Tematizált semmitmondás

„Az a demokrácia legnagyobb hibája, hogy az egyetemi professzor szavazata ugyanannyit ér, mint egy analfabétáé.”

Ugró Miklós
2017. 08. 10. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártok szeretik – olykor csak szeretnék – tematizálni a közbeszédet. Két választás között afféle erőfelmérésnek tekinthető, hogy melyikük ötleteit kapja fel a média, melyik tud olyan képet sugározni magáról, mintha folyamatos szellemi alkotómunka folyna nála. Valójában a közbeszéd tematizálásának vágya önáltató pótcselekvés. Ugyanis egy jól működő párt a felvetődő társadalmi problémákra ad folyamatosan pontos, érvényes és nem mellékesen közérthető válaszokat. Ha ezt teszi, akkor nem tematizálja, hanem uralja a közbeszédet. Más kérdés, hogy erre pillanatnyilag egyik párt sem képes. Az aktuális gondok helyett érdekes, de nem sürgősen megválaszolandó kérdésekkel hozakodnak elő, rágódjon azokon a választópolgár.

A tematizálásnak is megvannak az íratlan, de feltétlenül megtartandó szabályai. Végzetes következményekkel járhat, ha egy párt a saját belső botrányaival traktálja a közvéleményt. Az sem jó, ha olyan ügyeket akarnak megvitatni, amelyeket később számon lehet kérni. Visszaüthet, ha valaki fizetés- vagy nyugdíjemelést ígér. Az ilyeneket átfogó és ködös reformtervezetek közé kell csomagolni. Vannak állandó „gumicsontok”, mint a halálbüntetés vagy az uniós tagság, ezeket nem túl gyakran, de rendszeresen előszedhetik, ahogy minden olyan kérdést is, amelyeket nemzetközi szerződések szabályoznak, tehát tét és következmények nélkül megtárgyalhatók. Célravezető lehet még a „múlthoz való viszony” tisztázása, bár ez azzal a veszéllyel jár, hogy az adott pártot valamely történelmi gyalázat örökösévé billogozzák.

Az utóbbi napokban a Jobbik két halaszthatatlanul fontos témával próbálja magához ragadni a közszót. Tudjuk, hogy a párt régebben erősen kifogásolható tételekkel szórakoztatta (bosszantotta) a médiafüggő lakosságot. (Zsidóztak, cigányoztak, gárdáztak, bolsevikoztak, besúgóztak, fenyegetőztek stb.) A cukiságkampány nyomán ezekkel többé-kevésbé felhagytak, de elveszítették a párt arculatát is. Azóta újat keresnek, de nehezen megy. A radikális középpárti státus csak verbálisan létezik, a valóságban nem. Nyilván az arculatalakító tevékenység része a két téma is, amit most forgalomba állítottak. Ha az ügyeket tematizálásra szánták, elég ügyesen választottak. Ha abban reménykedtek, hogy elképzeléseik megvalósulnak, nem sok biztatót mondhatunk.

A népszavazási kezdeményezés az európai bérunióról az ország elsöprő többségének kedvére való megoldás lenne. De félő, hogy a közép- és kelet-európaiak bérfelzárkóztatásához egy sikeres népszavazás is édeskevés lenne. Mert az Európai Bizottság napirendre tűzheti a kérdést, támogathatja is, ám az állásfoglalása senkit nem kötelez semmire. De jó álmodozni arról, hogy egy magyar dolgozó is annyit keres, mint német kollégája. Kérdés, hogy a magas bérek mellett hány embernek lenne munkája?

A választójog korlátozása állandóan visszatérő motívum a politikai diskurzusban. „Az a demokrácia legnagyobb hibája, hogy az egyetemi professzor szavazata ugyanannyit ér, mint egy analfabétáé” – szokták mondogatni választások után a vesztesek. Most Dúró Dóra felvetette, hogy a választójogot kössék iskolai cenzushoz. Akinek nincs alapfokú végzettsége, ne szavazhasson. Azóta ez a politikai vitaműsorok sztártémája. Mindenféle korlátozás indokolható, de semmi nem támasztja alá azt a feltételezést, hogy az iskolázottsági cenzus érdemi változást hozna a választások eredményében.

Sőt a demokráciák a mind szélesebb kört érintő szavazati jog felé haladnak. A történelem viszont számos abszurd kezdeményezést ismer. Emlékezzünk a Tanácsköztársaság választási rendszerére. Mindenki választójogot kapott, csak a kizsákmányolóktól, a munka nélküli jövedelemből élőktől, a kereskedőktől, a lelkészektől, a szerzetesektől és az elmebetegektől vonták meg. Ellenben a munkásszolidaritás szellemében a világ összes proletárjának magyar választójogot adtak volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.