Támad a csirkepaprikás – csirke nélkül is!

Megkóstoltuk, milyen paprikás csirkékhez lehet majd hozzájutni az idei Gourmet Fesztiválon.

Csákvári Péter
2015. 05. 11. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21–24. között, de idén is a Millenárison rendezik meg a magyar gasztrokultúra legnagyobb rendezvényét, a Gourmet Fesztivált. A rendezvény idén már csütörtöktől látogatható, hogy a pünkösdkor vidéki utazást tervezők is megnézhessék maguknak, mi fán terem a paprikás csirke, ami az idei év témája lesz.

Egy ígéretes kóstolásba torkollott eseményen mutatták be hétfőn a vidék legjobb éttermei, hogy mihez tudnak kezdeni a paprikás csirkével. Tavaly már láthattuk, hogyan lesz a rakott krumpliból leves, gömb, mindenféle kenetek egy tányéron és egyéb fúziók. A négy, helyszínre kiköltöző étterem megmutatta, hogy nem csak a csirke-paprika-liszt szentháromság létezik.

Első körben megkóstoltuk a Kistücsök Étterem alkotását, ami a legközelebb állt a klasszikus értelemben vett paprikás csirkéhez. Az állat legnépszerűbb részeit (mell, comb) Jahni László és csapata rétegezve és vákuumozva szép lassan megfőzte, majd kockára vágta. A tetejét ropogósra sült csirkebőr koronázza. Erre locsoltak paprikás szószt, amivel az összhatás verhetetlen.

A soproni Erhardt Étteremből Erhardt Zoltán már sokkal inkább merészkedett új hullámosabb vizekre. A szocreál ételek rajongóinak rémálma lenne ez a fogás, míg az egészséges táplálkozás hívei rajonganának érte. Zoltánék konkrétan kihagyták a csirkét és a tojást helyezték a középpontba, mondván, abból bújt az is elő. A lágy tojás egy sokféle ízű és színű paprikából és paradicsomból készült szószon pihen, valamint a szósz elemei egyenként is képviselik magukat a tányéron. Ezekre a modern éttermi erőfitogtatásnak legjobb módjaként paprika levegőt, tejföl espumát nyomnak és zöldség tápiókát, amivel a nagyi biztos nem ütötte fel falun az csirkét. Az összhang olyan, mint ha megennénk a nyár legszebb pillanatait, de a paprikás csirke már csak egy kellemes emlékként tűnik elő.

A debreceni Ikon csapata Pataky Péter vezetésével nem a fine dining művészi és megosztó hullámain evezgetett, amikor kitalálta kreálmányát. Messziről a sarki gíroszost idéző, pitaszerű képződményben történik valami, ami olyan messze van a csirkepaprikástól, mint metélőhagyma a biciklitárolótól. A pita az egy gőzölt cipő, vagyis knédli és benne libazúzapörkölt inti rendre a kételkedő ízlelőbimbókat. A zúzára uborkasaláta és zöldfűszeres sajtkrém is kerül, amitől az összhang olyan, mint ha köretestül és savanyúságostól halmoznánk az élvezeteket, csak kézből, harapva. Ez a fogás garantáltan megértésre találna a legmakacsabb tanyasi Pista bácsik és az Erzsébet téri hipszterek között is.

Az encsi legenda, az Anyukám Mondta Dudás testvérpárja tésztába gyúrta a csirkét. Ha még nem lenne ez elég, olasz kapribogyóval, zöldfűszerekkel és napon szárított paradicsommal ragozták az olasz–magyar gasztronómia koalícióját. A tészta földöntúlian jó, a belé töltött alapanyagok pedig abszolút visszaadják a paprikás csirke fogyasztásának érzését, annak ellenére, hogy egy teljesen olaszos tésztát eszünk.

A fesztiválon bárki megkóstolhatja majd ezeket a finomságokat és több tucat más paprikáscsirke-kreációt is. Természetesen a kitelepülő éttermek a saját kedvenceiket is elkészítik majd nekünk, és a bor-sör-deli kínálat is megszaporodik a Millenárison a következő hétvégén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.