Aránytalan arányok

Gulyás Márton a magyar politika neuralgikus pontjára tapintott rá.

Ugró Miklós
2017. 10. 24. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajúdtak és egeret szültek. Tudom, a szólás úgy mondja, hogy a hegyek vajúdásának lett szerény következménye holmi szürke kis egérke, de esetünkben csak az egérnyi végeredmény stimmel, a rettentő szülési fájdalmakat elszenvedő Közös Ország Mozgalmat (KOM) barokkos túlzás lenne hegynek nevezni. Inkább csak afféle hepehupa ez a magyar politika terepén.

Kétségtelen, Gulyás Márton a magyar politika neuralgikus pontjára tapintott rá, amikor a választási rendszer kóros voltára igyekezett felhívni a köz figyelmét, és rábírni a társadalom mind szélesebb rétegeit, hogy próbáljanak javítani rajta. A szándék nemes és tiszteletre méltó. A megvalósítás reménykeltő számos részletében, de még sok kívánnivalót hagy maga után. Az ambiciózus cél a jelenleginél arányosabb és igazságosabb választási rendszer kidolgozása volt, és ha csak ennyi lenne az elvárás, akkor fényesen eleget tettek neki. Igaz, a jelenleginél arányosabb és igazságosabb rendszert kitalálni nem túl megerőltető szellemi munka, az igazi nehézségek a törvény beiktatásával kezdődnének. Viszont mire aktuális lesz egy tisztességes választási rendszer üzembe helyezése, akkorra a Közös Ország Mozgalom tervezetének hibáit ki is lehet még javítani. Muszáj lenne, ugyanis az arányosnak és igazságosnak szánt elgondolásba gyárilag építettek aránytalan és igazságtalan elemeket.

Kezdjük a sort a női kvótával! Erről lapunkban már alapos elemzések jelentek meg, magam csak annyit tennék hozzá, hogy a nők olyan kisebbséget alkotnak, amely többségben van. Végső soron ők döntik el a választásokat is. Ha több nő vágyna politikai szerepet vállalni, a hölgyek tömege könnyen megszavazhatja őket. Ha viszont nincs belső indíttatásuk, felesleges és káros kívülről rájuk erőltetni ilyesmit. A 4 százalékos bejutási küszöb nemcsak távol tartja a kis pártokat a törvényhozástól, létüket is fenyegeti, hiszen az esélytelen pártoknak lemorzsolódik a tagságuk, míg utánpótlásuk nincs. A 4 százalékos, majd 1994-ben 5 százalékra emelt bejutási küszöb áldozatai lettek a szociáldemokraták, a Munkáspárt, a kereszténydemokraták, a MIÉP. (Ha a MIÉP 2002-ben bejut a parlamentbe, most talán nem is lenne a Jobbik.)

Nem értem, Gulyásék miért ragaszkodnak vegyes választási rendszerhez. Valószínűleg a politikusok továbbra is úgy hiszik, személyiségük varázslatos adottság, amelynek meg kell jelennie a választásokon. Holott ez nincs így. Többször bizonyságot nyert, hogy a választók pártokra szavaznak, nem személyekre. Az egyéni választókörzetek rendszerének akkor lenne értelme, ha az adott országgyűlési képviselő érdemben beleszólna körzete életének alakulásába. Ám a döntő többség nem szól. Talán nem is szólhat. Van ember e hazában, aki tudja Felcsút országgyűlési képviselőjének nevét? Pedig az az ország legdinamikusabban fejlődő települése, csak a képviselőjének semmi köze hozzá. (Utánanéztem a névnek, de nem írom le, nem akarom az olvasót felesleges információkkal terhelni.) Ráadásul Gulyás Mártonék elképzelése szerint a mandátumok kiosztása kizárólag a listán kapott szavazatok arányában történnék, így végképp érthetetlen a ragaszkodás a vegyes rendszerhez.

Ezek után az olyan tételek, mint a 106 egyéni szavazókörzet „felduzzasztása” 110-re, vagy a 199 mandátum megemelése 222-re, a külföldön élő és tartózkodó magyar állampolgárok levélben való szavazásának egyöntetű engedélyezése igazából a „nem oszt, nem szoroz” kategóriába tartozik.

Könnyű azon poénkodni, hogy a kormány meg a parlamenti többség magasról tesz a legzseniálisabb választási törvénytervezetre is, ezért Gulyás Mártonék és a Közös Ország Mozgalom értelmetlenül erőlködtek, úgysem lesz ebből semmi. De feltéve és remélve, hogy a nem túl távoli jövőben elfojthatatlan társadalmi igény mutatkozik majd egy tisztességes választási rendszerre, a KOM műve akár használható is lehetne egyszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.