Tavaly ilyenkor hallottam először a Food Truck szót magyar szájból. A Zingnél történt az eset, amikor éppen csodájára jártam a rendkívül népszerű mozgó burgeresnek. Elmesélték, hogy voltak egy pici rendezvényen, ahol 5-6 büfékocsis összejött, és elkezdődött valami. A Zing azóta 3 autóval és 1 étteremmel operál, a Food Truck Show pedig az idei év egyik legnagyobb gasztroeseményeként szerepelt, immár 50 kocsival.
Az rendezvény egyik fő célja az, hogy megmutassa, mekkora igény lenne a mozgó vendéglátósokra. A jelenlegi szabályozás azonban sokszor ellehetetleníti a büfékocsik működését. Éppen ezért az eseményt egy tüntetéssel kezdték az Andrássy úton, majd letelepedtek a fás-ligetes Dürer Piknik Park területén.
Hamarosan már sor volt a beengedésnél: rengetegen célirányosan érkeztek, de sok volt az érdeklődő is, akik nem értették, mi ez a színes kocsikavalkád odabent a zöldben.
Az elsők között épült autó a Szendzsó és a Kolosy Ébresztő metálbarna alufelnis Barkasa, ami úgy néz ki, mintha a Pimp My Ride vette volna kezelésbe az NDK kultikus járgányát. Reggelivel és könnyedebb ebéddel várják a korábban érkezőket, de fröccsből sincs hiány a későbbi órákra. Croissant szendvicseik világbajnok minőséget képviselnek, omlettjük pedig az étteremben már megszeretett házi pestójukkal tökéletes reggelit alkot.
Egy sárga amerikai iskolabuszban egy új nagypályás terpeszkedik. A School Bus Burger and Tortilla már a nevében is elárulja felhozatalát. A buszt 1500 dollárért vásárolták, borzasztó állapotból alakították át étteremmé. Roppant hangulatos a fedélzeten a Ponyvaregényből ismert Big Kahúna burgert fogyasztani.
Képviseltette magát kamionjával a debreceni Ikon étterem is, négyféle burgerrel, szárnyas steakes salátával és a legendás debrecenijükkel: friss, csípős tormával, házi pikáns mustárral és friss kenyérrel érkezik a páros kolbász, amihez foghatót Budapesten bizony nem találunk (kerestünk!).
Szendvicsfronton a Meat and Sauce az abszolút nyertes. Ők azok, akik bármit szendvicsbe tudnak tenni az angol reggelitől kezdve a székelykáposztán át az olasz húsgombócig. Különösen jól bánnak a kacsahússal, és szinte védjegyükké vált az, hogy szendvicseiket megmártják házi húsos szaftjukban. Autójukkal azonban most debütáltak a fesztiválon.
A rendezvény minden évben átadja Az év food truckja díjat, amit idén a Tütü gasztrobusz vehetett át. Ők egy mosóporzöld régi Citroënnel nyomulnak, és elsőosztályú grill ételeik, szendvicseik mellett corn-dogot is árulnak, ami gyakorlatilag egy bundázott virsli pálcára felszúrva. Ételeik és italaik sokszínűsége, valamint az eszméletlen jófejségük hozhatta meg nekik a sikert.
Az olasz vonulatot legjobban egy kis sárga Piaggo, a Gnocchi Furgon képviseli, ahol a burgonyagombóc ötven árnyalatát kóstolhatjuk meg édes pici poharakban, a sétálva evés kedvelőinek kihagyhatatlan.
Mindent végigkóstolni szinte lehetetlen volt, még akkor is, ha az adagok kóstolóbarátok voltak. Aki pedig már degeszre ette magát, annak megkezdődhetett a sörfőzdék és a fröccsöntők látogatása. Az egyik legjobb főzdéjének kikiáltott Legenda és a minden fesztiválon nagy kedvenc Rizmajer főzdebusz mellett az egyik legérdekesebb vállalkozás a Borkas, ami szintén egy Barkas, csak mobil fröccsbárrá alakítva.
Összességében hatalmas siker volt az idei Food Truck Show. Voltak hiányosságok a hirtelen jött népszerűségnek hála, mint például a vasárnapi brutális készlethiány, a Metapay kártyás fizetőrendszer gyermekbetegségei az első napokban, valamint a fizetős WC is sokakat rosszul érintett. Ezek ellenére a gyönyörű helyszín, a színes forgatag, az este kivilágított autók és a húszas évek amerikai zenéinek párosítása sokunk agyába kellemesen beleégett. Jövőre talán már 100 kocsi is jelen lehet a fesztiválon, viszont félő, hogy ezáltal más helyszínen rendezik majd meg. Lesz, ahogy lesz, mi ott leszünk.