Ahogy arról korábban már írtunk, tizenkét különböző fajta, összesen több tízezer liter ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására tegnap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A közlemény szerint az ásványvizek az elmúlt hónapok célellenőrzései során buktak meg a hatóságnál, a tételeket a nitrition-koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni, a baktériumok ugyanis légúti fertőzést, hasmenést és hányást okozhatnak. Felmerülő kérdéseinkre a Nébih Élelmiszer-biztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság munkatársa válaszolt.
– Pontosan mely márkákat vonták vissza kedden?
– Az érintett ásványvizek között szerepelnek a Pannon-Aqua, az Aquitas Zafír és a Saguaro Mizse termékei is, a részletes listáról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.
– Mit tehet az a vásárló, aki ilyen termékkel rendelkezik, vissza lehet vinni az áruházba?
– Abban az esetben, ha a fogyasztónál lévő termék kiszerelése és a csomagoláson feltüntetett dátum egyezik a Nébih honlapján szereplő tétel valamelyikével, visszaviheti az érintett áruházba, ahol kötelesek visszavenni a terméket.
– Milyen egészségügyi problémákat okozhatnak a vízben talált baktériumok?
– A baktériumok előfordulását ivóvízben és ásványvízben jogszabály tiltja, így ezért az alapvető probléma az, hogy az érintett tételek a jogszabályban foglaltaknak nem felelnek meg. A Pseudomonas aeruginosa egészséges embert csak kivételes esetben betegít meg. A Pseudomonas-félék egy viszonylag nagy, szabadon élő baktériumcsoport (nemzetség), amely fő előfordulási helye a talaj, a tengervíz, illetve az édesvíz. Növényeken és állatokon is képeznek telepeket, valamint a háztartásokban és kórházakban is megtalálhatók. A Pseudomonas-félék meglehetősen sokoldalú szervezeteknek mondhatók, élőhelyükhöz széles körben alkalmazkodnak, és még desztillált vízben is képesek szaporodni. Ezeken kívül a nitrit mennyisége is kifogásolható volt.
A nitrát- (NO3-) és nitritionok (NO2-) a természetes nitrogénciklus tagjai. Elsősorban mezőgazdasági, állattenyésztési és növénytermesztési eredetű hulladékból erednek. A szerves nitrogéntartalmú hulladékokból a talajban mikrobiológiai lebomláson keresztül előbb ammónia képződik, mely tovább oxidálódik nitritté és nitráttá. A nitrát és nitrit határérték feletti jelenléte az ivóvízben a csecsemőknél okozhat gondot, előfordulását ivóvízben és ásványvízben is jogszabály korlátozza. Fontos, hogy jelenlétét technológiai hiba okozta és még azelőtt kiderült, hogy komolyabb értéket ért volna el. A mostani értékek nagy valószínűséggel nem okoznak megbetegedést.
– Mennyire gyakoriak az ilyen jellegű ellenőrzések, mint ez a mostani?
– Folyamatos monitoring vizsgálat zajlik minden évben, több ezer terméket vizsgálunk meg, ásványvizek esetében elsődlegesen laboratóriumi vizsgálatokat végzünk.
– Több tízezer liter ásványvízről van szó, hogy merülhet fel ilyen mértékű szennyezés? Ki mulasztott?
– Elsősorban a gyártó felelőssége, azonban az évente gyártott összmennyiségnek ez elenyésző része.