Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az OÉTI egyetlen étrend-kiegészítő termék forgalmazójának sem adott felhasználási jogot védjegye használatához. Közölték: az ügyben jogi lépéseket tesznek az érintett forgalmazók ellen. A forgalomba hozataltól eltiltott étrend-kiegészítők listája ezen a linken található.
Amint arról az MNO is beszámolt, a február 18-án életbe lépett rendelet értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A jogszabály 12 hónapos türelmi időt tartalmaz azokra az előre csomagolt élelmiszerekre, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsavmennyiségét.
A hatóság a rendelet hatályba lépése napjától, azaz február 18-ától kezdődően országos célellenőrzésbe kezdett a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok bevonásával az előírások betartását figyelve. A hatósági vizsgálatok során a nem megfelelő élelmiszer előállítójával vagy első magyarországi forgalomba hozójával szemben közigazgatási hatósági eljárás indul – közölte a hivatal. A határérték feletti transzzsírsavtartalmú élelmiszereket kivonják a forgalomból, és bírságot szabnak ki az érintettekre.
Tészták, torták, leveles sütemények, fagyasztott kész- vagy félkész ételek, a bevonómasszás édességek és szószok mind tartalmazzák az élelmiszer-feldolgozás során keletkező mesterséges transzzsírsavakat. Ha olcsó, irreális áron látunk édességet, az szinte biztos, hogy mesterséges transzzsírokkal bőven megfuttatott, egészségtelen termék. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) listázta a kereskedelmi forgalomban megtalálható ételek transzzsírsavtartalmát, amelyet ábécésorrendben itt, élelmiszercsoportokra lebontva itt olvashat.