A hatályos cseh szabályozás szerint az a sörgyár számít minisörgyárnak, amely maximum tízezer hektoliter sört főz évente. Eddig a határig a sörgyárak kedvezményesen adóznak. A minisörgyárak sörei iránt egyre nagyobb a kereslet. A termékek kilencven százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százalék palackozva kel el. Jelenleg a minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés valamivel több, mint egy százalékát.
„Az utóbbi három évben évente mintegy ötven minisörgyár kezdte meg működését. Az érdeklődés az itt főzött sörök iránt egyre nagyobb” – mutatott rá Jan Surán. Statisztikai kimutatások szerint a minisörgyárak termelése tavaly éves szinten 15 százalékkal emelkedett. Ez azért is érdekes, mert az előzetes adatok szerint az egész cseh sörgyártás tavaly éves szinten mintegy három-négy százalékkal csökkent.
A minisörgyárak termékei iránti érdeklődés növekedésének az sem akadálya, hogy ezek a sörök átlagban harminc-ötven százalékkal drágábbak, mint a nagy sörgyárak termékei. A minisörgyárak számára kedvező, hogy egyre több vendéglő igényli söreiket. A termékek kilencven százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százaléka palackozva kel el.
Jan Surán szerint a minisörgyáraknak hagyománya van, hiszen a múltban szinte minden faluban, városban volt egy ilyen cég. Megjegyezte, hogy a minisörgyárak közül eddig egyik sem jutott csődbe, mindössze gazdát cserélt. Surán azt szeretné, ha a minisörgyárak terén Csehország elérné az amerikai szintet.
„Az Egyesült Államokban ezek a sörpiac mintegy tíz százalékát ellenőrzik. Ez a sör drágábban értékesíthető, mint a nagy sörgyárak terméke, ezért gazdaságilag kifizetődő a vállalkozás. Erre a nagy sörgyárak is rájöttek, és például a világ legnagyobb sörgyárának, az Anheuser-Buschnak számos minisörgyára van” – fejtette ki a cseh–morva minisörgyárak szövetségének vezetője.