– A szekszárdi csúcsborászok közül ön azon kevesek egyike, akinek felmenői nem svábok. Emellett az egyetlen, aki református. Számít egy borász esetében a vallása?
– Rengeteget, mert a kitartás, a jó értelemben vett protestáns nyakasság elengedhetetlen a szőlő neveléséhez, a bor készítéséhez.
– Vesztergombi Ferenc, Vida Péter, Dúzsi Tamás, Takler Ferenc. Valamennyien a szekszárdi borvidék borászai, és korábban mindannyian elnyerték Az Év Bortermelője címet. Úgy látszik, végérvényesen visszafoglalta az őt megillető helyét a szekszárdi borvidék. Hogyan sikerült a szocialista tömegtermelésről a minőség felé fordulniuk?
– Nagyon jó a vidék adottsága. De hogy ennyit tudtam magam is fejlődni, abban közrejátszott, hogy több mint tíz éve olaszok, franciák, spanyolok érkeztek a borvidékünkre azzal, szerezzek nekik több száz hektár szőlőt. Gépesítették volna a borászatokat, a bort pedig elvitték volna. Elgondolkodtam: ha a külföldiek észreveszik, milyen kincset rejt a vidékünk, akkor inkább megveszem én azokat a területeket. Az ő érdeklődésük végül engem bátorított, hogy vásároljak szőlőket, gépesítsek. Mert ez azért veszélyes üzem. Ismeri a mondást, hogyan lehet valaki könnyen milliomos?
– Nem, elárulja?
– Ha egy milliárdos szőlőbe, borba fekteti a pénzét. A lényeg, hogy a kemény munka mellett azért szerencse is szükséges, nagyon észnél kell lenni.
– Az öt Az Év Borásza cím, amely eddig a borvidékre került, azt üzeni a kívülállóknak: Szekszárdon összefog a borásztársadalom.
– A mi pincénk kezdte a fajtakóstolókat kadarkával, később Bodrinál kékfrankos-, Taklernál bikavér-, Eszterbauernél cabernetfranc-összevetéseket rendeztünk, de Heimann-nál, Fritznél és Schiebertnél [valamennyien szekszárdi borászok – a szerk.] is vannak hasonló események. Ezeken az összejöveteleken mindenki bemutatja a borát, elmondja, hol termett a szőlő, hogyan dolgozta fel, melyek a bor jellemzői. Bár ezek nem borversenyek, de azt vettük észre: mindenki megjegyzi, fajtánként kié volt a legjobb a szakértő zsűri szerint. A legjobbat később igyekszik mindenki követni, így egységesültek a szekszárdi borok. Megszűnt a nagy szórás, bár az egyediség is megmaradt.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!