Kilenc évet kapott a lúgozó orvos

Volt szeretője nemi szervét tette tönkre. Az elsőfokú büntetésnek több mint dupláját szabták ki.

Lándori Tamás
2017. 03. 10. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokon is bűnös volt szeretője nemi szervének lúggal való szétmarásában B. Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatója; az első fokon kiszabott, enyhe mivolta miatt széles körű felháborodást kiváltott négyéves börtönbüntetés helyett azonban jóval súlyosabb, kilenc év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla.

A büntetés súlyosításának alapja az volt, hogy megváltozott a bűncselekmény jogi minősítése, így a férfit aljas indokból elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés helyett életveszélyt okozó testi sértésben mondták ki bűnösnek. Emellett bűnös magánlaksértésben és kifosztásban is.

A bűnösség bizonyos tényállások vonatkozásában a korábbitól eltérő megállapítása miatt az ítélet ellen fellebbezésnek volt helye, amivel a védelem élt is, így

az ügy harmadfokon, a Kúrián folytatódik.

Büntetése legalább kétharmadának kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. B. Krisztiánt foglalkozása gyakorlásától örökre, a közügyektől kilenc évre tiltották el. Előbbinek azért van jelentősége, mert a gyermekorvos a bűncselekmény óta eltelt évek nagy részében is tovább praktizált. E büntetések szintén jelentősen súlyosbodtak. 

Az ügyész az ítélethirdetés után megpróbálta előzetes letartóztatásba vetetni B. Krisztiánt, de az indítványt a tanács elutasította.

A vádlott az eljárás során végig tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az utóbbi tárgyalási napokon ügyvédje egy olyan elmélettel is előállt, miszerint a sértettet nem is öntötte le senki maró anyaggal, csak leforrázta saját magát, és ez okozta az égési sérüléseket. Az égési nyomok alapján ezt a hipotézist az orvos szakértők cáfolták. Az áldozat jogi képviselője, Gál András korábban érthetetlennek nevezte, hogy a védelem egyszerre tagadja a bűnösséget és vitatja részletesen az elkövetési módot.

– A védelem nem azért sorolja ezeket, mert azt gondolja, hogy a vádlottnak bármi köze van a cselekményhez – magyarázta a védő.

Habár a pénteki tárgyalásra már csak ítélethirdetést terveztek – két héttel ezelőtt a perbeszédek is elhangzottak –, az elmúlt napokban védő újabb bizonyítási indítvánnyal állt elő, amennyiben csatolt egy általa készíttetett orvosszakértői véleményt – Nyulasi Tibor aneszteziológus tollából –, amely ellentmond a Zacher Gábor és Molnár Miklós által előzőleg előadottaknak. A sértett ügyvédje egyébként megjegyezte, a sajtóból úgy értesült, Nyulasi több szálon kötődik a vádlotthoz, és ezt a védelem számára készített szakvélemény értékelésénél figyelembe kell venni.

Molnárt és Zachert mindenesetre újra beidézték, és elmondták lényegében ugyanazt, mint az előző alkalommal. Molnár Miklós korrekt véleménynek nevezte Nyulasi álláspontját, csak – mint mondta – az nem az igazságügyi orvostani következtetést, hanem klinikai szemléletű következtetést von le. Előbbi azt diktálja, hogy az életveszély megállapítható – szögezte le Molnár szakértő, aki így summázta foglalta össze a lényeget:

„A valóságot kell tetten érni, és a valóság borzalmas volt, még orvosi szemmel is.”

Ezen a ponton az áldozat, Renner Erika – a per során nem először – elsírta magát.

A tábla szerint a Fővárosi Törvényszék eljárása és ítélete több ponton hibás volt, de olyan fokú jogsértés nem történt, amit másodfokon ne lehetett volna orvosolni – mondta Máziné Szepesi Erzsébet tanácsvezető bíró. Helytelen volt például az a megállapítás, miszerint az elkövető utólag kamillateával lemosta a lúggal leöntött bőrfelületet – ilyen nem történt. 

Az ítélőtábla bizonyítottnak látta, hogy a bűncselekményt csakis B. Krisztián követhette el. Az ezt alátámasztó érvek között említették, hogy a sértett kutyája nem ugatott, mikor az elkövető az ajtó előtt várakozott, pedig ha idegenek voltak a lépcsőházban, mindig így tett. Arra is kitért az indoklás, hogy a tettes a hangját elváltoztatta, amire ismeretlen személynek nem lett volna oka. Nem tudta elfogadni a bírói tanács azt az alibit, miszerint B. Krisztián a kérdéses időben épp a kórházat járta be teljesen egyedül.  

„Ha velem nem, akkor mással sem” – e cél vezérelte a bíróság szerint B. Krisztiánt, amikor az őt elhagyó szeretője nemi szervét szétmaratta a vegyi anyaggal.

Az ítélet szóbeli indoklása közben B. Krisztián telefonján pötyögött. „Remélem, hogy B. Krisztián nem a telefonját nézi” – ripakodott rá a bírónő, mire a terhelt eltette a készüléket.

A friss ítélet tükrében különösen lesújtó, hogy még a nyomozati szakban az ügyészség egyszer megszüntette az eljárást B. Krisztián ellen. Ezt sokan összefüggésbe hozták azzal, hogy az orvos a Fidesz prominens politikusa, Mikola István unokaöccse.

###HIRDETES2###

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.