A hamisítást a kínai hatóságok három hónapos, húsokra és hústermékekre összpontosító minőség-ellenőrző kampányuk során derítették ki.
A közbiztonsági minisztérium csütörtökön számolt be országos akcióinak eredményéről Pekingben. Eszerint összesen 20 ezer tonna illegálisan gyártott árut foglaltak le, és több mint 900 embert állítottak elő, akik felelőssé tehetők a hamisításokért. 382 ügyben indítottak eljárást.
A bűncselekmények között az enyhébbek közé tartozik, amikor vizet fecskendeztek a húsba, de sok esetben találkoztak a feldolgozás során tiltott vegyi anyagok felhasználásával, beteg állatoktól származó húsokkal, valamint húsnak álcázott termékekkel. A róka-, nyérc- és patkányhús keverékéből nyársra valót előállító hamisítók a kelet-kínai Csiangszu tartomány Vuhszi városában tevékenykedtek. Az ötlet tulajdonosai és kivitelezői több mint tízmillió jüant (370 millió forint) kerestek.
Pekingben bennfentesek azt terjesztik, hogy a közkedvelt birkaételek hamis alapanyagát helyenként birkavizeletbe áztatják, és visszavarrják birkabőrbe, amivel biztosítják jellegzetes aromáját.
A délnyugat-kínai Kujcsou tartományban hat gyanúsítottat vettek őrizetbe és két húsfeldolgozót zárattak be, mert hidrogén-peroxid oldatot használtak csirkelábak feldolgozásához. Napi 300 kilogrammot termeltek, és 2011 júliusa óta több mint négymillió jüan (150 millió forint) nyereségre tettek szert.
A közbiztonsági tárca illetékese közölte, hogy az élelmiszer-biztonságot érintő ellenőrzéseiket minden területre kiterjedően folytatják, a következőkben a tej és tejtermékek lesznek soron. Jelezték azt is, hogy több igen mélyen gyökerező probléma vár az élelmiszer-ágazatban teljes felderítésre és megoldásra.