A libamáj és a tudatos vásárlás

Tíz vizsgált budapesti hentesüzletből kilencben libamájáron kacsamájat kaptak a vásárlók.

tt
2013. 09. 03. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint rejtett kamerás felvételek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai alapján kiderült, hogy tíz vizsgált budapesti hentesüzletből kilencben libamájáron valójában kacsamájat kaptak a vásárlók.

A tíz próbavásárlást a Libamájszövetség végezte augusztus 13-án, a vizsgálatokat pedig a Nébih laborja. A vásárlások öt budapesti vásárcsarnokban, valamint kisebb húsboltokban történtek, véletlenszerűen kiválasztott helyeken, ahol nem volt egyértelműen megkülönböztetve a két májfajta. A próbavásárlók mindenhol hízott libamájat kértek.

A világ májtermelésének 90 százaléka ma már kacsamáj, és csak 10 százalék a libamáj. Ez utóbbinak 80 százalékát Magyarországon állítják elő, az éves export 1800 tonna. Szeptember 6-a és 8-a között ötödször rendezik meg a fesztivált, ezúttal a budapesti Erzsébet téren. A rendezvény célja a hazai libamájfogyasztás népszerűsítése – tájékoztattak a szervezők.

A közlemény szerint ha minden magyar egy évben csak 30 deka hízott libamájat fogyasztana, akkor az ágazat talpra állna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.