Feloszlatás

A magyar történelemben volt már precedens arra, hogy a hatalom önkényesen betiltott egy ellenzéki pártot.

Ugró Miklós
2017. 10. 19. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet, csak Vona Gábor tematizáló ötlete volt, de az is elképzelhető, hogy valamelyik kormánytag vagy kormányközeli észlény hangosan kimondta, s az valamiképpen a jobbikosok fülébe jutott, mindenesetre a Jobbik feloszlatásának ötlete elég szép pályát futott be a közvélemény-formálás (néphülyítés) különböző fórumain. Természetesen senki nem látta a Jobbik feloszlatásának reális veszélyét, a politikai aktorok inkább csak eljátszottak a gondolattal, mondván: végső soron még ez is benne lehet a pakliban. Valószínűtlen, viszont lehetséges. Ugyanakkor ez az első pillantásra tét nélkülinek és értelmetlennek látszó diskurzus roppant lehangoló képet fest az uralkodó közállapotokról, ahol a legszélsőségesebb hatalmi visszaéléseket sem tartják elképzelhetetlennek. Lehet, ok nélkül, mert feltehetően a kormányoldal nem követi el azt, amivel előzetesen vádolják őket, de nem is jogtalanul, hiszen a Fidesz–KDNP-konglomerátum eddig is számtalan példáját adta annak, hogy gátlástalanságában a leghitványabb politikai akciókra is képes és hajlamos. Ráadásul a magyar történelemben volt már precedens arra, hogy a hatalom önkényesen betiltott egy ellenzéki pártot.

Hetven éve, 1947. október 19-én Rajk László belügyminiszter feloszlatta a Magyar Függetlenségi Pártot. 1947-ben az MKP úgy vélte, elérkezett az idő, hogy a pártok erőviszonyait és a választók akaratát semmibe véve, megszerezze a parlamenti többséget. Ekkor már gyakorlatilag ők irányították az országot, s a szovjet hatóságok is mindenben támogatták őket. A kommunisták – karöltve a szociáldemokratákkal – változatos eszközökkel igyekeztek 57 százalékos többséggel bíró koalíciós partnerüket, a kisgazdapártot felmorzsolni. Felszámolták a párt centrumát. Több népszerű politikust rágalmazással, fenyegetésekkel, zsarolással kizárattak a pártból, így a szalámitaktikának nevezett akciósorozat eredményeként 1947 júniusára az FKGP-frakció már csak 44 százaléknyi képviselőt számlált. Ezért 1947. augusztus 31-én előre hozott választások voltak. Júliusban új választási törvényt alkottak, hogy az alapvetően arányos rendszert a lehető legnagyobb mértékben aránytalanná tegyék. Több mint félmillió embert fosztottak meg a választójogától. Megszavazták a hírhedt „lex Sulyok” törvényt, aminek egyetlen célja az volt, hogy megvonják Sulyok Dezső passzív választójogát. Sulyok 1946 márciusában tizenöt, kisgazdapártból kizárt képviselővel megalapította a Magyar Szabadság Pártot. A párt hamarosan népszerű lett, s a korabeli közvélemény-kutatások komoly győzelmi esélyt jósoltak nekik. Ám miután a párt elnökét megfosztották a választhatóság lehetőségétől, Sulyok július 21-én bejelentette a párt „önkéntes” feloszlatását. Öt nap múlva zászlót bontott a Magyar Függetlenségi Párt. Vezetője, a kisgazdáktól négy hónappal korábban kilépett Pfeiffer Zoltán a kor egyik legtehetségesebb és legképzettebb politikusa volt. A párt alig egy hónap alatt országos erővé szerveződött, és a választásokon 670 547 szavazatot kapott (13,43 százalék, 49 mandátum). Egy, a szavazatok számlálása közben kiadott jelentés szerint a függetlenségi pártnak már 718 ezer szavazata is volt (53 mandátum), de a végén önkényesen „átcsoportosítottak” több ezer szavazatot. (Így járt a Demokrata Néppárt is.) Ám a kommunisták nem érték be azzal, hogy pofátlan csalássorozattal „megnyerték” a választást, csalásra hivatkozva megóvták a függetlenségi párt eredményét. Az ürügy az volt, hogy az ajánlási íveken sok aláírás hamis volt. Az ÁVO több száz tanút kerített, akik állították, hogy az ő aláírásukat hamisították. (Többségük később visszavonta a vallomását, de addigra a párt sorsa már eldőlt.)

Október 19-én a belügyminiszter feloszlatta a pártot, majd másnap a Választási Bíróság mind a 49 képviselő mandátumát megsemmisítette. Pfeiffer Zoltán november 4-én az ország elhagyására kényszerült. Ez abban a korban történt, amikor a felszámolt demokrácia maradékát nem illiberálisnak nevezték, hanem népinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.