„Vegye figyelembe nehéz gyermekkorát” – így védte az ügyvéd a 71 éves férfit

Különös bűnügyek a bíróságon, avagy történetek poénnal – a Magyar Nemzet archívumából.

MN
2017. 06. 08. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2015. augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, ebből az alkalomból múltidézésbe fogtunk. Keressék az 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Hetente többször is jelentkező válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott időszak számaiból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.

----------------------------------------

 

Ebben az épületben a páternoszter – munkanapokon – fél kilenctől fél ötig vádlottakat, védőket, tanúkat, bírókat és ügyészeket szállít a földszinttől a negyedik emeletig – és vissza. Ez a „Pesti Központi Kerületi” néven ismert – az ország legnagyobb bírósága. Naponta több mint kétszáz tárgyalás. A riporter, aki rendszeresen idejár, tapasztalataiból kiindulva most néhány különös bűnügyet ad közre – tanulságként. 

A vádlott 52 éves férfi, kicsit kopaszodó, de szimpatikus. Börtönőr kíséri a tárgyalóterembe. Bűne, egy önkiszolgáló üzletben két doboz szardíniát lopott: egyiket azért, hogy eladja, áráért kenyeret vegyen, a másikat azért, hogy az így szerzett kenyérrel megegye. Éhezett. Különös szó – ma! És nem mentség! Ebben az országban ma mindenki kaphat munkát, üzemek tárt karokkal várnak jelentkezőket. De különös az ügy, mert a férfi büntetlen előéletű, és mint mondja, szívesen vállalna munkát, de nem kap – s még különösebb a tény; bűntette alig több szabálysértésnél, mégis pontosan három hónapja előzetes letartóztatásban van! Mi a háttér? 

A második világháborúban két évig a fronton volt, azóta minden éjjel rosszul van. Két éve elvált a feleségétől, azóta munkásszállásokon lakott, de betegsége miatt egy idő után mindenhonnan elküldték, lakótársaira való tekintettel. Legutóbb – három hónapja az utolsó munkásszállást elhagyva úgy határozott, ha a legközelebbi helyre megy, felvételre, az eddigiektől eltérően, azonnal bevallja a betegségét, kár tagadnia, idővel úgyis kiderül, s az még rosszabb. Így keresett munkásszállást és állást, de vallomása után sehol sem kapott – míg végül az éhség lopásra bírta. 

Lopás után az illetékes hatóságok bírságolás után elengedték volna, de ő kérte, adjanak számára szállást és ételt, míg ügye nem tisztázódik. Így került ide. Ezért áll most a bíróság előtt. A bíróság most mit tegyen? Engedje így az utcára? Felfüggesztik a tárgyalást, majd a bíróság két órán keresztül intézkedik, telefonon gyárakkal tárgyal. Végül az ítélet: a férfit három hónapi szabadságvesztésre ítélik, éppen ma szabadul, s kezébe adják a csepeli gyár címét, ahol munkát és szállást kap; rendelkezésére bocsátják a gyár munkásszállásának egyik betegszobáját. 

A séf – kiváló dolgozó. Az adminisztrátor, egy nő tett ellene feljelentést, társadalmi tulajdon elleni vétség címén. Mert, mint állította: a nagy étterem konyhájának raktárában a konyhafőnök, azaz a séf miatt elromlott kétezer tojás – mert többszöri figyelmeztetése ellenére ételkészítéshez nem használta fel időben. A kár mintegy 2200–2400 forint. A tárgyaláson az adminisztrátornő kitart állítása mellett, de a séf tagad, és állítja: a tojás már romlottan érkezett a raktárba, s ezért nem használta fel. Végül nyolc tanú a séf állítását bizonyítja, és a séfet felmenti a bíróság. 

De az adminisztrátornő és a séf között a teremben ellenséges marad a hangulat – egymásra kiabálnak. Végül kiderül, az adminisztrátomő és a séf között kapcsolat volt és amikor a séf elhagyta az adminisztrátornőt, az így akart rajta bosszút állni. A tanulság: az ember munkahelyén ne kezdjen nőkkel, avagy még jobb, ha a vendéglátóipari éttermek raktáraiba csak friss tojást szállítanak! 

A fiatal férfit kiküldetésbe, vidéki munkahelyre helyezték hosszabb időtartamra. Egy elvált asszonynál kapott szállást. Másfél év múlva megszületett a gyerek. Azóta – másfél éve – rövid megszakításokkal különböző ítélkező szinten folyik a per – gyerektartásért, apasági kereset ügyében. 

Az apa magas, vörös férfi – tagad, tagad és tagad, pedig a gyerek – aki jelen van a tárgyaláson és az anyja mellett áll – kiköpött apja. Mindhiába. Vér, szövettani, antropológiai vizsgálatok után a jelenlegi tárgyaláson aztán végre bebizonyosodik a tény, a gyerek a férfié, de a férfi ingerülten tiltakozik, vele az asszony vitába száll, és folyik, sőt fokozódik a vita. És ekkor a gyerek – unatkozva, topogva elindul a tárgyalóteremben. A bíróhoz topog, a védőhöz, majd a férfihez ér, és mert az a vita hevében nem figyel rá, rángatni kezdi kabátja alját, Majd egyszercsak hangosan azt mondja: „Apa!” 

A férfi hirtelen lenéz, abbahagyja a vitát, felkapja a gyereket, magához öleli, és hirtelen a bíróság felé int: „Hagyják abba, enyém a gyerek!” 

A bíróságon a védőügyvédeket jól ismerik és tisztelik. De ezt nem. Ez, mint mondják, a „séma ember”. Többet árt, mint használ. Ő az állandó, hivatalból kirendelt védő, \'mármint azok védője, akik nem fogadtak ügyvédet. A bírósági tanácsnál most egymás utáni időpontra három tárgyalást írtak ki. Rövid ügyek. Mindhárom ügynél ő a hivatalból kirendelt védő. 

Az első tárgyaláson 24 éves fiatalember a vádlott. A hivatalból kirendelt védő szinte maga elé nézve, a többi között így védi: „Kérem a tisztelt bíróságot, vegye figyelembe enyhítő körülményként, a vádlott zaklatott családi körülményeit, hogy szülei elhanyagolták, vegye figyelembe nehéz gyermekkorát”. A második tárgyaláson a vádlott 41 éves, de a hivatalból kirendelt védő maga elé nézve, megint elismétli az idézett mondatot. A harmadik tárgyaláson, amikor a védelemé a szó, a hivatalból kirendelt védő már csak maga elé néz, kissé elrévülten, és mondja: „...kérem a tisztelt bíróságot, vegye figyelembe, hogy a vádlottat szülei elhanyagolták, vegye figyelembe nehéz gyermekkorát”. A vádlott most – a véletlen folytán – egy 71 éves öregember! 

Fiatal autószerelő-segéd a vádlott. A vállalat autógarázsának felszerelése közül egy ismerősének kölcsön adott egy festékszóró pisztolyt, ötven forint ellenszolgáltatásért és „becsszóra, csak egy napra kell, holnap visszahozom” ígéretért. A festékszórót nem hozták vissza. A segédet a vállalat feljelentette, ezer forint kártérítést követel. Ki kell fizetnie. 

Az ügynek ez a része ezzel lezárult, de az ügy kapcsán figyelmeztető, összefüggő láncreakció bontakozik ki. A fiatal autószerelő ismerőse, aki a szórót kölcsönkérte, nyolcszáz forintért vállalt egy autófestést ezzel a pisztollyal. De őt is megbízták, s aki megbízta, az is megbízott volt, ő hatszáz forintot keresett... stb, stb. A kölcsönadott vállalati szerszámmal – végül is bebizonyosodik – összesen 2500 forintot kerestek – mások. A fiatal segéd pedig, aki mindössze 50 forintot keresett volna, ezer forintot ráfizetett. S most, ennek tudatában a bíróság nagy derültségére, ingerülten – biztos szemináriumon tanultak alapján – így kiált fel: „Tisztelt bíróság, ez tiszta kizsákmányolás!”

Egy vállalati jogtanácsos tárgyalási szünetben mondta el:

„Tessék megírni kérem, amit elmondok, hogy máshol ne fordulhasson elő. A kerületben, vendéglátóipari egységnél a szokásos rendszeres leltárellenőrzések ellenére, évekig nem volt hiány. Míg végül az egyik új leltárellenőr kibontott egy zárt, palackozott gines üveget. Víz volt benne. Kiderült, hogy a palackozott, vízszínű röviditalos üvegek nagyrészéből injekciós tűvel, a dugón keresztül kiszívták az italokat és vizet nyomtak a helyükbe.” Másik figyelmeztető esetet, egy közértes boltvezető mesélte nekem: „Az áruszállító rakodók mindig sietnek, a raktárig csak nagy ritkán viszik el a hozott árut, éppen ezért a múltkor, amikor ládákban, nylon zacskóba csomagolt csirkét hoztak, feltűnt nekem, hogy a lemázsálás után udvariasan megkérdik, hogy az árut a ládából hová vigyék? Mondtam, a raktárba, fordítsák a ládák tartalmát a nagy hűtőszekrény tartályába. Vitték a ládákat, tartalmukat belefordították, de feltűnt, hogy az üres ládákat úgy viszik ki a hátukon, hogy a szokástól eltérően a láda alja néz a plafon felé. Hát .mi történt? Volt titkolni valójuk. Belülről, minden láda aljához oda volt szögezve két csomag, két kiló csirkeaprólék. A lemázsálás, majd a láda gyors kiürítése után az bent maradt – vitték ki maguknak.” 

A találékonyság bámulatos. Kérem, mostanában közszólás lett: Hogy mik vannak, és hogy kell vigyázni. A tapasztalatok alapján most hozzátehetjük: még annál is jobban!

*

E sorok írója a tárgyalásokat végigélte. A tárgyalásokon mint népi ülnök vett részt

H. Barta Lajos (1967. június 3., 5. oldal)

------------------------

Válogatta: Bittner Levente
Észrevétele, javaslata van? Ossza meg velünk, írjon a [email protected] címre!

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.