Andorrában nem csak a válogatott bukott, annál sokkal több

Súlyos hiányosságok a fiatalok képzésében. Bernd Storck miért tölt be két tisztséget egyszerre?

Havasi Zsolt
2017. 06. 13. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andorra elleni vereségre nincs mentség vagy kifogás. Azt a válogatottat, amelynek játékosai másodállásban rúgják a bőrt, le kellett volna győzni. Érdemes azonban összefüggéseiben vizsgálni a kialakult helyzetet. Nem Bernd Storck egyedüli hibája a kudarc. Edzői hiba, hogy a horvát bajnokság gólkirályát, Futács Márkót és az MLS-ben már tizenkét találatnál járó Nikolics Nemanját meg sem hívta. Ahogy az is, hogy még a másodosztályban sem meghatározó játékos, Tóth Bence kezdőként kapott szerepet. Szintúgy nehéz a látottak után leírni, pontosan milyen elgondolás alapján próbálta a magyar válogatott megszerezni a három pontot.

A vb-selejtezőkön szereplő csapat már egyértelműen Bernd Storck válogatottja. Azé az emberé, aki húzott egy merészet, s 2015 őszén Oslóban Norvégia ellen az addig kevesek által ismert Kleinheisler Lászlót játszatva győzött. Azé az emberé, aki a 2016-os Európa-bajnokság előtt, építve a Dárdai Pál által összerakott csapatra, olyan magas szintű felkészítést végzett, hogy a siker nyomán sokan a körúti villamoson ugráltak. És szintúgy övé az a csapat, amely az utóbbi négy mérkőzésen nem lőtt gólt. Itt érdemes idézni Nagy Tamás labdarúgóedző meglátását: – Dárdai tudta, mire alkalmas a keret tudása, most ez nincs fölismerve – mondta a Digi Sporton. Szintén érdekes, hogy Dárdai Pál nem Bernd Storckot, hanem Giovanni Trapattonit szerette volna utódjának.

Mindenesetre a válogatott komoly nemzetközi tapasztalatú játékosai időközben visszavonultak (Király, Juhász), vagy az utolsókat passzolják (Gera) – hiányuk látszott is a törpeállam ellen. Mindezek tudatában nincs más lehetősége a német szakembernek, mint a hátországhoz nyúlni. Ahhoz a hátországhoz, amelynek irányítását – érthetetlen módon – az MLSZ vezetőségében dolgozó döntéshozók szintén rá bízták. Az pedig, hogy egy ember két személy feladatát lássa el egyszerre kielégítően, hosszú távon nem megoldható.

A tréner olyan országban próbál már a 2020-as Eb-re csapatot építeni, ahol állami és taopénzzel pumpálják tele a futballt. Amelynek gépezetét stadion- és pályaépítésekkel csinosítják, miközben a valódi fogaskerekek, a gyerekek úgy nyernek felvételt egy-egy akadémiára, hogy elemi technikai gondokkal küzdenek. – Magyarországon 7–14 éves kor között hiányos a technikai képzés. Ezen a területen hatalmas űr tátong. Amikor 14 évesen az akadémiára érkeznek a gyerekek, nehezebb továbbfejleszteni őket, mert egyrészt pótolni kell a hiányosságokat, másrészt túl nagy a különbség az egyes játékosok tudásszintje között – mondta a Magyar Futballakadémia egykori szakmai igazgatója, Jasper de Muijnck az NSO TV-nek.

Talán nem véletlen, hogy az utóbbi esztendők leghitelesebb hazai labdarúgó-személyisége, Dárdai Pál a Világgazdaságnak adott interjújában arról beszélt, hogy „Magyarországon most már sokat költenek infrastruktúrára és az utánpótlásra, ám amíg a klubok nem lépnek partnerségre az iskolákkal, kidobott pénz az egész”.

Kiemelte, ha a gyerekek 9–12 éves koruk között heti háromszor fociznak a napi kettő helyett, nem válik belőlük futballista. Hiába építenek szerinte a fiataloknak pályákat, fizetik meg a velük foglalkozó edzőt, és öltöztetik őket szép szerelésbe, a szakmai alapok később is hiányozni fognak a sprintek, az első labdaérintések dinamikájában, a letámadás vagy a területvédekezés automatizmusában.

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője tegnap azt közölte a Magyar Nemzettel, hogy elnökségük csütörtökön hallgatja meg a kapitányt. Orbán Viktor az ATV.hu-nak pedig azt mondta, az a vezérkar van az MLSZ-ben, amelyik a megsemmisítő 8-1-es hollandiai vereség után is megtalálta a helyes utat. – Mindannyian abban bízhatunk, hogy Csányi Sándor elnök úr és csapata kellő mérlegelés után bölcs döntést hoz. Ebben van minden reményünk – tette hozzá a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.