Derbihétvége

Üdvözlendő, hogy az ügetőn ismét a négyévesek futják a derbit, és újra hosszabb távon.

Ugró Miklós
2017. 07. 04. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Kincsem-filmnek vajmi kevés köze van a történelemhez, a lóversenyzéshez vagy éppen Kincsemhez, mégis kézenfekvő volt, hogy az idei derbifesztivál reklámkampányának fókuszába a nagy sikerű mozidarab kerül. A háromnapos, sokszínű, látványos és nem mellékesen tartalmas program fénypontja – természetesen a futamok mellett – a film szombati és vasárnapi vetítése volt. A lovi menedzsmentje nagyon sokat tesz, hogy – ha régi fényében már nem is fog ragyogni – visszahozzon valamit a 190 éves magyar lóversenyzés hajdani dicső voltából.

Ehhez mindenekelőtt a nézőket és köztük a fogadókat kell visszacsábítani, amihez a műsoros körítés, ha mégoly színvonalas is, önmagában kevés. A vezetők – dicséretükre legyen mondva – sokféle ötlettel igyekeznek emelni a versenyek színvonalát. Közülük jó néhány bevált már, míg némelyek a kipróbálás stádiumában vannak. Üdvözlendő, hogy az ügetőn ismét a négyévesek futják a derbit, és újra hosszabb távon. A magyar ügető a háború után kényszerből állt át a háromévesek derbijére, hetven év után ideje volt visszatérni az eredeti, az ügetőfajta adottságainak sokkal inkább megfelelő rendszerhez.

Viszont kevéssé örülnek a fogadók, hogy a két derbit egyetlen hétvégére zsúfolták össze. Biztosan sokat számít a gasztronómiai bemutatókkal felturbózott fesztiváljelleg, és egy kétnapos bulit könnyebb megszervezni, ám a fogadók pénzügyeinek a nagy sűrűség nem tesz jót. Derbinapon az emberek szeretnek a szokásosnál nagyobb összegeket kockáztatni, de ha szombaton az ügetőn leégnek, másnap a galoppon nem lesz mit feltenniük. A lóversenyfogadók amúgy is szombat–vasárnapi üzemmódban élnek. Gyakorlatilag minden szombaton elveszítik az összes pénzüket, majd minden vasárnap segélyekből, hitelekből, kölcsönökből veszítenek tovább – hangzik a jogos ellenvetés. De mint mondám, a derbire nagyobb címletekkel készülne az ember, szombat este pedig nehéz jelzálogot bejegyeztetni az ingatlanvagyonra. Ráadásul a fesztivált fizetésnap előtt rendezik, ezzel is nehezítve a fogadó sanyarú sorsát. (Csak halkan jegyzem meg, abban sem vagyok biztos, hogy a magyar jövedelmi viszonyok megértek már az egyeurós, azaz 300 forintos alapjátékra.)

Érdekes, hogy a két szakág futtatói ellentétes stratégiát követnek. Az ügetőn túlnyomó többségben itthoni tenyésztésű lovak futnak. Külföldi születésűek kevesen vannak, ők is általában idősek, túl vannak a csúcsformájukon. Valaha az európai élvonal közelében voltak, ma levezetésképpen versenyeznek, elsősorban tenyésztési céllal vették meg, hozták be őket. Galoppon a versenyző lovak több mint fele külföldön látta meg a napvilágot. Csikó korukban kerültek hozzánk, versenykarrierjük itt bontakozik ki. Jelenleg a külföldön tenyésztett telivérek uralják a magyar versenyteret. A derbi tíz indulójából heten közülük kerültek ki, és csak hárman képviselték a hazai tenyésztést. A galopplovakat jobban megviseli a versenyzés, mint az ügetőket, pályafutásuk is rövidebb, mint ügető rokonaiké. A pénzdíjaik viszont magasabbak. A galoppfuttatóknak kisebb kockázatot jelent külföldön csikót venni, míg a sokkal tovább aktív ügetők esetében megéri a tenyésztéssel és a felneveléssel is bajlódni.

A 103. magyar ügetőderbit a rádiházi Kabala Ménesben világra jött, első esélyesnek tartott Úrilány R nyerte fölényesen, a kiváló szerb idomárhajtó, Veljko Mazic elegáns hajtásával. A 95. magyar galoppderbit látványos küzdelem után a francia import Eminens nyerte, Zdenko Smidával a nyergében. Egy magyar tenyésztésű kanca, Messerschmitt közeli második lett. Őt egy rendkívül tehetséges hölgy, Suták Csenge lovagolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.