Döntenek ma a lúgos perben: összeszedtük a vád és a védelem főbb állításait

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a bűncselekmény ügyében.

Lándori Tamás
2018. 02. 22. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a mai napon a lúgos támadásként ismertté vált bűncselekmény ügyében. Az évek óta húzódó eljárásban azzal vádolják a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatóját, a jelenleg előzetesben letartóztatásban fogva tartott Bene Krisztiánt, hogy 2013. március 12-én reggel megtámadta a vele pár hónappal korábban szakító volt barátnőjét, Renner Erikát. Majd orvosi altatószerekkel elkábította, nemi szervét és tájékát pedig lúggal maratta szét. A súlyos roncsolódás miatt a sértettnek már soha nem lehet teljes nemi élete – állapították meg a szakértők. Bene tagadja a bűntett elkövetését.

A Fővárosi törvényszék első fokon négy, a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kilenc évre ítélte a sajtóban „lúgos orvosként” emlegetett doktort. Az ügy harmadfokra került, a Kúria pedig úgy határozott, a bizonyítás kiegészítése céljából új eljárásra utasítja a táblabíróságot. Utóbbi bíróság ma a megismételt eljárás lezárásaként hozza meg döntését. (Komoly az esélye annak, hogy azután ismét a harmadfok következik.) Összeszedtük a per főbb állításait, amelyek nagy szerepet fognak játszani a döntésben.

– A vád állítása: Az elkövető tudta, mikor van egyedül az áldozat: a támadás akkor történt, amikor a nő gyermekei már elmentek iskolába, de még a szokásos kutyasétáltatás előtt. A maszkos férfi nem is próbált meggyőződni arról, van-e más a lakásban.

– A védelem állítása: A védelem szerint a támadó mindezt ki is figyelhette. Úgy vélik továbbá, szóba jöhet elkövetőként Renner Erika volt férje és jelenlegi élettársa is. 

*****

– A vád állítása: Több alkalommal elhangzott a büntetőperben, hogy Renner Erika kutyája nem ugatta meg a tettest, akkor sem, amikor az az ajtó előtt hallgatózott. Ez tanúvallomás alapján azért furcsa, mert az eb mindig heves csaholásba kezdett, ha idegen járt a lakás előtt. Bene Krisztiánt viszont jól ismerte az állat.

– A védelem állítása: Bene Krisztián ügyvédje, Szekér Gyula erre azt mondta, lehet, hogy a kutya másként viselkedik, ha egy idegen elsétál az ajtó előtt, illetve ha ott áll valaki.

*****

– A vád állítása: Még szokatlanabb, hogy a támadó meg is etette az áldozat kutyáját. A vád arra hívta fel a figyelmet, hogy a bűnelkövető tudta, hol tartja a nő az eledelt.

– A védelem állítása: A védő álláspontja szerint nem bizonyított, hogy valóban a támadás idején került kutyaeledel a padlóra, tehát hogy tényleg megetették az állatot.

*****

 – A vád állítása: Az egyik legegyértelműbb bizonyíték, hogy az elkövető távozáskor pontosan úgy zárta be Renner Erika lakásának ajtaját, ahogy azt a családtagok és korábban Bene is tette mindig: csak a hevederzárat használva. Azért volt ez szokás náluk, mert a kilincs alatti zárat nagyon nehezen lehetett nyitni. Zárni könnyű volt, tehát egy idegen elkövető gond nélkül elfordíthatta volna.

– A védelem állítása: Szekér Gyula a bizonyíték súlyához képest alig néhány szót ejtett az ajtózárásról. Úgy véli, a támadás előtt hallgatózó tettes a nyitás hangjából kifigyelhette, hogy Renner Erika a hevederzárat használja. Azt nem magyarázta meg az ügyvéd, hogy – még ha így is történt volna – az illető miért követné maga is ezt az ajtózárási szokást.

2. Az elkövetés egésze arra utal, hogy a kegyetlen bűncselekményt olyasvalaki követte el, aki érzelmileg szorosan kötődött a sértetthez 

– A vád állítása: Meglehetősen szokatlan mozzanata a tényállásnak, hogy az őt azonnal a padlóra terítő férfi a térde alatt megtámasztotta a hasra fektetett Renner Erika lábait. Erre a nőnek azért volt szüksége, mert olyan csípőbántalmai voltak, amelyek miatt hason fekve nem tudta kinyújtani a lábait. A vádban további hasonló bizarr gyengédségek is szerepelnek.

– A védelem állítása: Bene Krisztián tagadta, hogy tudott volna volt barátnője csigolyaproblémáiról – noha a nő kezelésre is járt amiatt, méghozzá az általa vezetett kórházba. Ügyvédje hangsúlyozta, az elkövető nem lehetett tekintettel a sértett derékfájdalmaira, hiszen ráült a hátára.

*****

– A vád állítása: A nő nemi szervének megcsonkítása mögött is a tettes szexuális vonzalma, kikosarazottsága, a „ha velem nem, akkor mással sem” gondolat állhatott – így véli a vádhatóság és a korábbi, nem jogerős bírósági ítéletek is.

– A védelem állítása: Bene védője egyfelől lehetségesnek tartja, hogy egy szexuális erőszakot elkövető férfi akarhatta cselekménye nyomait eltüntetni a maró anyaggal. Másrészt kétségbe vonta, hogy az égési sérüléseket lúg okozta, nem pedig forrázás. (Az orvos szakértők ezzel szemben egyértelműen úgy foglaltak állást az eljárásban, hogy a sérüléseket lúg okozta.)

*****

– A vád állítása: Ehhez kapcsolódik, hogy Renner Erika szerint szakításuk után Bene Krisztián sokáig zaklatta őt, például telefonon, SMS-ben. Renner ügyvédje, Gál András szerint az elkövető nem azért vitte magával a nő telefonját, hogy rablásnak álcázza a támadást, hanem azért, hogy a zaklatás bizonyítékait eltüntesse. A zaklatásokról a sértett barátnői és ismerősei is tudtak; a bűncselekmény napján azért siettek a lakására, mert sejtették, hogy baj történhetett.

– A védelem állítása: A vádlott tagadja, hogy zaklatta volna volt barátnőjét. Szerinte Erika is többször kereste őt, és a nő volt az, aki nem tudott elszakadni tőle. Bene állítja, lezárta magában a kapcsolatukat, új szerelemre talált, nem volt benne düh.

3. Miközben Bene alibije nagyon gyenge lábakon áll, egy szemtanú látta őt a lépcsőházban a bűncselekmény után  

– A vád állítása: A legfajsúlyosabb bizonyítékok közé tartozik, hogy egy idős asszony a bűncselekményt követő percekben összetalálkozott a lépcsőházban egy maszkos férfival, és később Bene Krisztiánnal azonosította ezt a személyt. A rendőrségen több személy közül kétszer is kiválasztotta Bene Krisztiánt.

– A védelem állítása: Szekér Gyula védőügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány hónap különbséggel a tanú eltérően emlékezett a rejtélyes férfi ruházatának színére, és az illető emlékezetes szemszínéről csak későbbi vallomásaiban számolt be. Szabálytalannak, és a felismerés eredményét befolyásolónak tartja, hogy az asszony az azonosítás előtt a rendőrségi váróban összefutott Benével.

*****

– A vád állítása: A vád szerint nem hihető, hogy Bene Krisztián a bűncselekmény ideje alatt hosszasan, magányosan járta be az általa vezetett kórházat, egy küldöttség látogatását előkészítendő, de eközben nem készített sem feljegyzéseket, sem fényképeket, továbbá nem vett fel a portán kulcsokat. A védelem mindössze két tanút állított ki, akikkel útközben találkozhatott. Egyikük azonban arra nem emlékezett pontosan, hogy hány órakor, másikuk arra, melyik napon látta a direktort.

– A védelem állítása: Bene Krisztián elmondása szerint azért nem jegyzetelt és fényképezett, mert a bejárás célja csak az volt, hogy tudja, melyik átjáró hova nyílik, hogy ne tévedjen majd el a delegációval. (Ennek ellentmond, hogy mikor rendőröknek kellett megmutatnia, merre járt, mit csinált, hosszasan számolt be arról, hogy hova tervezte például csapok beépítését, és más átalakításokat.)

4. A sértett a támadáskor nem ismerte fel az elkövetőt, pedig gyerekkoruk óta ismerték egymást, és évekig tartott köztük az intim viszony

– A védelem állítása: A védelem többször emlékeztetett az eljárásban: Renner Erika egyszer sem mondta, hogy a támadáskor felismerte Bene Krisztiánt a maszkos elkövetőben, noha a férfival hosszabb ideig állt intim kapcsolatban, ráadásul gyermekkoruk óta ismerik egymást. Szekér Gyula védőügyvéd úgy gondolja, egy ilyen közeli ismerőst ebben a helyzetben, maszkkal takarva is fel kellett volna ismernie. Azt folyamatosan állítja a sértett, hogy nem lehetett más a tettes, mint Bene – Szekér véleménye szerint haragból.

– A vád állítása: A nő úgy emlékezett vissza, sokkolta a váratlanul jött támadás, így nem volt képes megfigyelni a támadó alakját, és szemeit. A férfi ráadásul hallhatóan elváltoztatta a hangját, rákiáltott a nőre, hogy „ne nézz rám”, és hasra fektette. A vád és a sértetti képviselet szerint éppen Renner Erika szavahihetőségét erősíti, hogy nem állítja, hogy felismerte a maszkos embert, s nem hazugság árán akarja börtönbe juttatni Benét.

*****

– A védelem állítása: Bene Krisztián számos alkalommal támadta azt a fecskendőt mint bizonyítékot, amit az egyik általa használt autóban találtak meg, és amiben a Renner Erika elkábításához használt anyagot mutatták ki. Védője kritizálta a lefoglalás és a tárolás jogszerűtlenségét, az orvos szakértők pedig igazolták, hogy a fecskendőben nem fér el annyi hatóanyag, amennyit a támadásnál használtak.

– A vád állítása: Annak ellenére, hogy a védelem kiemelt helyen foglalkozik a fecskendővel, a legutóbbi nem jogerős bíróság ítélet már úgy mondta ki Bene bűnösségét, hogy a fecskendőt nem vette figyelembe – kizárták a bizonyítékok közül. A vádhatóság szerint az eszköz azt igazolja, hogy Bene – másokkal ellentétben – könnyedén hozzáfért az orvosi szerhez.

*****

– A védelem állítása: Szekér Gyula úgy számol, a valószínűleg 7.45-kor megkezdett, körülbelül fél órát igénybe vevő bűncselekmény elkövetése után védencének nem lett volna ideje visszaérni a kórházba, átöltözni, és higgadt igazgatóként viselkedni 8.45-ig, amikor titkárnője látta.

– A vád állítása: A valóságban a kevesebb mint három kilométeres távhoz a gyakorlott futó Benének 15-20 percnél nem kellhet több. Ráadásul ha villamossal ment, még le sem izzadt. A vád azt is megkérdőjelezi, hogy a titkárnő maga beérhetett-e egyáltalán 8.45-re a budai kórházba, hiszen munka előtt az V. kerületi polgármesteri hivatalban járt, ami eleve 8-kor nyitott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.