Gluténmentes árpasört fejlesztettek az ausztrálok

Örülhetnek a lisztérzékenyek, jön a gluténmentes árpasör!

MNO
2016. 04. 15. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók által termesztett Kebari nevű árpa „ultraalacsony” mennyiségben tartalmaz hordeint, amely a glutén egy fajtája. Az ebből készített sör tökéletes ízű és megfelel a németek híres tisztasági törvényének, a Reinheitsgebotnak, amely előírja, hogy a sörkészítéshez kizárólag vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt szabad használni.

Gluténmentes sör ma világszerte számos sörfőzde kínálatában szerepel, ám ezek nem tartalmaznak árpát, hanem köles, rizs és cirok felhasználásával készítik őket.

A CSIRO kutatójaként dolgozó Crispin Howitt szerint a Kebari tökéletesen beilleszthető egy gluténmentes étrendbe is. „Hagyományos termesztési eljárást alkalmazva tízezerszeresével csökkentettük a hagyományos árpa gluténtartalmát, ami több mint kielégíti az Egészségügyi Világszervezetnek a gluténmentes gabona megnevezés használatára vonatkozó irányelveit” – fogalmazott pénteken kiadott közleményében a szakember. Howitt szerint az ügynökség jelenleg a szuperárpa olyan változatának előállításán dolgozik, amelyet a reggeli müzlikhez is hozzá lehet adni, továbbá levesekhez, tésztákhoz és kenyerekhez is fel lehet használni.

A német Radeberger sörgyár a Kebarit felhasználva készítette el Pioneer nevű sörét, amelyet pénteken kezdenek árusítani Németországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.