Akasszuk meg az önbecsapás folyamatát, az öntúlértékelést! – így fogalmazta meg egy vasárnap esti séfkurzus lényegét Molnár B. Tamás. A rendező Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) elnöke egyrészt szerette volna a figyelmet ráirányítani egy hamarosan induló versenyre, másrészt úgy vélte, kívánatos, hogy ne csak a zsűri kóstolhassa meg a kiváló fogásokat, hanem szélesebb réteghez is eljusson. A különleges hangulatú esten számos neves séf és gasztronómiai szakember is megjelent.
Az est fogásait elkészítő séfek korábban indultak a Czifray-versenyeken, ma már szinte mindannyian vezetők. Ádám Csaba az Olimpia, Horváth Szilveszter a győri La Maréda, Győrffy Árpád a Kollázs, Horváth Ákos a fővárosi Márga, Kovács Renátó a Beszálló, Bernát Dániel a Rézkakas, Forster Zoltán a győrújbaráti Pipacs, míg O’Shea Dániel korábban az Alabárdos, ma a Budapest Party Service megbecsült munkatársa.
Két hónap múlva start
A Czifray-versenykurzusra tavaly negyvenen pályáztak, a pályamunkákból a zsűri választott ki huszonötöt, közülük került ki a selejtezőből a tizenhárom döntős. A 2017/18-as sorozat hatszor két feladatból áll, az első megméretésre április 9-én kerül sor. Czifray István jegyzi szerzőként a Magyar nemzeti szakácskönyvet, amely a XIX. század meghatározó gasztronómiai munkája. Ennek alapján talán reális fogalmat alkothatunk a magyar konyhai hagyományokról, főzési és étkezési szokásokról.
Az első Czifray-versenykurzust 2008-ban hirdette meg az MGE a hazai álmesterképzés egyfajta alternatívájaként. „Önképzés, továbbképzés és verseny, amelynek célja a kulináris intelligencia fejlesztése, a gasztronómiai összefüggések mélyebb megértése, a közös gondolkozás, a technológiák tudatos használata, a repertoárbővítés és az ízléscsiszolás” – fogalmazta meg a versengés lényegét az egyesület.
A sorozat életre hívását inspirálta a Franciaország legjobb szakembere (Meilleur Ouvrier de France – MOF) sorozat is. Annak a versenynek arrafelé nagy a becsülete: a tizenkét döntősnek ünnepélyes keretek között maga a francia köztársasági elnök adja át az elismerő oklevelet az Elysée-palotában. A döntősök egyedi szakácsruha viselésére is jogosultak. Vagy ötven éve Paul Bocuse, a hírneves szakács azt nyilatkozta: bár étterme, a L’Auberge du Pont de Collonges évtizedek óta három Michelin-csillagos, büszkébb arra, hogy 1961-ben sikerült megnyernie a MOF-ot.