A kadarka egy szeszélyes művésznő

Protestáns nyakasság is kell a borkészítéshez.

Velkei Tamás
2016. 12. 16. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szekszárdi csúcsborászok közül ön azon kevesek egyike, akinek felmenői nem svábok. Emellett az egyetlen, aki református. Számít egy borász esetében a vallása?
– Rengeteget, mert a kitartás, a jó értelemben vett protestáns nyakasság elengedhetetlen a szőlő neveléséhez, a bor készítéséhez.

– Vesztergombi Ferenc, Vida Péter, Dúzsi Tamás, Takler Ferenc. Valamennyien a szekszárdi borvidék borászai, és korábban mindannyian elnyerték Az Év Bortermelője címet. Úgy látszik, végérvényesen visszafoglalta az őt megillető helyét a szekszárdi borvidék. Hogyan sikerült a szocialista tömegtermelésről a minőség felé fordulniuk?
– Nagyon jó a vidék adottsága. De hogy ennyit tudtam magam is fejlődni, abban közrejátszott, hogy több mint tíz éve olaszok, franciák, spanyolok érkeztek a borvidékünkre azzal, szerezzek nekik több száz hektár szőlőt. Gépesítették volna a borászatokat, a bort pedig elvitték volna. Elgondolkodtam: ha a külföldiek észreveszik, milyen kincset rejt a vidékünk, akkor inkább megveszem én azokat a területeket. Az ő érdeklődésük végül engem bátorított, hogy vásároljak szőlőket, gépesítsek. Mert ez azért veszélyes üzem. Ismeri a mondást, hogyan lehet valaki könnyen milliomos?

– Nem, elárulja?
– Ha egy milliárdos szőlőbe, borba fekteti a pénzét. A lényeg, hogy a kemény munka mellett azért szerencse is szükséges, nagyon észnél kell lenni.

– Az öt Az Év Borásza cím, amely eddig a borvidékre került, azt üzeni a kívülállóknak: Szekszárdon összefog a borásztársadalom.
– A mi pincénk kezdte a fajtakóstolókat kadarkával, később Bodrinál kékfrankos-, Taklernál bikavér-, Eszterbauernél cabernetfranc-összevetéseket rendeztünk, de Heimann-nál, Fritznél és Schiebertnél [valamennyien szekszárdi borászok – a szerk.] is vannak hasonló események. Ezeken az összejöveteleken mindenki bemutatja a borát, elmondja, hol termett a szőlő, hogyan dolgozta fel, melyek a bor jellemzői. Bár ezek nem borversenyek, de azt vettük észre: mindenki megjegyzi, fajtánként kié volt a legjobb a szakértő zsűri szerint. A legjobbat később igyekszik mindenki követni, így egységesültek a szekszárdi borok. Megszűnt a nagy szórás, bár az egyediség is megmaradt.

Mészáros Pál 1948-ban született Szekszárdon. Első szőlőtőkéit 1974-ben telepítette, termőterületei később folyamatosan nőttek. 2003-ban nyílt meg a Szekszárd belvárosában található borháza és pincéje. Öt évvel később saját palackozót nyitott, a Mészáros Borház 2006-os Merops Cuvée-je akkor kapott aranyérmet a bordeaux-i nemzetközi borversenyen. A borász 2012-ben nyerte el Az Év Pincészete díjat. (V. T.)

– Az összefogás jele az egységesült palack is?
– Tavalytól a kadarkát, a bikavért és a kékfrankost minden pince csak a közösen elfogadott üvegbe töltheti. Ezt nagy eredménynek tartom. De az olajozott együttműködés eredménye a szekszárdi, Etalonra keresztelt házasítás is, amelybe négy borász ad egyforma mennyiségű, különböző fajtát, ám ugyanolyan áron, függetlenül a fajták piaci árától.

– Önről tudott, hogy a saját maga által kifejlesztett, természetes komponensekből álló, úgynevezett zöldítőt használja a gyümölcsök védelmére. Ez azt jelenti, hogy a borai biobornak számítanak?
– Lényegében igen, mert kemikáliákat nem használunk. Egyébként azért zöldítő a szer neve, mert növeli a szőlő klorofilltartalmát, ezáltal a szénhidráttermelést, az pedig jelentősen javítja a bor minőségét és a tőkék ellenálló képességét, életerejét.

– Melyik fajtával szeret leginkább foglalkozni?
– A kadarkával, mert igazi kihívás. Olyan az a fajta, mint egy szeszélyes művésznő: szépen kell vele bánni, beszélni, mert nagyon érzékeny a betegségekre, az éghajlatra. Szerencsére nekünk bejött. Ma már minden szekszárdi bikavérnek ez a fajta az alapja.

– Egyszerű vagy nehéz egy szekszárdi vagy akár egy magyar borásznak betörni új, külföldi piacokra? Felvenni a versenyt a hatalmas mennyiséget előállító egyesült államokbeli, chilei, ausztrál vagy dél-afrikai borászatokkal?
– Nehéz a feladat. Az biztos, hogy jó kereskedőt kell találni. Az a tapasztalatunk, hogy ha már megkóstolták, szeretik a magyar bort, csak addig nehéz eljutni. Kínába, Hongkongba sokat szállítunk, de előfordult már, hogy Vietnamból vagy Nigériából hívtak fel ismerőseim azzal, éppen isszák az ott vásárolt boromat.

– Melyik a legkelendőbb szekszárdi fajta ezeken a piacokon?
– A drágább, nagyobb borokat kedvelik, valamint a bikavért. De ez csak a keleti piacokra érvényes, Nyugat-Európában nem nagyon érdemes erőlködni, még ha szállítunk is több országba.

– Olcsónak vagy drágának számítanak a magyar borok a világpiacon?
– Mérsékelt az áruk. Amerikába is azért tudunk exportálni, mert azt mondják, olyan jók a borok, mint a neves franciák, de fele-, harmadáron adjuk.

– Négy éve már megkapták Az Év Pincészete díjat. Melyik kedvesebb a szívének: az, vagy a mostani elismerés?
– Mindkettőre egyformán büszke vagyok, de az tagadhatatlan, hogy Az Év Bortermelője díjnak nagyobb a hírértéke. Idén egyébként ez már a második elismerésünk, mert nekünk ítélték oda a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat is.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.