a csirkepaprikástól, mint metélőhagyma a biciklitárolótól. A pita az egy gőzölt cipő, vagyis knédli és benne libazúzapörkölt inti rendre a kételkedő ízlelőbimbókat. A zúzára uborkasaláta és zöldfűszeres sajtkrém is kerül, amitől az összhang olyan, mint ha köretestül és savanyúságostól halmoznánk az élvezeteket, csak kézből, harapva. Ez a fogás garantáltan megértésre találna a legmakacsabb tanyasi Pista bácsik és az Erzsébet téri hipszterek között is.
Az encsi legenda, az Anyukám Mondta Dudás testvérpárja tésztába gyúrta a csirkét. Ha még nem lenne ez elég, olasz kapribogyóval, zöldfűszerekkel és napon szárított paradicsommal ragozták az olasz–magyar gasztronómia koalícióját. A tészta földöntúlian jó, a belé töltött alapanyagok pedig abszolút visszaadják a paprikás csirke fogyasztásának érzését, annak ellenére, hogy egy teljesen olaszos tésztát eszünk.
A fesztiválon bárki megkóstolhatja majd ezeket a finomságokat és több tucat más paprikáscsirke-kreációt is. Természetesen a kitelepülő éttermek a saját kedvenceiket is elkészítik majd nekünk, és a bor-sör-deli kínálat is megszaporodik a Millenárison a következő hétvégén.