Augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, ebből az alkalomból pedig múltidézésbe fogtunk. Keressék mindennap a 77, illetve 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott napi számból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.
Negyvenéves adómentességet kapnak a főváros kislakásos bérházai
A főváros vezetése rövidesen hozzá akar kezdeni a kislakásépítéshez. Kijelölték már mindazokat az alkalmas területeket, amelyeken az építkezést végrehajtják. Az akció pénzügyi fedezete biztosítva van, amennyiben a főváros valószínűleg az OTI-tól kap 4,5 százalékos kölcsönt. A szociális célú kislakásépítkezés azonban csak az esetben lehet eredményes, ha a főváros hosszú időre szóló adómentességet kap, mert csak így tudnak olyan olcsó béreket megállapítani, amit a mai viszonyok között a szegény emberek megfizethetnek. A főváros vezetői lépést tettek a kormánynál a kivételes adómentesség engedélyezése iránt és a hír szerint a pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy az újonnan épülő fővárosi kislakásos bérházak számára kivételesen 40 éves teljes adómentességet biztosít.
(1938. november 25., 10. oldal)
Lebbencs helyett franciasaláta
Politechnikai tantárgy: a főzés
Nincs talán még egy olyan takaros, modem konyha a kornyék általános iskoláiban, sőt, talán távolabb sem, mint s lajosmizseiben. Elektromos tűzhelyen, két kuktában főznek a leányok. Fehér kötényben, fejkendőben, úgy állnak alkalomadtán az igazgató, meg osztályfőnök elé, meghívják őket szépen ebédre, el is mondják mindjárt a menüt. Ízlik is aztán mindkettőnek, bár az igazgató meg nem tudná már mondani, mit evett legutoljára a leányok konyháján, de azt biztosan tudja, hogy jól főznek. Kicsi koruktól kezdve jussuk van otthon a konyhabeli dolgokhoz, tanulnak ők már ott is sok mindent. Az bizonyos, hogy többségük nem az iskolában tanul meg főzni. Nem is arra van az iskolában ez a fajta politechnikai oktatás, hanem hogy tudományt vigyen a főzésbe is. Falun is, városon is megtanítja már az iskoláskorúaknak, hogyan kell egészségesen étkezni, újfajta, azelőtt városinak számító ételeket készíteni. Persze, azt mondhatná valaki, kell is ahhoz tudomány, hogy a falusi családanya például félkész ételt vásároljon, amikor a második műszakját éppen úgy könnyíteni szeretné, mint a városi asszony. A városi életformához való közelítés, az üzletek városihoz hasonló készletei miatt természetessé vált, hogy a falusi asszony is megvegye a konzervet. (Lajosmizsén például a pacalpörkölt és a halászlé a sláger.) De az is bizonyos, hogy ami változott itt az étkezésben, az az iskolának is köszönhető.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!