„Jönnek a csehszlovákok” – mindenkit megrázott az első futballmohácsunk

Marseille, 1969. A mérkőzés, mellyel új fejezet kezdődött a magyar labdarúgás csúfságokkal teli történetében.

MN
2017. 06. 14. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly indulatokat kavart a magyar futballválogatott Andorra elleni történelmi veresége. Ebből a szomorú alkalomból fellapoztuk a Magyar Nemzet archívumát, és megnéztük, miképpen számoltunk be a magyar foci első „Mohácsáról”, a Csehszlovákia elleni 1969-es 1:4-ről. Mert bár az 1954-es berni vébédöntő elvesztése is azóta ható, komoly megrázkódtatás volt, mégis a marseille-i vereség volt az első óriási sokk – válogatottunk először maradt le világbajnokságról. Ezzel pedig „új fejezet kezdődött a magyar labdarúgás csúfságokkal teli történetében” – mint azt lapunk legendás rovatvezetője, Zsolt Róbert megfogalmazta 1988-as Sportpáholy című életrajzi könyvében. 

Az 1966-os vébén még negyeddöntős, Brazíliát leiskolázó, 1968-ban Mexikóvárosban olimpiai aranyérmes magyar válogatott azért kényszerült pótselejtezőre, mert csoportjában kikapott Dániában, majd döntetlent játszott Csehszlovákiával, így pontegyenlőség alakult ki északi szomszédunkkal. Következett a mindent eldöntő december 3-i Marseille-i mérkőzés, majd a sokkoló vereség és Szepesi György azóta szállóigévé vált mondata: „Jönnek a csehszlovákok”, illetve Mészöly Kálmán kifakadása („A mi időnk lejárt”).

A találkozó után Sós Károly szövetségi kapitány lemondott, utódjául később Hoffer Józsefet, a Magyar Távirati Iroda sportszerkesztőségének vezetőjét nevezték ki.

Na, de most nézzük, mit írt Zsolt Róbert a Magyar Nemzetben a marseille-i sokkról.

(Bittner Levente)

-------------------------------------

Szertefoszlottak világbajnoki reményeink: Csehszlovákia-Magyarország 4:1 (1:0)

Szerda este 10 óra tájt örömünnepet ültek Marseille-ben a csehszlovák labdarúgók: fölényesen győztek a magyar válogatott ellen és bejutottak a jövő évi világbajnokság tizenhatos döntőjébe. Ennek a mi számunkra szomorúan végződött mérkőzésnek a krónikája a következő:

Csehszlovákia: Viktor– Pivarnik, Migas, Horváth, Hagara– Kuna, Kvasnak– F. Vesely, Petras, Adamec, Jokl.
Magyarország: Szentmihályi– Kelemen, Mészöly, Ihász– Halmosi, Noskó– Fazekas, Göröcs, Bene, Far­kas, Zámbó.
Játékvezető: Machin (Franciaország).

A félidő első részében a magyar válogatott játszott mezőnyfölényben. A csehszlo­vákok inkább védekeztek és látszott rajtuk, hogy eléggé idegesek. Ezt mutatta például, hogy a 10. percben Machin már hetedszer volt kénytelen szabadrúgást ítélni a csehszlo­vák játékosok szabálytalan belemenései miatt. Az első negyedórában három ízben is a 16-os táján jutott szabad­rúgáshoz a magyar együttes. A lövés kétszer lepattant a sorfalról, egy ízben pedig Bene labdáját Viktor bravú­rosan ütötte szögletre. A 23. percben Fazekas jó csel után kedvező helyzetből bal lábbal a jobb sarok mellé küldte a labdát.

Gól a félidő végén

Később derült csak ki, hogy mindössze ebben az első 25 percben állt helyt a magyar válogatott. Ebben az időszak­ban akár a vezetést is meg­szerezhette volna. Ez azonban a csatárok tehetetlensége miatt nem sikerült és ezután jöttek a csehszlovákok.

A 35. percben bal oldali tá­madás után Petras átlépte a labdát és Vesely lövése a felső kapufáról pattant vissza. Aztán Jokl bombáját hárította Szentmihályi, majd a 43. percben Vezetéshez jutottak a csehszlo­vákok. Vesely kiugrott, Kele­men szabálytalanul szerelte és a büntetőt Kvasnak értékesí­tette.

A mérkőzés összefoglalója Szepesi György utólagos kommentálásával.

A szünet után néhány per­cen át még úgy tűnt, hogy a magyar csapat esetleg képes lesz az egyenlítésre. A csatá­rok azonban egyetlen helyzetet sem hoztak össze és újra a csehszlovákok lendültek előre. Közben cseréltek is: Kunát Pollak váltotta fel. A 10. perc­ben újra Vesely került hely­zetbe, de ismét csak a kapu­fát találta el.

Alárendelt szerepben

A 13. percben eldőlt a mér­kőzés sorsa. Göröcs cselezett, elvették tőle a labdát, Kvasnak Veselyhez játszott és a szélső nagy lövéssel szerezte meg a csehszlovákok második gólját.

A gól után cseréltek a ma­gyarok, Göröcsöt Kocsis, Far­kast Puskás váltotta feL Ez sem segített. A 20. percben Ihász faultolta a kapura húzó Veselyt. A 16-os oldalvonalá­nál Adamec végezte el a sza­badrúgást és labdája a hálóba vágódott (3:0).

A csehszlovákok háromgólos vezetését követően már nem sok játékot lehetett látni. A magyar együttes teljesen összeroppant, a csehszlovákok pedig minden lehető eszközzel húzták az időt. Ilyen előny bir­tokában erre nem lett volna szükségük, különösen azért nem, mert ekkor már egy demoralizált, teljesen szétzilált magyar csapattal álltak szemben. Volt egy-két vérszegény magyar támadás is, a 35. perc­ben azonban megint a cseh­szlovákok értek el gólt. Jokl vagy 35 méterről talált a háló­ba. Szentmihályi mintha ott sem lett volna a kapuban (4:0).

A 39. percben Petras, akit sportszerűtlenségeiért már kétszer is felírt a játékvezető, belerúgott Benébe. Machin ki­állította a csehszlovák csatárt. Az utolsó percben Halmosi ka­pura lőtt, Viktor kiütötte a labdát, s közben a kapu felé rohanó Puskást Pivarnik fel­vágta. A büntető védésére Vencel állt be, de nem tudta hárítani Kocsis lövését (4:1).

Megérdemelték a csehszlovákok

Európa-szerte tíz- és tízmilliónyian látták televízión ezt a mérkőzést és valószínű­leg egyetlen néző sem alkotott jó véleményt a magyar labda­rúgásról. A csehszlovákok job­bak voltak, feltétlenül rászol­gáltak a győzelemre. Védel­mük szorosan fedezte a ma­gyar játékosokat, akik jófor­mán lélegzethez sem jutottak. Csatáraik állandóan változ­tatták helyüket, sokat mozogtak és ellentétben a magyar támadókkal, ők el tudtak sza­kadni őrzőiktől. Mindig volt szabad ember, akihez passzolni lehetett.

A magyar válogatott cső­döt mondott ezen a mérkőzé­sen. Feltétlenül lehet hivat­kozni arra, hogy milyen nagy veszteségei jelentett néhány klasszisjátékos kiesése, de még ez sem indokolja, hogy miért kellett ilyen alárendelt helyzetbe kerülnie csapatunk­nak. Legutóbb Moszkvában szenvedett háromgólos vere­séget válogatottunk, de most nem az ellenfél otthonában, hanem semleges pályán ma­radt alul ilyen nagy arány­ban.

Peterdi Pál és Szepesi György kabaréjelenete, benne az eredeti közvetítés részleteivel.

Alig néhány olyan tagja volt a csapatnak, aki teljes tudását nyújtotta volna. Csu­pán Mészölyt lehet egyértel­műen dicsérni; lehet valami jót mondani elsősorban Zámbóról, Noskóról, Ihászról és első félidei játéka alapján Halmosiról, illetve Fazekas­ról. A többiekre rá sem lehetett ismerni. Szentmíhályi a második félidőben súlyos hi­bákat követett el, Kelemen meg sem közelítette buda­pesti játékát, Göröcs annyira tartott az ellenfelektől, hogy még passzolni is elfelejtett, Benének szinte nem is volt jó megmozdulása, és Farkas is csak az első percekben tud­ta igazolni a kapitányt.

Nemcsak a válogatottban a hiba

A szerda esti mérkőzés kissé tükörképe volt mindannak, ami mostanában a magyar labdarúgásban történik. A nívótlan, érdektelen bajnoki mér­kőzések után aligha volt vár­ható, hogy harcedzett, testileg, szellemileg felkészült játéko­sok lépnek pályára Marseille-ben. Nem válogatási vagy tak­tikai hibák miatt vesztett a magyar válogatott, hanem azért, mert a magyar labdarú­gás ma csak egy-egy felvilla­násra képes, de közel sem olyan erős, mint amilyennek sokan gondolták külföldön és sokszor gondoltuk mi is ide­haza.

A világbajnokságok történe­tében most fordult először elő, hogy a magyar válogatott a selejtező mérkőzések során ki­esett. Túl sokat talán az sem változtatott volna a helyzeten, ha együttesünk bejut a vb tizenhatos döntőjébe, mert még a sérült játékosokkal megerősítve sem valószínű hogy ott jelentős szerepet játszhatott volna.

Most már csak az van hátra hogy le kell vonni a tanulsá­gokat a szerdai mérkőzésből és nemcsak a válogatotton kell elverni a port, hanem meg kell teremteni végre a rendet, a fegyelmet a magyar futballban, meg kell követelni a korszerű edzéseket, a sok munkát és a becsületes helytállást minden mérkőzésen.

(Magyar Nemzet, 1969. december 4., 7. oldal) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.